Terapija udlagama - hit u svijetu nevidljive ortodoncije

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Andrijana Kovačić dr. med. dent., spec. ortodoncije

Terapija udlagama - hit u svijetu nevidljive ortodoncije

Ortodoncija je specijalizirana disciplina dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilna položaja zuba i međučeljusnih odnosa. Rezultat ortodontske terapije nije samo lijep osmijeh nego i bolje zdravlje zubi. Ako su zubi zbijeni, teško je održavati oralnu higijenu, pa se povećava rizik od nastajanja karijesa, zubnog kamenca, upale zubnog mesa i drugih parodontoloških problema.

U proteklih nekoliko godina stavovi društva prema ortodontskoj terapiji znatno su se promijenili. U ne tako davnoj prošlosti prevladavalo je mišljenje da je nošenje ortodontskih naprava namijenjeno mlađoj populaciji, dakle djeci i adolescentima. Danas je ortodoncija toliko napredovala da takav stav postaje samo predrasuda te je nošenje ortodontskog aparata u odrasloj dobi postalo uobičajeno. Svjesni činjenice da vanjski izgled u velikoj mjeri utječe na odnose s drugima, privatne i poslovne uspjehe, sve se više odraslih odlučuje na ortodontsku terapiju. Dakle, starosna dob svakako nije više kriterij.

S napretkom tehnologije, ortodontski aparati ne samo da su manji i ugodniji za nošenje nego su i estetski prihvatljiviji. Ortodontske bravice danas zadovoljavaju visoke kriterije estetike te su jedva primjetne. Umjesto standardnih metalnih, tržište nudi estetske bravice izrađene od keramike ili safira koje su gotovo nevidljive (boja slična boji zuba). Danas se radi i lingvalna ortodoncija, koja podrazumijeva fiksni ortodontski aparat pričvršćen na stražnju (lingvalnu) površinu zuba. Novije metode podrazumijevaju i primjenu prozirnih udlaga.


 

Clear Aligner Therapy (CAT) - terapija prozirnim alignerima

U posljednje vrijeme raste zanimanje za novi trend ispravljanja zuba ortodontskim alignerima (tzv. udlagama). Riječ je o setu prozirnih udlaga koje se izrađuju prema preciznim otiscima čeljusti posebnom CAD/CAM tehnologijom. Program, uz vodstvo stručnjaka, simulira terapiju te se za svaku fazu pomicanja zuba izrađuje nova udlaga. Svaka udlaga pomalo pomiče zube u željeni položaj, prema planu terapije koji je odredio ortodont.

Ovisno o složenosti terapije, potreban je i različit broj alignera. Pacijent svaki aligner nosi dva tjedna, i to od 22 do 23 sata dnevno, a skidanje je dopušteno samo prilikom jela i pranja zubi. Koliko će dugo trajati terapija, najčešće je pitanje koje pacijenti postavljaju. Univerzalni odgovor ne postoji, jer ovisno o složenosti anomalije, terapija može trajati od šest do 18 mjeseci. Ne treba zanemariti pacijenta kao sudionika u terapijskom procesu i važnog čimbenika uspjeha terapije. Ako udlagu skida prečesto, izostat će rezultati, stoga su njegova svijest o potrebi stalnog nošenja aparatića i općenito suradljivost ključne za uspjeh terapije. S obzirom na to da pacijent na računalu može vidjeti simulaciju na koji će mu se način zubi pomicati i kakav će biti završni rezultat terapije, to je nešto što ga može dodatno motivirati za suradnju.

Invisalign i OrthoClear spadaju među poznatije suvremene CAT sustave. Invisalign je razvijen 1997. godine u Americi, a njihovu tehnologiju koristi velik broj ortodonata diljem svijeta. Danas su na tržištu prisutni i drugi sustavi prozirnih udlaga (Orthocaps, Ortoell...) razvijeni po uzoru na Invisalign, koji je prvi osmislio ovu tehniku i ima najviše patenata iz tog područja te kontinuirano radi na poboljšanju i napretku svoje tehnologije.

Prednosti nevidljivog aparata

  • proziran je i jedva vidljiv
  • ugodan je za nošenje - nema bravica, žice ni gumica koje mogu izazvati iritaciju sluznice; aligneri su napravljeni od tankog, prozirnog i ugodnog materijala, a pacijent ih mijenja svaka dva tjedna
  • zahvaljujući prozirnosti alignera ne narušava se samopouzdanje pacijenta prilikom društvenih i poslovnih kontakata
  • može se skinuti, pa je lakša oralna higijena nego s klasičnim fiksnim aparatom: za četkanje zuba ili čišćenje koncem samo je potrebno izvaditi udlagu, očistiti zube i udlagu vratiti u usta; sam aparat jednostavno se čisti pomoću seta za čišćenje ili se ispere vodom u bilo kojem trenutku
  • nema ograničenja u prehrani - tijekom jela udlaga se skida, što omogućava pacijentu da jede svu hranu, za razliku od fiksnog aparata, gdje ipak postoje određena ograničenja u prehrani
  • nema smetnji u govoru, a prije nekoga važnog sastanka može se i skinuti
  • vrijeme provedeno u klinici potrebno za prilagođavanje udlage je kraće.

Nedostaci nevidljivog aparata

  • ograničeni su na uži spektar indikacija: ovom tehnikom ne mogu se riješiti teže anomalije, odnosno rezultat ne može biti isti kao u slučaju terapije fiksnim aparatom.
  • rezultat terapije ovisi o suradnji pacijenta: rezultat izostaje ako pacijent ne nosi aparat 22 do 23 sata dnevno.

Zadnju riječ ipak ima ortodont

Ovakav vid terapije zadovoljava pacijente kojima je izgled ortodontske naprave iznimno važan zbog posla koji obavljaju, te inzistiraju na "nevidljivosti" ortodontskog aparata. Međutim, s obzirom na to da se udlagama ne mogu riješiti sve vrste ortodontskih anomalija (jer se točno zna koliki pomaci su mogući), nisu svi pacijenti kandidati za primjenu ove tehnike, odnosno uvijek ima onih koji ipak moraju nositi klasični fiksni aparat. Bez obzira na to što pacijent misli o fiksnom ortodontskom aparatu i koje su njegove želje, ortodont je taj koji će utvrditi je li terapija udlagama za njega prikladna, i to na temelju dijagnostičkih alata, koji uključuju medicinsku i stomatološku zdravstvenu povijest, klinički pregled i dijagnostičke metode (digitalni rendgen i CT). Ako ortodont utvrdi da pacijent jest kandidat za ortodontsku terapiju prozirnim udlagama, preporučit će plan liječenja koji je prikladan upravo za tog pacijenta i koji može ispuniti realna očekivanja. Dakle, težište je na individualnom optimumu. Kad je u pitanju uspješnost ortodontske terapije, valja naglasiti da o njoj govorimo samo ako se, uz idealnu okluziju, postiže i skladan izgled lica.

Datum objave članka: 1. 3. 2017.