Sve uloge joda u organizmu

Bolesti i stanja / Opća medicina Meri Bura dr. med.

Jod utječe na sva cistična tkiva (štitnjača, dojka, prostata), iz organizma uklanja teške metale, najbolji je antibiotik i antivirotik, ugrađuje se u hormone štitnjače...

Od joda se postaje pametniji i inteligentniji... Tako kažu. Ako smatrate da su Japanci najinteligentniji narod, onda je to djelomično i zbog toga što u organizam unose puno joda. Smjernice za dnevni unos joda u Europi i SAD-u su između 150 i 300 mcg dnevno, a Japancima se sugerira da to bude više od 5 mg (a redovito u praksi unose i do 14 mg joda).

Zašto nam je jod tako važan

Nadoknađivanjem joda mogu se riješiti svi problemi s reproduktivnim organima: manjak libida, izostanak ovulacije, neplodnost ili nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja. Jod je "pametnjaković" koji sve zna, onaj koji govori drugima što da rade. Drugim riječima, to bi značilo da, ako ga ima dovoljno u tkivima, navodi estrogen da djeluje na ciljna tkiva (grudi, maternicu, jajnike…), što može biti od velike važnosti za žene koje imaju problema sa začećem.

Doktor David Brownstein, autor knjige Iodine - why you need it, why you can’t live without it (Jod - zašto ga trebamo, zašto ne možemo živjeti bez njega), kaže da jod utječe na sva cistična tkiva, a to su štitnjača, dojka i prostata. Dalje navodi da je dovoljno popiti jednu kap Lugolove otopine (5 posto joda i 10 posto kalijeva jodida u vodenoj otopini; 5,54 mg joda) u prvom stadiju raka ili fibrocistične bolesti dojke kako bi se spriječio daljnji razvoj bolesti.

No, jod nije samo to. Grčevi u mišićima, hladne ruke i stopala, loša memorija, suha koža koja se ne znoji čak i kad je jako vruće, opadanje kose, ispucali nokti, depresija…, mogu se izliječiti jodom. Zar vas ovi simptomi ne podsjećaju na simptome hipotireoze, to jest slabog rada štitnjače? Zar u hipotireozi ne dolazi do deterioracije mentalnih sposobnosti, memorije i raspoloženja?
Međutim, studije o nadoknadi joda su kontradiktorne, a statistika nedosljedna i necjelovita. Dobiveni rezultati su nejasni jer istraživači nisu uključili sve važne parametre koji mogu utjecati na rezultat, no ako smo realni, onda znamo da to nije ni moguće.

Značajna karakteristika joda jest i ta da iz organizma uklanja teške metale, poput florida, žive, aluminija i, što je posebno važno, broma (element iz iste skupine u periodnom sustavu i vrlo sličnih karakteristika), koji se vezuje na jodne receptore u slučaju njegova manjka ili nedostatka, što može biti još jedan od uzroka smanjene funkcije štitnjače.

Doktor David Derry rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik. U kontekstu činjenice da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo važna informacija. Naime, svakih 17 minuta krv ponovno cirkulira kroz tkivo štitnjače, u kojem će, ako postoji dovoljna količine joda, bakterije i virusi biti uništeni.

Jod se ugrađuje u hormone štitnjače i njihov je sastavni dio. Dva su hormona štitnjače - T3 i T4. Najveći dio (90 posto) čini T4, s tim da se 60 posto njegove količine u jetri pretvara u T3, koji je jedini aktivni oblik koji djeluje na stanice. No, za pretvorbu T4 u aktivni T3 potreban je selen. S obzirom na to da je selen protuotrov za živu, velike količine selena u našem organizmu troše se na neutralizaciju i izbacivanje žive. Zato trebamo misliti na dovoljnu količinu selena (primjerice, dva brazilska oraščića dnevno dovoljna su da podmire dnevnu potrebu za ovim elementom). Ako rezimiramo, onda svakako treba imati na umu da za izgradnju hormona štitnjače trebamo dovoljnu količinu joda, a dovoljnu količinu selena da bi hormoni djelovali.

Izvori joda

Zasad najznačajniji izvor za većinu populacije je jodirana kuhinjska sol. Uobičajeno je da se kuhinjska sol jodira, s tim da postoje razlike u količini. Tako, primjerice, Španjolci jodiraju sol u puno većoj mjeri (60 ppm) nego Talijani (30 ppm), a Talijani pak u puno većoj mjeri nego ostali dio Europe (10 ppm). Međutim, treba imati na umu da je jod halogeni element i da se kuhanjem gubi, stoga sol treba dodavati pred kraj kuhanja. Uz to, ako dugo stoji na otvorenom, jod iz soli hlapi, pa i to treba uzeti u obzir.

Joda inače ima u smeđim algama, školjkama, škampima, puretini, mlijeku, špinatu, blitvi, tikvicama, jagodama, brusnicama… Njime je bogat i motar (morski kopar, petrovac, trava sv. Petra), koji raste iz kamena posvuda po našim plažama (u Francuskoj je moguće kupiti ga na tržnici). Može ga se skuhati s blitvom ili ga dodati salati, koje dodatno obogaćuje i svojim mirisom po jodu. Uz to je dobro znati da nefermentirani kupus i sirovi špinat mogu blokirati njegovu apsorpciju.

Imate li manjak joda

S obzirom na to da oko 700 milijuna ljudi diljem svijeta pati od gušavosti, te da manjak joda smanjuje inteligenciju 10 do 15 posto, može se zaključiti da je manjak joda raširen problem kojem treba posvetiti zasluženu pozornost. Kako je jod sastavni dio hormona štitnjače, jasno je da u slučaju njegova manjka u tijelu štitna žlijezda nije u stanju proizvesti hormona u dovoljnoj mjeri, zbog čega dolazi do kompenzatornog povećanja štitnjače, odnosno gušavosti.

Ako imate neke od prethodno navedenih simptoma, i sumnjate na manjak joda, preporučuje se izmjeriti ga u 24-satnoj mokraći, čija analiza može pokazati sljedeći raspon vrijednosti:

  • normalna vrijednost: 100-200 mcg/L
  • blagi manjak: 50-99 mcg/L
  • umjereni manjak: 20-49 mcg/L
  • jako izraženi manjak: manje od 20 mcg/L.

Ako je dnevni unos joda manji od 20 mcg, u nalazu će se vidjeti manjak joda. Preporučena dnevna doza u Hrvatskoj je 150 mcg dnevno. Ako se odlučite za uzimanje većih doza, svakako obratite pozornost na simptome trovanja jodom, kao što su mršavljenje, pospanost, akne, kašalj i jaki proljev. Naime, jod istiskuje brom, pa mogu nastati nuspojave detoksikacije, a može se javiti i glavobolja. Tada se preporučuje dvodnevna stanka, tijekom koje bi trebalo popiti mješavinu od 1/4 žličice soli s vitaminom C (3g) u velikoj čaši vode nekoliko puta dnevno kako bi se izbacili toksini koje je "potjerao" jod. Nakon toga se uzima manja doza joda, ali kad god se osjeti glavobolja, treba se prikloniti dvodnevnoj stanci s uzimanjem spomenute mješavine soli i vitamina C. Zato, kako se ne biste doveli u situaciju da osjetite simptome trovanja jodom, prije suplementacije svakako izmjerite vrijednost joda u 24-satnoj mokraći.

Datum objave članka: 1. 9. 2016.