Strogo kontroliran pogled

Bolesti i stanja / Vidni sustav mr. sc.   Vesna Augustinović dr. med., spec. oftalmolog

Oči vode i usmjeravaju tijelo, usklađuju pokrete glave i smjer pogleda te sudjeluju u održavanju ravnoteže

Koncept vida u osnovi je jednostavan: oči snimljenu sliku šalju u mozak koji uspoređuje i usklađuje novoprimljene podatke s fundusom pohranjenih informacija i na kraju šalje odgovarajuće motoričke signale u mišiće koji se pokreću. Oči, dakle, vode i usmjeravaju tijelo, usklađuju pokrete glave i smjer pogleda te sudjeluju u održavanju ravnoteže. Usklađenost vida i motorike tijela važna je za preživljavanje: bitno je uočiti opasnost i pobjeći. Ova motoričko-vizualna sprega toliko je važna da je rođenjem dobivamo programiranu u obliku okulovestibularnog refleksa. To je refleks koji tijekom pokreta glave stabilizira sliku na mrežnici tako da stimulira pokrete oka obrnuto od pokreta glave: ako okrenemo glavu u lijevu stranu, oči se automatski pokreću udesno.

"Ima u oku zapisanih mašta, il mi u oko prenosimo svašta"
Tin Ujević

Sakadički pokreti oka

Usklađenost oka i motorike tijela omogućuje jasnu sliku u pokretu, bez obzira na to kreće li se promatrani objekt ili promatrač. Pritom oči izvode sakadičke pokrete, koji podrazumijevaju brze skokove s jedne točke na drugu: cijelom putanjom kretanja oko prati predmet tako da ga fokusira, snimi, napravi rez, ponovno fokusira na sljedećoj etapi puta, snimi, napravi rez itd. Proces se, dakle, ne odvija u kontinuitetu nego oči poput kamere snimaju niz sličica iz različitog kuta. Sakadički su pokreti ozbiljno ograničenje, jer se ne može vidjeti ono što se događa između dva fokusiranja. Pretpostavlja se da mađioničari koriste ovaj fenomen u izvođenju trikova.

Pravilo palca

Ne zna se sa sigurnošću zašto se dinamički vid odvija po ovom obrascu, ali se pretpostavlja da je to stoga što oko ne može jasno fokusirati vidno polje šire od tri stupnja! To odmah možete eksperimentalno provjeriti: ispružite ruku i s oba oka fiksirajte vertikalno postavljen palac ruke. Vaše oko može jednim fokusiranjem uočiti jasne detalje upravo na jednom palcu! Sve ostalo je izvan fokusa i želimo li to vidjeti, moramo preusmjeriti pogled.

Između dva fokusiranja je rez, to jest potisnuti vid. To također možemo predočiti tako da postavimo oba palca vertikalno ispred sebe: uočavamo da ne možemo istodobno obuhvatiti jednim fokusiranjem oba palca. Dok prebacujemo pogled s jednog na drugi, praznina između njih je nejasna, odnosno vid je potisnut. Svijet u toj vrsti sljepoće nestaje otprilike 100.000 puta dnevno. Posebno impresionira što se potiskivanje slike odigrava gotovo istodobno kad i kontrakcija mišića za pokretanje oka. Vjerojatno je da centar u mozgu koji odašilje impulse za pokretanje mišića istodobno odašilje i impulse za potiskivanje slike.

Dinamički vid

Iako je uočavanje određenih detalja u pokretu primjerenije živim bićima, standardne metode ispitivanja oštrine vida Snellenovim tablicama podrazumijevaju ispitivanje vidne oštrine u mirovanju. Kod malih brzina, statički i dinamički vid su u korelaciji, ali ne i kod većih (npr. u sportu): sposobnost percepcije rapidno opada ako je kutna brzina kojom se kreće promatrani predmet 60-70 stupnjeva u sekundi. Ispitivanja Landoltovim prstenima koji se rotiraju različitom brzinom, a ispitanik procjenjuje položaj otvora "C", pokazalo je da uspješniji i bolje pripremljeni sportaši imaju bolji dinamički vid.

Za razliku od statičke vidne oštrine, koja se može korigirati, dinamički vid se može uvježbati do te mjere da znatno poboljšava sportske rezultate, osobito u ekipnim sportovima. Sposobnost razvoja i uvježbavanja dinamičkog vida raste između šeste do dvadesete godine života, zatim opada isto kao što i sposobnost brzih sakadičkih pokreta oka s godinama postaje slabija. To je bitno kod mladih sportaša kako bi se na vrijeme pribjeglo ciljanim vježbama za poboljšanje koordinacije tijela i tako optimizirali rezultati. Naime, često se zapaža da se dobro utrenirani sportaši ne snalaze na terenu čim utakmica poprimi brži tempo ili izostaju rezultati u individualnim sportovima zbog slabije sposobnosti fiksacije i koncentracije na sportski teren. U takvim slučajevima ne pomaže puno forsiranje opće fizičke spremnosti nego selektivni programi za poboljšanje vizualizacije igre i boljeg snalaženja u prostoru.

Kontrastna osjetljivost

Treba na kraju spomenuti još jednu važnu komponentu vida koja se standardno ne ispituje ni kod statičke vidne oštrine, niti kod dinamičkog vida, a to je kontrastna osjetljivost. To je mjera sposobnosti oka da razluči pozadinu od objekta fiksacije pri različitom osvjetljenju. Kontrastna osjetljivost opada s brzinom kretanja, kao i s godinama starosti.

Svi tenisači znaju koja je razlika igrati na otvorenom za lijepog dana, u usporedbi sa slabom preglednošću pod balonom i na loše osvijetljenom terenu. Nije pritom nebitno da pozadina daje bolji kontrast fluorescentno-žutoj boji loptice, a da igrač nema poremećaj percepcije boja u žuto-plavom spektru. Sposobnost percepcije boja također opada u pokretu kao i s godinama starosti, pa je kolorni vid korisno uključiti u dijagnostiku poremećaja vidne percepcije: kontrastna osjetljivost i kolorni vid savršeno se u praksi mogu nadopunjavati.

Post scriptum

Kao svi organi, i oko je replika organa naših predaka: sadržava kvalitete onih koji su preživjeli i ostavili potomstvo. Danas se susrećemo s epidemijom kratkovidnosti i drugih refrakcijskih poremećaja u zdravoj populaciji. Što to kompenzira organizam i koje ključne osobine oka prenosimo dalje? Je li priroda u ovom slučaju nezavršeno djelo? Modernim se načinom korekcije vidnih anomalija i popravljanjem "grešaka" prirode mogu podariti sposobnosti koje nemamo. Prevladavaju li se tim postupcima evolucijska ograničenja?

Sa zaključkom ne treba žuriti: možda je za njega potrebno nešto što zasad još uvijek nije poznato!

Datum objave članka: 1. 12. 2009.