Sindrom iritabilnog crijeva - nešto o čemu muškarci ne razgovaraju

Bolesti i stanja / Opća medicina

Iako muškarci negiraju postojanje problema i ne daju se na pregled, neki simptomi ipak mogu sugerirati da je u pitanju upravo sindrom iritabilnog crijeva

Jeste li ikad pokušali odvesti svog partnera ili sina kod liječnika kad nisu željeli ići sami ili su se previše sramili svog problema? Ako je tako, sigurno znate da je to gotovo nemoguć zadatak jer su muškarci uglavnom fiksirani na ideju da „pravi muškarci ne plaču i ništa ih ne izbacuje iz ravnoteže” i gotovo nikada ne razgovaraju o svojim problemima.

Zašto su muškarci „u drugom planu“

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) pogađa do petine Europljana, među kojima su, prema službenim statistikama, većina žene. Kako se statistika temelji na činjenici da žene obično češće odlaze k liječniku i otvorenije razgovaraju o svojim problemima, postavlja se pitanje kako to onda izgleda kad su u pitanju muškarci i je li moguće da zaista manje pate od ove bolesti.
 
Iako se muškarci i žene u mnogočemu razlikuju, njihov probavni sustav je u osnovi isti, no neke studije ipak upućuju na to da muškarci nemaju iste simptome SIC-a kao žene. Kod njih je i dijagnoza ove bolesti otežana jer kad se ne osjećaju dobro, muškarci to pokušavaju izdržati i herojski čekaju da bol prestane (što definitivno nije od koristi) tako da je vjerojatnost da će muškarac posjetiti liječnika kada pati od gastrointestinalnih problema tri puta manja nego kad su u pitanju žene. Osim toga, muškarci predstavljaju mali dio sudionika medicinskih istraživanja, što znači da stručnjaci još uvijek nemaju dovoljno podataka za reprezentativne rezultate.

Kako posumnjati da muškarac boluje od SIC-a

Iako se muškarci ne daju tako lako na pregled i negiraju postojanje problema, neki simptomi ipak mogu sugerirati da je upravo sindrom iritabilnog crijeva uzrok njihovog problema.  
  • Muškarci sa SIC-om pate od proljeva i učestalo idu na WC.
  • Kad je proljev u pitanju, aktivnost crijeva je pojačana što može proizvesti zvučni efekt u vidu „krčenja” ili „kruljenja” u trbuhu, što izaziva neugodu, osobito ako se događa tijekom radnog vremena.
  • Studije pokazuju da muškarci koji pate od SIC-a imaju smanjenu kvalitetu života. Strah za vlastiti imidž, ali i zdravlje, osjećaj nelagode i s tim povezani strahovi zbog nemogućnosti normalnog življenja kod muškaraca mogu uzrokovati anksioznost i tešku depresiju.
  • Unatoč činjenici da muškarci koji pate od SIC-a osjećaju jaču nadutost i imaju više plinova u crijevima, obično se time neće baviti jednako kao žene, jer je „normalno da muškarci ispuštaju vjetrove”. Međutim, ako se čovjek nadima bez očitog uzroka (na primjer ako nije jeo neku hranu koja bi izazvala takvu reakciju), to je onda zasigurno zabrinjavajući znak.

Mogli biste se iznenaditi kad otkrijete tipični simptom SIC-a - bolovi u trbuhu - obično nisu prisutni kod muškaraca. Studije koje su proveli poljski i američki stručnjaci, objavljene u članku  u časopisu World Journal of Gastroenterology, upućuju na to da muškarci puno manje pate od bolova u trbušnoj šupljini, čemu vjerojatno pogoduje testosteron, muški hormon koji pripada skupini androgena (steroidni hormoni). Naime, autori članka ukazuju na činjenicu da viša razina androgena smanjuje rizik od razvoja kronične boli, stoga testosteron može funkcionirati kao svojevrsno prirodno sredstvo protiv bolova.

Svakako treba potražiti pomoć

Liječenje i kontrola SIC-a u osnovi se ne razlikuju kod žena i muškaraca. No, kad su muškarci u pitanju onda treba naglasiti važnost komunikacije s liječnikom koji je u mogućnosti pomoću jednostavnih testova eliminirati alergiju na hranu kao mogući izvor problema i preporučiti najbolji način liječenja.
 
Pomoći može i Enterosgel koji veže toksične i štetne tvari u crijevu (npr. endotoksini, enterotoksini), na svoju površinu, smanjujući učestalost stolica i trajanje proljeva. Enterosgel se zajedno s adsorbiranim toksinima i štetnim tvarima uklanja iz tijela stolicom. Dostupan je u ekonomičnom pakiranju u tubi ili praktičnom pakiranju u vrećicama, koje diskretno možete ponijeti bilo gdje.
Datum objave članka: 18. 8. 2021.
izdvojeni proizvodi