Ravnoteža je pola zdravlja

Bolesti i stanja / Opća medicina Melanija Čičak dr. med

U bilo kojem trenutku može pasti imunitet, nastati neravnoteža crijevne mikroflore ili neugodne tegobe. Nemojte dopustiti da vas iznenade ovoga ljeta

Ljetni mjeseci dragocjeno su vrijeme koje želimo iskoristiti za odmor, druženje i punjenje baterija. No, nepozvane probavne smetnje mogu pokvariti i najbolji plan.

Glavne funkcije crijeva su apsorpcija hranjivih i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. No, crijeva su i važan dio imunosnog sustava s obzirom na to da crijevni epitel i fiziološka mikroflora čine jednu od zaštitnih barijera protiv prodora uzročnika bolesti.

Uravnotežena crijevna mikroflora sastoji se od bakterija koje tu prirodno žive i imaju brojne funkcije: sudjeluju u procesima probave, osobito šećera i masti; poboljšavaju apsorpciju oligoelemenata; sudjeluju u proizvodnji i apsorpciji vitamina K i B skupine; sprječavaju prodor štetnih mikroorganizama; u dječjoj dobi omogućuju pravilno morfološko i funkcionalno sazrijevanje probavnog sustava.

Neravnoteža u sastavu crijevne mikroflore može izazvati nadutost, bolove u trbuhu, proljev ili zatvor. Poremećaji koji oslabljuju funkciju crijeva i mijenjaju sastav crijevne mikroflore mogu izazvati pad imuniteta, a u konačnici i bolest, odnosno narušiti zdravlje u cjelini.

Nepoželjan suputnik na putovanju

Putovanja su čest razlog poremećaja u probavnom sustavu, čemu svjedoči podatak da tijekom međunarodnih putovanja čak 20 do 50 posto osoba barem jednom dobije proljev.

Takozvani putnički proljev češće se javlja kod mlađih osoba, onih s poremećajima imuniteta, upalnim bolestima crijeva ili sa šećernom bolešću, te kod osoba na terapiji H-2 blokatorima ili antacidima (lijekovi za smanjenje izlučivanja želučane kiseline). Učestalost je jednaka kod muškaraca i žena, a primarni izvor zaraze najčešće je doticaj s kontaminiranom hranom i vodom.

Kako kod odraslih, tako se i kod djece može poremetiti crijevna mikroflora. Mikroflora kod djece je drukčija i tek nakon treće godine njezin sastav sličan je mikroflori odraslog čovjeka. Do treće godine u njezinu sastavu 91 posto čine bifidobakterije. Da su značajne u ranom djetinjstvu, pokazuju studije koje su uključivale djecu s atopijskim dermatitisom i proljevom uzrokovanim rota-virusom. Rezultat jedne studije pokazao je, pak, da uzimanje određenih sojeva probiotika u ranom djetinjstvu smanjuje pojavnost respiratornih infekcija.

"Dobre" bakterije - dobra zaštita

Probiotici su živi mikroorganizmi koji naseljavaju područja poput crijeva i obavljaju slične funkcije kao i fiziološka crijevna mikroflora dok se ona ne obnovi. Najčešće korištene vrste su Bifidobacterium i Lactobacillus. Danas probiotike možemo unositi u organizam putem mliječnih proizvoda ili u obliku kapsula, prašaka i otopina. Nazivamo ih "dobre" bakterije jer brojne analize pokazuju njihov blagotvoran učinak na mnoge bolesti i stanja. Određena ispitivanja pokazala su njihovu važnu ulogu u prevenciji nastanka antibioticima izazvanog proljeva, jer istodobna primjena uz antibiotsku terapiju znatno smanjuje trajanje proljeva (iako utjecaj na samu pojavnost antibiotikom uzrokovanog proljeva nije bio velik).

Pozitivan učinak probiotika uočen je i prilikom uzimanja trojne terapije u svrhu eradikacije bakterije H. pylori, koja najčešće uključuje dva antibiotika. U tom slučaju pokazalo se da probiotici smanjuju mogućnost nuspojava antibiotske terapije (uključujući i proljev), pospješuju eradikaciju H. pylori te obnavljaju crijevnu mikrofloru nakon antibiotskog tretmana. Iznimno je važno istaknuti da u slučaju istodobna uzimanja s antibioticima probiotik treba uzeti s odmakom od tri sata kako bi se probiotičke bakterije sačuvale od djelovanja samog antibiotika.

Sve to nepobitno upućuju na važnost održavanja ravnoteže crijevne mikroflore, neovisno o dobi, osobito tijekom terapije antibioticima, u stresnim situacijama, kod nezdrave prehrane i, naravno, tijekom putovanja. U našim ljekarnama probiotici su dostupni u različitim oblicima, pa i kao obiteljska pakiranja, koja mogu biti koristan dio vaše putne ljekarne.

Datum objave članka: 1. 6. 2014.