Vitamin B12 - što ukazuje na mogući nedostatak?

Bolesti i stanja / Opća medicina Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Manjak vitamina B12 ujedno može biti pokazatelji mnogih drugih bolesti koje se manifestiraju sličnim znakovima i simptomima

Nedostatak vitamina B12 se može očitovati brojnim znakovima i simptomima, no pri tom je važno zapamtiti da oni ujedno mogu biti pokazatelji mnogih drugih bolesti koje se manifestiraju sličnim znakovima i simptomima.

Jako je važno pratiti brzinu razvoja simptoma, njihovo trajanje, težinu, eventualnu povezanost s određenim situacijama ili dobu dana itd., dakle sve ostalo što može biti od važnosti za postavljanje diferencijalne dijagnoze i odabir dijagnostičkih metoda za utvrđivanje razloga u pozadini tegoba.

Saznajte više o ulozi vitamina B12.

Obamrlost i trnci

Ako osjećate trnce u vašim rukama, nogama ili stopalima, kao da vas „bockaju iglice“, to može biti jedan od simptoma manjka vitamina B12 i posljedičnog oštećenja zaštitne ovojnice koja obavija živce.

Apsorpciju vitamina B12 mogu otežati neke bolesti probavnog sustava kao što su celijakija, Crohnova bolest i druge bolesti crijeva, kao i uzimanje nekih lijekova protiv žgaravice.

Manje crvenih krvnih zrnaca i pojačan osjećaj hladnoće

Vitamin B12 je, zajedno s folatom (prirodnim oblikom vitamina B9) neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica, eritrocita. Niska razina uzrokuju smanjenje proizvodnje crvenih krvnih stanica i sprječava njihov pravilni razvoj. 

U slučaju nedostatka vitamina B12 eritrociti postaju veći i ovalnog oblika zbog čega dolazi do usporavanja njihova prolaska iz koštane srži u krvotok te se posljedično razvija megaloblastična anemija. Zbog manjeg broja eritrocita slabiji je i prijenos kisika do tjelesnih stanica i pojačan je osjećaj hladnoće, posebno na okrajinama (ruke i noge).

Zbunjenost i problemi s pamćenjem

Manjak vitamina B12 može dovesti do pojave depresije, zbunjenosti, problema s pamćenjem i demencije. Također, može utjecati i na ravnotežu.

Za nadoknadu se preporučuju dodaci prehrani koji sadrže vitamin B12, i koje treba uzimati prema uputi priloženoj uz proizvod. Ako se uzme više od preporučenoga, tijelo izbacuje ostatak putem mokraće. Ipak, visoke doze mogu imati neke nuspojave, poput vrtoglavice, glavobolje, tjeskobe, mučnine i povraćanja.

Slabost, umor i ošamućenost

Osjećaj slabosti, pojačanog umora i nedostatka snage može biti posljedica manjka vitamina B12, ali i nekih drugih poremećaja. Stoga je važno pratiti brzinu kojom se razvijaju simptomi i njihov intenzitet kako bi ih mogli što preciznije pojasniti liječniku.

Gladak i bolan jezik

U slučaju manjka vitamina B12 moguća je pojava atrofične upale jezika - sitne izbočine na jeziku (papile) počinju nestajati zbog čega je jezik gladak i sjajan.

Ovo stanje mogu uzrokovati i infekcije, lijekovi i neka druga stanja. No, ako je krivac manjak vitamina B12 ili drugih nutrijenata, jezik ujedno može biti i bolan.

Vegani oprez

Vitamin B12 se nalazi isključivo u životinjskim proizvodima pa vegani moraju jesti obogaćenu hranu. Općenito rečeno, manjak vitamina B12 je rijedak jer se u tijelu može pohraniti zaliha za nekoliko godina.

No, kako biljke ne sadrža vitamin B12, vegani i vegetarijanci koji ne jedu životinjske proizvode trebali bi svojoj prehrani dodati malo prerađenih žitarica poput obogaćenog kruha, krekera i slično.

Lupanje srca

Manjak vitamina B12 može se manifestirati poremećajem u radu srca na način da se broj otkucaja srca iznenada poveća ili dolazi do „preskakanja“, kada „srce možete osjetiti u grlu ili vratu“.

Više vitamina B12 možete dobiti iz piletine, jaja i ribe, no jedan od daleko najboljih izvora je nešto što možda nije redovito na jelovniku, a to je goveđa jetra.

 Starosna dob

Kako starite, tijelo će možda teže apsorbirati vitamin B12, što može dovesti do njegova manjka. Ako se ne nadoknadi, mogu se razviti anemija, oštećenje živaca, neraspoloženje i drugi ozbiljni problema. Stoga pazite na pojavu bilo kakvih simptoma koji bi mogli upućivati na ovaj manjak i svakako se javite liječniku.

Želučana premosnica

Jedna od češćih operacija s ciljem mršavljenja zove se "želučana premosnica". Nakon ovog zahvata hrana zaobilazi dijelove želuca i tankog crijeva, obično mjesto gdje se vitamin B12 metabolizira u aktivni oblik.

Stoga je u postoperativnom razdoblju potrebno pratiti razinu vitamina B12 i po potrebi predložiti nadoknadu.

Ranice u ustima

Pojava ranica u ustima, na desnima ili jeziku, može biti znak niske razine vitamina B12, anemije ili nekog drugog stanja. Ranice obično nestanu same od sebe, ali dok su prisutne pomaže izbjegavanje sastojaka koji bi mogli iritirati tkivo poput octa, citrusa i ljutih začina.

Za ublažavanje boli potražiti priladan analgetik u ljekarni.

Oprez za trudnice vegetarijanke

Vitamin B12 je posebno važan za trudnice te dojilje i njihove bebe. Stoga je poželjno da buduće mame svakako razgovaraju sa svojim liječnikom o dodacima prehrani koji sadrže vitamin B12, koje treba uzimati tijekom trudnoće dojenja.

Dojenčad koja ne dobiva dovoljno vitamina B12 može imati ozbiljna i trajna oštećenja živaca i moždanih stanica.


Izvor: www.onhealth.com
Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 4. 7. 2022.
izdvojeni proizvodi