Zajednički nazivnik - progesteron

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Ivana Marciuš

Iako je trudnoća prirodno, fiziološko stanje, u kojem se većina žena osjeća dobro, kako fizički tako i psihički, ima i onih koje nisu te sreće

S obzirom na to da je tijelo u trudnoći izloženo velikim previranjima zbog hormonalnih promjena, rasta i razvoja bebe te priprema za porod, kod određenog broja žena javljaju se tipične tegobe. Ako spadate u tu grupu, donosimo nekoliko savjeta...

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina jedan je od najprepoznatljivijih simptoma trudnoće. Iako se može protegnuti tijekom cijelog dana, rijetko je u tolikoj mjeri intenzivna da bi mogla negativno utjecati na razvoj ploda. U najvećem broju slučajeva prestaje s trećim mjesecom trudnoće, a samo manji broj trudnica s ovim neugodnim problemom bori se tijekom cijele trudnoće.

Zašto se javlja

Problem nastanka jutarnje mučnine nije u potpunosti jasan, a kao i kod mnogih drugih simptoma, postoji velik broj objašnjenja. Ipak, kao osnovni razlozi navode se fiziološki uvjeti i stres. Kad govorimo o fiziološkima razlozima, ginekolozi kao moguć uzrok izdvajaju visoku razinu hormona trudnoće ß-hCG-a u krvi tijekom prvog tromjesečja, koji bi mogao biti krivac za pretjeranu stimulaciju centra za mučninu i povraćanje u mozgu. Drugi razlozi mogli bi biti neuzimanje hrane ili uzimanje loše hrane te previše kiseline u želucu, kao i manje uspješna probava zbog opuštanja glatke muskulature u stjenci organa probavnog sustava pod utjecajem visoke razine progesterona, drugoga značajnog hormona rane trudnoće. Zanimljiv je podatak da u nekim manje razvijenim društvima, gdje tempo života nije toliko užurban, i ljestvice očekivanja nisu postavljene toliko visoko, jutarnje mučnine kao pojava nisu zabilježene.

Kako je ublažiti

Jedite zdravo. U organizam unosite nutritivno vrijedne tvari – bjelančevine i složene ugljikohidrate. Jedite češće, manje obroke i prije nego što osjetite glad ili napadaj mučnine. Prvi jutarnji obrok uzmite još u krevetu - nekoliko integralnih krekera, rižinih pločica ili suhih grožđica. Dobro ih je imati u blizini kreveta kako zbog njih ne biste morali ustajati. Uzimajte dovoljno tekućine, a ako su mučnine praćene i povraćanjem, potrebe za tekućinom dodatno su povećane. Ako vam i tekućina izaziva mučninu, obvezno jedite hranu s visokim sadržajem vode (svježe voće i povrće). Uz to, smanjite stres, jer tjelesni i emotivni umor pojačavaju tegobe. U manjem broju slučajeva mučnina praćena povraćanjem je u tolikoj mjeri izražena da je potrebna liječnička pomoć. Ako je to vaš slučaj, svakako se obratite ginekologu.

Opstipacija

Drugi rani i nelagodan simptom trudnoće je zatvor ili opstipacija, koji žene na pregledu često prešućuju, osim ako im se ne postavi direktno pitanje. Prema najnovijim podacima, čak tri četvrtine trudnica u prvom tromjesečju trudnoće pati od nekog oblika poremećaja funkcije crijeva, najčešće opstipacije i nadutosti. To potvrđuju rezultati studija, provedenih na sveučilištu Loyola University Medical Center u Maywoodu, prema kojima se čak 75 posto trudnica žali na neki od poremećaja u radu crijeva. Kao poremećaj koji najviše narušava kvalitetu života izdvojile su zatvor i nadutost. Iako su, kao i jutarnje mučnine, ove pojave normalne i uobičajene, ne isključuju činjenicu da su nelagodne, zbog čega generiraju dodatnu napetost i stres.

Zašto se javlja poremećaj rada crijeva

U prvom tromjesečju trudnoće raste razina progesterona. Uz ostale funkcije, progesteron pomaže održavanju trudnoće na način da sprječava kontrakcije maternice jer opušta mišiće maternice. Međutim, istim mehanizmom djeluje i na relaksaciju glatkog mišića u crijevnoj stjenci, što usporava put probavljene hrane, pri čemu se iz nje apsorbira više vode, pa stolica postaje tvrđa i sporije se eliminira iz organizma. Kao posljedica kroničnog zatvora moguća je pojava hemoroidalne bolesti.

Kako si pomoći

Zatvor prouzročen visokom razinom progesterona u trudnoći liječi se promjenom prehrambenih navika. U obroke je potrebno unijeti više vlaknastih namirnica, odnosno barem 20-35 grama vlakana. Namirnice s visokim postotkom hranjivih vlakana su voće, povrće i cjelovite žitarice. Povećanju aktivnosti crijevnih mišića pridonosi i redovito vježbanje jer ubrzava prolaz probavljene hrane kroz crijeva. Nadalje, trudnicama se preporučuje piti više vode koja će omekšati stolicu i omogućiti lakši prolazak kroz crijeva. Ako koristite sredstva koja potiču pražnjenje crijeva, pripazite jesu li dopuštena u trudnoći. Ako niste sigurni, svakako potražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Hemoroidalna bolest

Prilično je učestala tijekom trudnoće, za što postoji nekoliko razloga. Maternica raste i svojom povećanom masom pritišće donju šuplju venu i druge vene u zdjelici, zbog čega se usporava protok krvi iz donjeg dijela tijela, što povećava pritisak na vene koje se nalaze ispod razine maternice, dovodeći do njihova proširenja.

Do razvoja hemoroidalne bolesti ili pogoršanja već postojeće može dovesti kronična opstipacija, koja je povezana s jačim naprezanjem prilikom pražnjenja crijeva. Uz opstipaciju, određenu ulogu ima i povećana razina progesterona tijekom trudnoće, koji uzrokuje opuštanje stjenki vena, što dodatno pridonosi njihovu proširenju i nabreklosti. Od ostalih uzroka može se spomenuti dugotrajno sjedenje, nepravilna prehrana, jak fizički napor i dr.

Iako je trudnoća razdoblje u kojem je hemoroidalna bolest učestalija, njezina pojava ipak se može izbjeći. U nastavku navodimo nekoliko savjeta, koji mogu pomoći izbjeći ili ublažiti već postojeće tegobe:

  • ne zadržavajte stolicu i ne odugovlačite s odlaskom na WC;
  • primijenite na vrijeme odgovarajuće pomoćno sredstvo u dogovoru s liječnikom ili ljekarnikom;
  • izbjegavajte previše začinjenu hranu, a prednost dajte hrani s puno vlakana i pijte dovoljno tekućine;
  • svakodnevno provodite Kegelove vježbe (pojačat će cirkulaciju u rektalnom području i ojačati mišiće oko anusa), puno se krećite te izbjegavajte dulje stajanje ili sjedenje.

Ako vaši pokušaji prevencije i/ili olakšanja već postojećih tegoba ne pomognu, savjetujte se s liječnikom, a posebno ako primijetite krvarenje. Uz pridržavanje savjeta, većina žena nakon poroda će osjetiti poboljšanje.

Datum objave članka: 1. 3. 2014.
izdvojeni proizvodi