Kako omekšati tvrdu stolicu

Bolesti i stanja / Opća medicina Ivana Šundrica

Kada vam jednom mali biljni pomagač pomogne omekšati tvrdu stolicu, vratite se zdravim navikama do sljedeće prigode...

Kada tvrda stolica postaje problem?

Osobe koje imaju problema s tvrdom stolicom i nadutošću vrlo dobro znaju koja je za njih najvažnija i ne tako sporedna stvar na svijetu. To je redovit odlazak na toalet i rješavanje pratećeg problema nadutosti i konstipacije.

O konstipaciji govorimo kad kretnje crijeva postanu manje učestale, stolica tvrda i suha, a njezino pražnjenje otežano i bolno. Oni koji pate od ovih problema, vrlo dobro znaju da su najjače sredstvo u borbi protiv nadutosti i tvrde stolice, namirnice bogate vlaknima (30 g vlakana dnevno), unos tekućine (2 litre dnevno) i kretanje. Ako smo uporni i dosljedni, riješit ćemo se tegoba i izbjeći posjet liječniku.

Tu nam mogu pomoći i Bekunis proizvodi, biljni lijekovi za kratkotrajno liječenje povremene konstipacije (zatvora) u odraslih i djece starije od 12 godina.

Što pogoduje nastanku tvrde stolice?

U hladnije doba godine naš se bioritam i metabolizam usporavaju, slijedeći tako ritam prirodnih mijena. Povlačimo se u kuću, jer nam vremenske (ne)prilike ne dopuštaju dulji boravak i rekreaciju na svježem zraku. Tu su i blagdani i druženja, kad većina ljudi pretjeruje s unosom hrane.

Nadutost i tvrdu stolicu može uzrokovati prehrana siromašna vlaknima, a bogata mastima i šećerom. Naravno, i stres, smanjena fizička aktivnost i dehidracija također nepovoljno utječu i doprinose nastanku zatvora.

Koji Bekunis biljni lijek odabrati?

Bekunis je zajedničko ime za tri prirodna biljna lijeka prilagođena različitim životnim navikama pojedinca.

Za one koji vole uživati u ispijanju čaja, idealan je Bekunis biljni čaj u listićima koje treba preliti kipućom vodom, pustiti da odstoje pet do 20 minuta, a zatim procijediti i popiti. Polagano ispijanje čaja ujedno je i dobrodošao ritual opuštanja.

Bekunis instant čaj jedinstven je i inovativan laksativ jer se priprema kao svaki instant napitak i spreman je u tren oka - čaj treba preliti hladnom ili toplom vodom, promiješati i popiti.

Bekunis obložene tablete za primjenu kroz usta namijenjene su onima koji nerado piju čaje - jednu obloženu tabletu popiti navečer prije spavanja. U slučaju da imate problem s pojavom zatvora povezanog s putovanjem i promjenom sredine, Bekunis obložene tablete trebale bi biti neizostavan dio vaše putne ljekarne.

Bekunis biljni lijekovi uzimaju se prije spavanja kako bi tijekom noći blago potaknuli prirodni proces probave, tako da nema bojazni od hitnog odlaska na toalet dok niste kod kuće.

Usvojite zdrave prehrambene navike

Osim odabira za vas najprikladnijeg Bekunis proizvoda, ujedno započnite s usvajanjem zdravih prehrambenih navika s ciljem izbjegavanja sljedeće prilike u kojoj bi vam mogao zatrebati. 

U međuvremenu, osvijestite stres na poslu i pokušajte kontrolirati svoje reakcije, pripremajte svakodnevno čarobni doručak (žitarice), konzumirajte što više namirnica s visokim udjelom vlakana, pijte što više tekućine i što više se krećite.

Namirnice s visokim udjelom vlakana

sirovo svježe voćekoličina po serviranjuvlakna (grama)
grejp1/2 srednje veliki6.12
kruška1 srednje velika5.08
jabuka s korom1 srednje velika5.00
banana1 srednje velika3.92
naranča1 srednje velika3.40
breskva1 srednje velika2.00
mandarina1 srednje velika2.00
 
sušeno voćekoličina po serviranjuvlakna (grama)
suhe smokve2 srednje velike3.74
grožđice40 g1.60
 
svježe povrćekoličina po serviranjuvlakna (grama)
kuhana bundeva1 šalica6.00
kuhana tikvica1 šalica3.00
kuhana brokula1/2 šalice2.50
kuhana mrkva1/2 šalice2.50
kuhani kelj pupčar1/2 šalice2.00
kuhani špinat1/2 šalice2.00
kuhana cvjetača1/2 šalice1.50
svježi ili kuhani kupus1/2 šalice1.50
zelena salata1 šalica1.00
sirova rajčica11.00
 
škrobno povrćekoličina po serviranjuvlakna (grama)
crveni grah, svježi, kuhani1/2 šalice8.00
grah, kuhani1/2 šalice6.50
krumpir, kuhani13.00
 
žitokoličina po serviranjuvlakna (grama)
žitne pahuljice3/4 šalice5.00
zobena kaša, kuhana3/4 šalice3.00
smeđa riža, kuhana1 šalica2.50
crni kruh1 kriška2.00
bijela riža, kuhana1 šalica1.00

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
ROH-BEK-CRO-04/21-PR

Datum objave članka: 7. 4. 2021.
promo