Uspravno držanje pogoduje hemoroidima

Bolesti i stanja / Opća medicina mr. sc.   Nada Ðurinek dr. med.

Stajanjem se u hemoroidalnim venama povećava tlak koji se prenosi na stijenke krvnih žila pa one popuštaju i izbočuju se stvarajući hemoroide

Što su hemoroidi i zašto nastaju?

Hemoroidi se često opisuju kao proširene vene anusa i rektuma, a zapravo su nabrekle krvne žile unutar i oko anusa i donjeg dijela rektuma.

Točan uzrok nastanka nije poznat, no smatra se da nekoliko čimbenika pogoduje razvoju te neugodne bolesti.

Najčešće su to naslijeđena slabost i krhkost vezivnog tkiva, povišen tlak u trbušnoj šupljini (primjerice, kod pretilih osoba ili u trudnoći, kad povećana maternica pritišće venski sustav zdjelice), pojačana iritacija sluznice (npr. kod dugotrajnog proljeva ili prekomjerne uporabe laksativa), učestalo naprezanje pri defekaciji i velik fizički napor (npr. učestalo dizanje teških tereta). Svi ti čimbenici pojedinačno, ili u kombinaciji, pogoduju porastu tlaka u hemoroidalnim venama koje se proširuju i stanjuju, zbog čega mogu puknuti i krvariti. 

Međutim, jednim od glavnih čimbenika nastanka smatra se uspravno držanje, zbog kojeg se povećava tlak u hemoroidalnim venama. Za razliku od nekih drugih, vene tog području nemaju zaliske. Zbog povećanja tlaka stvaraju se arterio-venski šantovi, a tlak se prenosi na stijenke krvnih žila, koje popuštaju i izbočuju se. Ako je vezivno tkivo u stijenkama prirođeno slabije razvijeno, tegobe su još izraženije.

Koliko su hemoroidi učestala bolest, govori podatak kako čak 60 do 90 posto osoba barem jednom u životu ima tegoba povezanih s njima. Javljaju se kod muškaraca i žena, najčešće u srednjoj dobi, no nisu rijetkost ni kod mlađih osoba, posebice trudnica.

Hemoroidi - simptomi

Simptom koji najčešće izaziva strah i glavni je razlog dolaska liječniku upravo je krvarenje, koje se javlja na kraju defekacije i svijetlocrvene je boje. S obzirom na to da takav simptom poziva na oprez zbog mogućnosti postojanja kolorektalnog karcinoma, treba što prije provesti dijagnostičku obradu i definirati o čemu je riječ. 

Od ostalih simptoma javljaju se trajni osjećaj pritiska i žarenja u analnom predjelu, oticanje, svrbež i bol. Ako nastane upala hemoroidalnih čvorova i njihovo uklještenje, bol može biti i vrlo jaka. 

Prema položaju, hemoroidi mogu biti unutarnji ili vanjski. Vanjski hemoroidi smješteni su uz vanjski dio analnog otvora i vidljivi su. Ako se u njima razvije ugrušak, stvara se oteklina koja se osjeća kao tvrda i bolna izbočina koja krvari ako pukne. Unutarnji hemoroidi nalaze se dublje u analnom kanalu i postaju problem kad se toliko povećaju da izlaze kroz analni otvor (prolaps) ili ako prokrvare.

Četiri stupnja hemoroidalne bolesti

U prvom stupnju razvoja hemoroidi su samo malo uvećani i mogu se otkriti jedino proktoskopski. Glavni simptom je svijetlocrvena krv u stolici. Bolova nema, a povremeno se mogu pojaviti svrbež i osjećaj da se u završnom dijelu crijeva nalazi strano tijelo.

Za drugi stupanj karakteristično je da zbog napinjanja tijekom pražnjenja može doći do prolapsa hemoroida, koji se neposredno nakon pražnjenja „vraćaju“ natrag u analni kanal. Glavne tegobe su krvarenje (svijetlocrvena krv) koje se ponavlja, osjećaj pritiska na anus, a nisu rijetki ni bolovi tijekom pražnjenja. Moguć je osjećaj svrbeža oko anusa, peckanje i pojačano vlaženje na rublju.

U trećem stupnju hemoroidi se pri defekaciji izbočuju kroz kanal, ali ih bolesnik sam može vratiti natrag (reponirati). Često se izbočuju i kod nekog napora. Bolovi, svrbež i curenje se pojačavaju, što može dovesti do razvoja ekcema na koži u okruženju.

Četvrti stupanj naziva se i „fiksni” analni prolaps jer se hemoroidi ne mogu vratiti natrag i vidljivi su izvana. Analna sluznica izbačena je prema van i konstantno curi, što uzrokuje iritaciju kože i posljedično ekcem i infekciju. Krvarenje je rijetko, ali može doći do nekontrolirana pražnjenja. 

Savjeti za prevenciju i liječenje hemoroida

Dok se kod hemoroida prvog i drugog stupnja mogu primjenjivati konzervativne metode liječenja, za rješavanje hemoroida trećeg i četvrtog stupnja nužan je operacijski zahvat. 

Bolesnicima koji su već imali problema s hemoroidima u svrhu prevencije savjetuje se promjena životnih navika, primjerice, izbjegavanje podizanja teškog tereta, dugog stajanja i sjedenja.

Mijenjati treba i prehrambene navike. Preporučuje se prehrana bogata vlaknima (voće i povrće) i pojačan unos vode (do dvije litre), što potiče rad crijeva, pogoduje mekšoj stolici i lakšoj defekaciji, a savjetuje se i više obroka dnevno, izbjegavanje jako začinjenih jela i alkohola.

Uz to, važni su i redovita analna higijena te održavanje umjerene tjelesne aktivnosti

U slučaju jače izraženih hemoroida, čestih upala i krvarenja te nereagiranja na konzervativnu terapiju, rješenje je odstranjenje hemoroida kirurškim putem (hemoroidektomija) u lokalnoj ili općoj anesteziji. Postoje različiti načini odstranjenja hemoroidalnih čvorova (od klasičnih kirurških operacija do njihovih modifikacija), no osnovno načelo kod svih je podvezivanje (ligatura) i odstranjenje hemoroida. 

U preoperativnoj obradi potrebno je učiniti rektoskopiju (pregled završnog debelog crijeva do 25 cm u dubinu, s obzirom na to da se upravo u tom području najčešće nalaze patološke promjene), a po potrebi, i kolonoskopiju ili irigografiju (dijagnostičke pretrage cijelog debelog crijeva).


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 20. 3. 2019.
izdvojeni proizvodi