Radiološke metode u ginekologiji i porodništvu

Bolesti i stanja / Dijagnostika Anton Krnić dr. med., spec. radiolog

Premda je kod nas ultrazvuk primarno oruđe u ginekologiji i porodništvu, u slučaju nejasnoća ili potrebe za boljim prikazom pojedinih struktura pacijentica se upućuje na pregled magnetskom rezonancijom ili kompjutoriziranom tomografijom

Radiološke (imaging) metode koje se koriste u ginekologiji i porodništvu su ultrazvuk i obojeni dopler, kompjutorizirana tomografija i magnetska rezonancija. 

Ultrazvuk s obojenim doplerom

Riječ je o glavnoj metodi kojom se mogu vrlo egzaktno prikazati unutarnje ginekološke strukture, prije svega maternica, jajovodi i jajnici. Superiorna je nad ostalima zato što je razmjerno jeftina i dostupna, ali i zbog toga što se provodi uglavnom endovaginalnim putem, dakle uvođenjem ultrazvučne sonde u vaginu (ili, znatno rjeđe, u debelo crijevo - endorektalni put). Tako se postiže blizak odnos ultrazvučne sonde s unutarnjim ginekološkom strukturama, što rezultira vrlo dobrim morfološkim prikazom.

Od brojnih koristi valja izdvojiti mogućnost ranog otkrivanja ili postavljanja sumnje na rak jajnika ili maternice, ili druge izrasline. Rak se dijagnosticira na osnovi bizarnoga ultrazvučnog nalaza praćenog promijenjenom, patološkom vaskularizacijom (stvaranjem tumorskih krvnih žila), koju prati i promijenjena, patološka hemodinamika. Ultrazvučna pretraga treba biti praćena analizom krvi, prije svega analizom tumorskih markera, nakon čega ginekolog na temelju integralne procjene odlučuje o daljnjem algoritmu pretraga ili liječenja. Uz to, ultrazvuk se koristi i u stupnjevanju proširenosti tumora koji potječu od ginekoloških struktura, no u ovom području vrlo važnu ulogu imaju i druge imaging metode.

Što se tiče primjene ultrazvuka u porodništvu, njegov značaj je golem i poznat široj javnosti, jer svaka trudnica odlazi na redovite ultrazvučne pretrage. Katkad su nadopunjeni tzv. 3D ili 4D ultrazvukom, pomoću kojih se gleda fetus u tri dimenzije, čime se izgled, pa i ponašanje malog bića mogu promatrati i prije dolaska na svijet. Ultrazvukom i obojenim doplerom mogu se vrlo precizno dijagnosticirati i različite anomalije u razvoju, kao i znakovi tzv. patološke trudnoće, dakle trudnoće čiji je ishod upitan zbog različitih oboljenja majke, posteljice ili fetusa i koje trebaju biti pod specijalnim nadzorom. Uz to, obojeni dopler, kao dio ultrazvučne pretrage, može dati nezamjenljive informacije o protoku kroz krvne žile majke ili fetusa - riječ je o podacima o hemodinamici (načinu strujanja krvi kroz pojedine organe), koje nijedna druga imaging metoda ne može dovoljno točno odrediti. Ultrazvuk, međutim, nije do kraja bezopasan, jer njegova mehanička energija može i naškoditi fetusu, posebno kod primjene obojenog i pulsnog doplera, pa na preglede ne treba ići prečesto, nego razumnim pristupom odlučiti koliko često i na koju vrstu ultrazvučne pretrage trudnica treba ići. Pod kontrolom ultrazvuka mogu se izvesti i različiti invazivni dijagnostički i terapijski zahvati kod žena ili fetusa, kao što su punkcija i sklerozacija cista jajnika, amniocenteza (uzimanje uzorka plodove vode) i slično.

U našoj zemlji ultrazvukom u ginekologiji i porodnoštvu bave se isključivo ginekolozi. Međutim, i dobro educiran radiolog može pomoći u otkrivanju oboljenja, osobito prilikom ultrazvučnog pregleda abdomena, kad transabdominalnim putem nerijetko može vizualizirati i ginekološke strukture te uočiti abnormalnost i poslati pacijenticu ginekologu. Kako bi se znatan broj oboljenja, prije svega raka jajnika, mogao na vrijeme dijagnosticirati i liječiti, u ginekološkim ambulantama domova zdravlja trebalo bi, uz manualni pregled, redovito raditi i ultrazvučni ginekološki pregled.

​Magnetska rezonancija i kompjutorizirana tomografija

Premda je kod nas ultrazvuk primarno oruđe kojim se oslikavaju unutarnji organi žena, te glavna metoda pregleda i probira pacijentica i patoloških trudnoća, u slučaju nejasnoća ili potrebe za boljim prikazom pojedinih  struktura pacijentica se upućuje u radiološku ordinaciju na pregled magnetskom rezonancijom (MR) ili kompjutoriziranom tomografijom (CT). 

Mana navedenih metoda ocrtava se kroz razmjerno nezgrapnu, skupu i teže dostupnu aparaturu (a i broj školovanih stručnjaka je malen). Prednost im je to što, uz ginekološke strukture, mogu jako dobro prikazati i okolne strukture za koje je ultrazvuk znatno manje pouzdan. Uz to, magnetska rezonancija može dati preciznije informacije o histološkoj (tkivnoj) strukturi neke tvorbe, pa se zato smatra izvanrednom metodom u stupnjevanju tumora u zdjelici. Ako postoji sumnja da se tumor proširio i na područje abdomena, odnosno da postoje metastaze u vidu tumorskih priraslica na crijevima ili slično, uz abdominalni ultrazvuk kompjutorizirana tomografija će svakako biti metoda izbora.

Navedene metode posebno su precizne kad se primjenjuju uz uporabu  kontrastnog  sredstva, pomoću kojeg se mogu detektirati i vrlo sitni tumori, promjera čak nekoliko milimetara, gdje je ultrazvuk često nedovoljno osjetljiv.

Veliku ulogu u stupnjevanju proširenosti pojedinih tumora po cijelom tijelu igra i PET/CT, metoda koja je pod ingerencijom radiologa i stručnjaka u nuklearnoj medicini. Pomoću nje se s iznimno visokom osjetljivošću mogu dijagnosticirati tumori i metastaze. Nažalost, u našoj zemlji zasad nije pacijentima redovito dostupna.

Budući da, za razliku od CT-a, ne izlaže majku i dijete ionizirajućem zračenju, magnetska  rezonancija  trudnice glavna je radiološka metoda pregleda koja se koristi u dijagnosticiranju i obradi brojnih bolesti majke, primjerice pregledu mozga, kralježnice, abdomena (npr. sumnja na apendicitis) i slično. U posljednjih pet do deset godina velik zamah dobila je i magnetska  rezonancija  fetusa, što valja zahvaliti tehnološkom razvoju koji je omogućio razvijanje posebno brzih tehnika snimanja, čime se nadilazi mogućnost zamućenja slike uzrokovanog pokretima fetusa. Ova metoda zasad je sekundarna ultrazvuku, dakle izvodi se tek nakon što se na temelju ultrazvučnog i kliničkog pregleda posumnja na mogućnost anomalije. Unatoč tome, istraživanja su pokazala da u cijelom nizu anomalija magnetska rezonancija može nadopuniti, ali i promijeniti nalaz ultrazvuka, pa čak i dovesti do drukčijeg kliničkog pristupa pojedinoj trudnoći.

​Metode interventne radiologije

Katkad se koriste i u ginekologiji, primjerice kod liječenja velikih mioma (dobroćudnih tumora) na maternici. Pod kontrolom rendgenskih zraka, kateterom se ulazi u arteriju koja opskrbljuje taj dio maternice i posebnim česticama arterija se začepi, čime se postiže odumiranje i smanjivanje tumora. Na sličan način mogu se liječiti i opsežnija krvarenja u maternici. Na žalost, u našoj zemlji malo stručnjaka to može izvesti, a neki od razloga su nedovoljan financijski stimulans, nemogućnost edukacije i slično.

Datum objave članka: 1. 10. 2007.