Zašto se javlja zatvor u trudnoći i kako mu doskočiti

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Ivanka Veselčić dr. med. dent.

U ovisnosti o stadiju trudnoće u kojem se javlja, nekoliko je mogućih razloga za pojavu zatvora

Usporena probava, nadutost, pritisak u trbuhu, bol, tvrda stolica, otežano pražnjenje crijeva... Ako ste trudnica, vjerojatno su vam ovi simptomi koji upućuju na zatvor u trudnoći više nego poznati. U nastavku ćemo vas upoznati zašto i kako nastaje zatvor kod trudnica, kako spriječiti njegovu pojavu, odnosno kako ga riješiti kad se pojavi.

Zašto se zatvor stolice učestalo javlja baš kod trudnica?

Posebnost svake žene očituje se i u razdoblju trudnoće, kroz koju neke žene prolaze s manje problema i više zadovoljstva, dok se kod drugih mogu javiti različite tegobe. Jedna od čestih tegoba je zatvor stolice (opstipacija ili konstipacija), koji se prema nekim podacima javlja kod tri od četiri trudnice. Žene koje su i prije trudnoće imale zatvor stolice ili tvrdu i neredovitu stolicu imaju veću šansu da im se te tegobe tijekom trudnoće pogoršaju.

Uzrok pojave problema sa zatvorom razlikuje se po stadijima trudnoće. Najčešće se javlja tijekom drugog tromjesečja i pojačava prema kraju trudnoće, no to ne znači da se ne može javiti i u prvom tromjesečju.

U ovisnosti o stadiju trudnoće u kojem se javlja, nekoliko je mogućih razloga za pojavu zatvora.

Hormoni

U prvom tromjesečju trudnoće dolazi do povećanja razine progesterona. Jedna od višestrukih funkcija progesterona je održavanje trudnoće tako što sprječava kontrakcije maternice. Istim mehanizmom djeluje i na glatke mišiće crijeva tako što ih opušta pa se posljedično usporava protok probavljene hrane što omogućuje apsorpciju više vode. Stolica postaje tvrđa i sporije se eliminira iz organizma, što za posljedicu može imati nadutost i zatvor stolice kod trudnica.

Prenatalni vitamini

Većina vitaminsko-mineralnih preparata namijenjenih trudnicama u svom sastavu sadrži i željezo, važan mineral čiji nedostatak se može pojaviti tijekom trudnoće. S obzirom da je željezo mogući uzrok zatvora u trudnoći, ako niste anemični najvjerojatnije nije potrebno unositi više od 30 mg željeza dnevno. Ukoliko vitamini koje uzimate tijekom trudnoće u svom sastavu imaju više od 30 mg željeza, možete tražiti savjet vašeg liječnika za preporuku vitamina koji sadrže manje željeza.

Pritisak maternice

Kako beba raste, u kasnijoj fazi trudnoće dolazi do povećanja maternice koja pritišće crijeva i otežava prolazak sadržaja kroz probavni sustav.
 

Kako spriječiti opstipaciju u trudnoći?

Postoji nekoliko sigurnih rješenja koja su odgovor na pitanje kako potaknuti stolicu u trudnoći.

Veći unos vlakana može pomoći u prevenciji zatvora, a dodatno opskrbljuje trudnicu vitaminima i antioksidansima. S obzirom da vlakna prolaze kroz probavni sustav neprobavljena, djeluju kao spužva tako što upijaju tekućinu što olakšava pomicanje i eliminaciju stolice. Povećani unos vlakana može se osigurati konzumiranjem svježeg neoguljenog voća (šljive, kruške, smokve), sušenog voća, povrća i cjelovitih žitarica. Bijelu rižu i tjesteninu bolje je zamijeniti integralnom. Preporučeni unos je 25 do 30 g vlakana dnevno.

Važno je piti puno tekućine, najmanje dvije litre dnevno. Osim puno vode, preporuča se piti čaj i prirodne sokove od voća ili povrća. Ako volite sokove, pijte nektar od šljiva, krušaka ili marelica, koji ne samo da imaju veliki udio vode nego sadrže i više vlakana od običnog soka. Međutim, uputno je izbjegavati sokove koji sadrže šećer, kao i dodatno šećeriti sokove, jer previše šećera može biti jedan od uzroka pojave zatvora.

Smanjenju učestalosti pojave zatvora u trudnoći doprinosi i redovita fizička aktivnost. Vježbanje potiče rad crijeva pa se preporuča vježbati najmanje tri puta tjedno 20 do 30 minuta. Prethodno je uputno provjeriti s liječnikom koje vježbe su sigurne u trudnoći. To mogu biti plivanje, yoga, vožnja bicikla i slično. Kod nemogućnosti vježbanja svakako će pomoći i svakodnevna šetnja.

Na pojavu zatvora može utjecati i zanemarivanje prirodnog podražaja na pražnjenje i odlaganje odlaska na toalet, stoga je jako važno pratiti signale koje vam tijelo šalje.

Unošenje više manjih obroka dnevno pomaže probavnom sustavu da lakše probavlja hranu i smanjuje pojavu nadutosti i tvrde stolice u trudnoći.
 

Prirodnim rješenjima protiv zatvora 

Problemom zatvora u trudnoći trebalo bi se pozabaviti neposredno nakon pojave simptoma kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje, ali i spriječila pojava proširenja vena rektalnog područja, to jest hemoroida, koje prate bol i svrbež, a ponekad i krvarenje. Ohrabrujuće je da hemoroidi nastali tijekom trudnoće nakon poroda često nestaju sami od sebe.

Univerzalni lijek protiv zatvora i nadutosti ne postoji, a i svaka osoba drugačije reagira na različite metode. Za rješavanje opstipacije na raspolaganju je široka paleta proizvoda, od onih koji se dobivaju preko recepta pa sve do prirodnih rješenja. Kad je u pitanju opstipacija u trudnoći taj izbor znatno se sužava.

Budući da trudnice spadaju u skupinu koja posebno mora paziti što unosi u organizam, svakako se preporuča problem zatvora pokušati riješiti prirodnim metodama i posavjetovati se s liječnikom prije primjene bilo koje metode kojom se namjerava rješavati problem zatvora u trudnoći.
 
Promjena prehrane

Jedna od prirodnih metoda rješavanja opstipacije je promjena prehrane, s naglaskom na unošenje veće količine prehrambenih vlakana. Hrana bogata vlaknima su chia sjemenke, lanene sjemenke, bademi, tamna čokolada, leća, slanutak, avokado, maline, grah, jabuka, cikla, mrkva, kvinoja i banane. Tradicionalan recept za rješavanje opstipacije su i suhe šljive, koje sadrže veliku količinu vlakana, ali imaju i značajnu količinu vitamina A, vitamina K i kalija. Osim toga, bogate su energijom jer sadržavaju puno kalorija, zbog čega nije preporučljivo pretjerivati s njihovom konzumacijom.

Osim hrane s većim udjelom vlakana, preporuča se i veći unos tekućine. Osim što tekućina hidratizira tijelo, pomaže i da se tvrda stolica omekša i lakše eliminira.
 
Čepići za zatvor u trudnoći

Ukoliko preventivne metode ne dovedu do očekivanog rezultata, ponekad je potrebno posegnuti za pripravcima protiv zatvora, s tim da prilikom njihova odabira treba dati prednost onima koji sadrže tvari prirodnoga podrijetla, čije primjena je odobrena kod trudnica i koji imaju malu vjerojatnost pojave neželjenih reakcija. Primjerice, Eva/qu čepići za zatvor kod trudnica temelje se na prirodnim tvarima koje nisu toksične i koriste se i u nekim dodacima prehrani. Odlikuju se jednostavnom primjenom i brzim djelovanjem - već 15 minuta nakon primjene.
Datum objave članka: 3. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi