Probava na udaru ljeta

promo Bolesti i stanja / Opća medicina Ivanka Veselčić dr. med. dent.
Sadržaj članka
Umanjite rizik

U slučaju blagog ili jakog proljeva vrijedi zlatno pravilo za oporavak: nadoknaditi izgubljenu tekućinu, no nije naodmet imati na umu i pomoćna sredstva koja će ubrzati oporavak

Dolaskom ljetnih vrućina, svima nam pred očima titraju slike sunca, mora i plaže, prisjećamo se mirisa bora i kreme za zaštitu od sunca... I dok razmišljamo o ljetovanju, najprije nam na um pada kako se zaštititi od sunca i ujedno dobiti onu tako poželjnu preplanulost ljeta. No, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev. Uzroka za njegovu pojavu je nekoliko - putnički proljev, virusne ili bakterijske infekcije, paraziti, alergija na hranu, drukčija prehrana, povećana konzumacija alkohola, različite bolesti probavnog sustava, nakupljeni stres prije puta (takozvana putna groznica koja je posljedica toga što je probavni sustav pod utjecajem autoimunog živčanog sustava, zbog čega i lakše psihičke smetnje mogu poremetiti njegovu prirodnu funkciju), promjena klime, razlika u vremenskim zonama itd.

Kada je riječ o putničkom proljevu, najčešće obolijevaju osobe na putovanju u udaljene krajeve s drukčijim higijenskim standardom, sastavom i stupnjem čistoće vode. Može biti uzrokovan većim brojem bakterija, virusa ili parazita, međutim, enterotoksična E. coli , koja se često nalazi u vodama područja u kojima je pročišćavanje vode neodgovarajuće, najčešći je uzrok. Infekcija je česta u putnika koji putuju u zemlje u razvoju.

Umanjite rizik

S ciljem smanjenja rizika pojave putničkog proljeva preporučuje se izbjegavati pijenje vode iz vodovoda, konzumacija leda, salate, sirovog povrća, neoguljenog voća, termički neobrađenog mesa, sladoleda i jela sa sirovim jajima. Napitke treba piti samo iz tvornički zatvorenih boca ili limenki.

U slučaju blagog ili jakog proljeva vrijedi zlatno pravilo za oporavak: nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite. Kod blažih slučajeva akutnog proljeva preporučuje se primjena proizvoda koji se mogu dobiti bez recepta. Jedan od njih je i Enterosgel, koji će djelovati na većinu mogućih uzročnika proljeva. Enterosgel je inovativni crijevni adsorbent koji djeluje u probavnom sustavu tako da poput “pametne spužve” na sebe veže toksine, štetne tvari, patogene i alergene i uklanja ih iz organizma. Siguran je za primjenu i u djece starije od godinu dana, trudnica i dojilja. Dostupan je u pakiranju od 225 g te u pakiranju s 10 vrećica po 15 g u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Datum objave članka: 1. 6. 2018.