Kako liječiti hemoroide u trudnoći

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Zorana Stojanac

Za tretiranje hemoroida tijekom trudnoće postoji niz prirodnih tvari koje mogu uspješno ukloniti bol, peckanje, svrbež i upalu te imati dugotrajan učinak

Zbog „drugog stanja“ trudnice imaju povećan rizik razvoja hemoroida. Često se javljaju u trećem tromjesečju jer maternica zbog svoje veličine stvara pritisak na okolna tkiva u zdjelici i pripadajuće vene.

 Od ostalih uzroka teba istaknuti povišenu razinu progesterona koja usporava rad crijeva (što ujedno pogoduje i razvoju konstipacije) i dovodi do relaksacije stijenke vena što je čini osjetljivijom na mehaničke podražaje.

Pojava u trudnoći ili poslije poroda

Istraživanja pokazuju da oko 35 posto trudnica razvije simptome hemoroidalne bolesti. Čak ako ste tijekom trudnoće uspjeli izbjeći pojavu hemoroide, postoji mogućnost da se oni razviju nakon poroda. To je slučaj kod mnogih žena vaginalnog poroda uslijed naprezanja i značajnog povišenja tlaka unutar trbušne šupljine.

U nekim slučajevima se situacija smiri nakon nekoliko dana, ali ako dulje potraje i dovede do nelagode, krvarenja ili jakih bolova, tada je uputno potražiti pomoć liječnika.

Što su hemoroidi?

Iako pojam hemoroidi imaju negativnu konotaciju (bolovi, pojava krvi nakon pražnjenja ili nelagoda prilikom sjedenja) treba znati da su oni u stvari sastavni dio debelog crijeva.
 
Hemoroidalni čvorovi, hemoroidalni jastučići ili jednostavno hemoroidi predstavljaju strukture u završnom dijelu debelog crijeva građene od spleta krvnih žila. Jedna od njihovih funkcija je osiguravanje osjeta kojim se razlikuje tvrda i tekuća stolica od normalne, kao i osjet ispuštanja plinova.
 
Kada kažemo da netko ima problema s hemoroidima, misli se na hemoroidalnu bolest, tj. povećane hemoroide, koji mogu biti unutarnji i vanjski.
 
Unutarnji hemoroidi nisu vidljivi u početnoj fazi, a jedan od temeljnih simptoma je pojava krvi prilikom pražnjenja crijeva.
 
Vanjski hemoroidi se manifestiraju se u vidu male bolne i tvrde kvržice na anusu koja se može napipati, i koja izaziva nelagodu i bol prilikom sjedenja i pražnjenja crijeva.

Hemoroidalna bolest u porastu

Hemoroidi podjednako zahvaćaju muškarce i žene, a zbog učestale pojave postali su jedan od sve prisutnijih problema u današnjem modernom društvu.
 
Suvremeni način života smatra se glavnim čimbenikom pojave hemoroidalne bolesti, a jedan od važnih aspekata je sedentarni stil života, jer se većina dana provodi sjedeći, što na poslu, što kod kuće. Sjedenje povećava pritisak na zdjelične organe i završni dio debelog crijeva, što pogoduje oticanju i upali krvnih žila.
 
No, sjedenje nije jedini rizični čimbenik. I osobe s prekomjernom tjelesnom masom vrlo često se susreću s problemom hemoroida jer povećana težina pogoduje povećanom pritisku na završni dio debelog crijeva.

Pristup liječenju hemoroidalne bolesti kod trudnica

Kako trudnice ne mogu uzimati veliki broj dostupnih lijekova za liječenje hemoroidalne bolesti, potrebno je pronaći odgovarajući oblik terapije primjeren situaciji. Tako trudnice i mame na forumima i u raznim grupama podrške za tretiranje hemoroida štošta preporučuju - od nevenove i svinjske masti, preko ledenih obloga do ulja majčine dušice i drugih kućnih metoda.
 
Međutim, prije svega važno je pokušati spriječiti pojavu hemoroida te paziti na prehranu i stil života, a ako se pojave za smanjenje simptoma preporučuje se:
  • povećati unos vlakana
  • provoditi Kegelove vježbe koje jačaju tonus mišića zdjeličnoga dna, osobito oko anusa, i poboljšavaju cirkulaciju
  • ležati na lijevom boku jer je u tom položaju olakšana cirkulacija u donjem dijelu tijela
  • koristiti „donut“ jastuk
  • provoditi tople kupke 10 do 15 minuta dnevno
  • stavljati obloge od kamilice ili hladne obloge i komprese.
 

Blagi laksativi, omekšivači stolice i dodaci prehrani s vlaknima
smatraju se sigurnima za uporabu kod trudnica, ali svako je prije primjene uputno kontaktirati liječnika ili ljekarnika. U rijetkim slučajevima, liječnik može predložiti kirurško uklanjanje hemoroida.
 
Cilj liječenja hemoroidalne bolesti je ojačati stijenku krvnih žila, što će smanjiti upalu i oticanje, pri čemu treba voditi računa i o sanaciji oštećenog tkiva poticanjem prirodnog procesa zacjeljivanja. Jedno s drugim u kombinaciji rezultirat će „povlačenjem hemoroida“ i prestankom bolnog podražaja.
 
Postoji niz prirodnih tvari koje mogu uspješno ukloniti bol, peckanje, svrbež i upalu te pri tom imati dugotrajan učinak.
 
Hijaluronska kiselina spada u skupinu spojeva koji se nazivaju mukopolisaharidi. Po svojoj strukturi je izuzetno duga molekula koja na sebe veže veliki broj molekula vode. Upravo zbog velike količine vode koju veže i velike dimenzija same molekule, hijaluronska kiselina ostvaruje lubricirajući učinak. Osim što pridonosi bržem zacjeljivanju oštećenog tkiva, jednako tako odgovorna je za tonus i elastičnost tkiva.
 
Fitosomi su male okrugle strukture u čije središte se inkorporiraju različiti biljni ekstrakti. Njihova uloga je bolja penetracija aktivnih biljnih sastavnica u tkivo i ostvarivanje boljeg učinka.
 
Escin beta-sitosterola je modificirana molekula escina koja se dobiva iz sjemenki divljeg kestena (Hippocastani semen). Sjemenke divljeg kestena koriste se u terapiji kronične venske insuficijencije i problema s cirkulacijom zbog utjecaja na venski tonus.
 
Butinhidroksitoluen (BHT) je antioksidans prirodnog podrijetla koji se koristi za smanjenje štetnog utjecaja oksidativnog stresa.
Datum objave članka: 30. 11. 2021.
izdvojeni proizvodi