Zatvor na putovanju - zašto se javlja i kako ga spriječiti?

Bolesti i stanja / Opća medicina Agnes Vodopija dr. med.

Prilikom planiranja putovanja nije nam ni na kraj pameti da bi jedna takva „sitnica“ kao što je zatvor mogla pokvariti odmor. No, upravo je to trenutak kad treba početi razmišljati kako ga spriječiti

Posljednje pripreme su gotove. Sve ste spakirali. Ustreptalo sjedate u vozilo s odabranim društvom i krećete na put u pustolovinu, u predah od svakodnevnice. Mislite napokon sloboda, veseleći se i sanjareći o nadolazećim danima. Zamišljate destinaciju i svoj savršeni zasluženi odmor.

Međutim, u želji da što prije stignete na cilj nigdje se ne zaustavljate, hranite se sendvičima i pijete malo tekućine te tako nesvjesno činite prvu grešku koja vam može pokvariti zadovoljstvo dobrog odmora zbog pojave zatvora. Poznata je činjenica da od zatvora na putovanju pati čak 40 posto osoba, a ni djeca nisu izuzetak.

Što je zatvor?


Dok naša crijeva normalno funkcioniraju i prazne se uobičajenom frekvencijom ne razmišljate o tom problemu, niti znate kakav je normalni ritam pražnjenja za većinu ljudi. Uobičajeno je imati od tri stolice dnevno do tri stolice tjedno, no ukoliko je frekvencija pražnjenja rjeđa od tri puta tjedno, tada govorimo o zatvoru.

Ovisno o trajanju putovanja zatvor može biti slabije ili jače izražen, u rasponu od konstipacije - otežanog pražnjenja, do opstipacije - potpunog izostanka pražnjenja crijeva. Moguća je i pojava neugodne nadutosti te bolova i pritiska u trbuhu, s tim da je tvrda i suha stolica često povezana i s osjećajem nepotpunog pražnjenja. Ne smijemo zaboraviti ni glavobolje koje su česte, a posljedica su nakupljanja neizlučenih toksina i slabe hidracije.

Zašto se zatvor često javlja na putovanju?

Promjenom sredine u kojoj boravimo mijenjamo i svoje životne navike. U želji da se dobro odmorimo obično ustajemo kasnije nego smo navikli, i, nesvjesno, mijenjamo svoj uobičajeni ritam pražnjenja.

I prehrana se mijenja na način da često jedemo neredovito, brzu i nezdravu hranu siromašnu vlaknima, gostimo se preobilnim ili jače začinjenim obrocima, i, gotovo u pravilu, jedemo u različito vrijeme od uobičajenog ritma. Družimo se s prijateljima na kavi, konzumiramo alkoholna pića ili gazirane sokove, a pri tom zaboravljamo piti dovoljno vode, dovodeći tijelo u stanje dehidracije.

Utjecaj na našu probavu imaju i promjena vremenske zone i kultura sredine u koju dolazimo. Često se događa da zbog nepovoljne situacije kojom smo okruženi potisnemo nagon za pražnjenjem. Razgledavanje raznih znamenitosti ili boravak na plaži kroz veći dio dana ne ostavljaju dovoljno prostora i mjesta za pogodan „trenutak“, što u konačnici može dovesti do konstipacije.

Određenom broju osoba smeta i nepoznata okolina u kojoj ne mogu tek tako obaviti veliku nuždu jer se ne osjećaju opušteno kao u poznatoj sredini - vlastitom zahodu. Ako putovanje dulje traje takva psihološka situacija može dovesti i do jačeg poremećaja - opstipacije. Takvim situacijama najčešće su pogođena djeca, a što je dijete mlađe problem lakše postaje dugotrajan i teže rješiv.

Kako spriječiti zatvor na putovanju?

Prilikom planiranja putovanja nije nam ni na kraj pameti da bi jedna takva „sitnica“ kao što je zatvor mogla pokvariti odmor. No, upravo je to trenutak kad treba početi razmišljati kako ga spriječiti.

Posebnu pozornost treba obratiti uzimanju dovoljne količine tekućine. Najbolji izbor je voda bez umjetno poboljšanog okusa, obavezno flaširana (posebno ako se nalazimo u stranoj državi) ili prirodni nezaslađeni voćni sokovi. Valja izbjegavati i veće količine kave i alkohola. Ovisno o vanjskoj temperaturi, dnevno je potrebno popiti između dvije i tri litre tekućine jer tako sprječavamo dehidraciju, ali i potičemo probavu s obzirom da voda potpomaže učinak vlakana u regulaciji rada crijeva.

Korisno je isplanirati i vrijeme konzumiranja obroka. Idealno bi bilo jesti u vrijeme koje odgovara našem uobičajenom dnevnom ritmu jer na taj način ne zbunjujemo crijeva.

Pri odabiru hrane prednost bi trebalo dati hrani bogatoj vlaknima, odnosno u prehranu uključiti voće, povrće i razne sezonske salate koje njima obiluju. Poželjno je izbjegavati tešku, masnu i začinjenu hranu jer ona usporava probavu te si priuštiti dovoljno vremena kako bi u miru konzumirali kvalitetan obrok.

Ako putovanje traje više sati, potrebno je napraviti više manjih pauza te malo prošetati i protegnuti se. Odmor bi trebao biti aktivan, s određenom količinom tjelesne aktivnosti koja će dodatno pokrenuti rad crijeva, jer je izležavanje, često sinonim za dobar odmor, čest uzrok zatvora. Plivanje, vožnja bicikla ili 15 minutna šetnja više puta dnevno samo su neke od aktivnosti u kojima se može uživati.

Svakako nije poželjno zatomljivati nagon za pražnjenjem samo zato što nije zgodan „trenutak“. Višekratnim potiskivanjem feces u završnom dijelu crijeva postaje suh i tvrd, nagon za pražnjenjem slabi, a defekacija postaje sve rjeđa i bolnija.

Putovanje tijekom ljetnih mjeseci u nepreglednoj koloni, uz zastoje i kašnjenje često može biti veliko iskušenje za naše živce i razlog za stres, jedan od najčešćih uzroka neredovite probave. Taj stres je neizbježan pa bi ga trebalo prihvatiti i ne dopustiti da nas ometa.

Promjenom životne okoline mijenja se i naša crijevna mikrobiota, što za posljedicu ima tegobe poput nadutosti i zatvora. Stoga je korisno konzumirati hranu bogatu probioticima, kao što su jogurt i kefir ili se na vrijeme opskrbiti kvalitetnim višesojnim probiotikom i koristiti ga tijekom cijelog putovanja.

Eva/qu čepići – brzo i učinkovito rješenje

Unatoč svim nastojanjima, ponekad ipak dolazi do pojave zatvora, kada posežemo za proizvodima za pražnjenje. Pri tome je važno odabrati kvalitetan proizvod koji je učinkovit, brzo djeluje i ne stvara naviku, što je posebno bitno ako su u pitanju djeca.

Iz velike ponude različitih laksativa treba izdvojiti one koji su dostupni u slobodnoj prodaji jer su u pravilu bezopasni. Takvi su, na primjer, osmotski laksativi koji na sebe navlače vodu, povećavaju volumen stolice i refleksnim putem dovode do pražnjenja crijeva. Iako su općenito dobar izbor, imaju jednu manu - ne djeluju na suhu i tvrdu stolicu u završnom dijelu debelog crijeva te izazivaju bolnu nadutost i osjećaj pritiska u trbuhu.

Da bi se zaostala, suha i tvrda stolica pokrenula iz završnog dijela crijeva najpogodniji izbor su Eva/qu čepići. Vrlo brzo se otapaju stvarajući velik broj mikro mjehurića koji omekšavaju stolicu i podražuju stjenku završnog dijela crijeva te dovode do učinkovitog i brzog pražnjenja već unutar 15 minuta. Brzina djelovanja omogućava rješavanje problema u najpogodnijem trenutku ne remeteći predviđene dnevne aktivnosti. Njihova prednost je i što ne stvaraju naviku, djeluju isključivo lokalno i ne izazivaju grčeve pa su pogodni i za trudnice i dojilje, a dostupni su i Eva/qu čepići za djecu od dvije do dvanaest godina.

Ne dopustimo da naša sjećanja na godišnji odmor pokvari neugodan zatvor na putovanju. Stoga uključimo Eva/qu čepiće u svoju putnu ljekarnu te se uz brzo i učinkovito rješenje prepustimo čarima nezaboravnog godišnjeg odmora.


 

Datum objave članka: 4. 6. 2020.
izdvojeni proizvodi