Nadutost - ta nezgodna "lopta" u trbuhu

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti doc. dr. sc.   Ivica Balen dr. med., spec. gastroenterolog

Meteorizam je fenomen koji se javlja ovisno o vrsti hrane koju konzumiramo, vrsti bakterija koje imamo u crijevima, o popratnim bolestima ili, najčešće, funkcionalnim stanjima

Nadutost kao posljedica povećane količine zraka u probavnom sustavu vrlo je čest problem. Žene srednje i starije dobi, s funkcionalnom kolonopatijom uz opstipaciju i meteorizam, najčešći su pacijenti u gastroenterološkim ambulantama. Vrlo često prisutna je psihosomatska nadgradnja te zabrinutost i strah od opasnih bolesti koje su povezane s ovim stanjem. Slične tegobe ima i muška populacija, ali oni se, čini se, rjeđe javljaju liječniku radi takvih tegoba.

Sve te tegobe povezane su s modernim, užurbanim načinom života i prehrane. Nedovoljno vremena za normalno konzumiranje hrane, sve veća sklonost "brzoj hrani" na račun dobro osmišljenih obroka, pa i sve manje vremena za jutarnju toaletu, uzrok su što "bijeli otrovi civilizacije" (brašno, sol, mast) sve više dolaze do izražaja i izazivaju vrlo različite bolesti i poremećaje, od metaboličkog sindroma do ovakvih funkcionalnih tegoba.

Naravno da se meteorizam može javiti i uz mnoge druge bolesti, kao što su upale crijeva, tumori ili nepodnošenje mlijeka zbog deficita laktaze, kroničnog pankreatitisa, poremećaja crijevne flore nakon antibiotske terapije ili infekcije i sl.

Plinovi u probavnom sustavu

Kad govorimo o plinovima u probavnom sustavu, vrlo često je to zrak koji nas okružuje jer zbog brzog uzimanja hrane dolazi do gutanja zraka (aerofagija).

Drugi uzrok nastajanja plinova je bakterijska fermentacija ostataka neprobavljene hrane u debelom crijevu, kad koliformne (crijevne) i anaerobne bakterije proizvode ugljični dioksid, vodik i metan. Prije nego što se modernizirao način pripreme bolesnika za kolonoskopiju, upravo je metan bio krivac za eksploziju crijeva, koja se znala dogoditi tijekom same pretrage.

Dušik može doći u crijevo u manjim količinama iz krvi, a nastaje i fermentacijom pod djelovanjem koliformnih bakterija.

Nefunkcionalni spazmi

Jedan od uzroka meteorizma su i nefunkcionalni spazmi, koji se javljaju kod poremećene crijevne motorike u sklopu opstipacije ili sindroma iritabilnog crijeva s proljevima. Tada zbog produženog spazma na dijelu debelog crijeva,iznad mjesta spazma nastaje nakupina zraka. Jedna ili dvije takve "lopte" u trbuhu mogu stvarati dojam jakog meteorizma, iako stvarno ne mora postojati višak plina u crijevima.

Ukratko, možemo reći da je meteorizam fenomen koji se javlja ovisno o vrsti hrane koju konzumiramo i vrsti bakterija koje imamo u crijevu, o navedenim popratnim bolestima ili, što je najčešće, funkcionalnim stanjima.

Bolovi, pritisak, opstipacija

Klinička slika je raznolika, a ovisna je o uzrocima.

Obično su prisutni težina i pritisak u želucu odmah nakon jela, uz povećanu količinu zraka u fundusu želuca, vjerojatno zbog gutanja zraka tijekom jela. Javljaju se mukli bolovi difuzno u trbuhu, najviše duž debelog crijeva.

Tipičan je tzv. sindrom lijenalne fleksure, kad zrak stoji u poprečnom debelom crijevu ispred lijenalne fleksure, tj. mjesta gdje poprečno debelo crijevo na lijevoj strani zavija prema dolje), uz bol na tome mjestu, pritisak prema prsnom košu, probadanje oko srca i sl. Slično može biti u toku silaznog ili uzlaznog debelog crijeva s grčevima u području donjeg dijela debelog crijeva (sigme) ili ispod jetre, gdje uzlazno debelo crijevo prelazi u poprečno. Često je prisutna i uporna dugogodišnja opstipacija.

Tijekom pregleda ustanovi se bolnost na pritisak duž cijelog debelog crijeva i u žličici, a osobito je osjetljiva sigma, obje fleksure, pa i cekum.

Oprez kod iznenadne pojave simptoma

Dijagnostika je potrebna je kako bi se isključile određene bolesti i psihički se umirilo bolesnika.

Obično treba kontrolirati osnovne laboratorijske nalaze, napraviti ultrazvučni pregled te endoskopski pregledati gornji i donji dio probavnoga sustava. Ako simptomi upućuju na meteorizam tankog crijeva, potrebna je dodatna obrada u tom smislu, poput pasaže crijeva, biopsije tankog crijeva, pregleda na eventualne parazite i drugo.

Treba imati na umu da bolesnici kod kojih tegobe počinju iznenada, nakon što su imali normalnu probavu, uvijek zahtijevaju po mogućnosti što hitniju obradu, dok se kod onih koji tegobe imaju godinama uz povremena pogoršanja, obrada može napraviti, ali svakako nema hitnosti.

Terapijski pristup

Kad je uzrok jasan, terapija je usmjerena na liječenje osnovne bolesti.

Kod funcionalnih stanja treba pokušati s promjenom načina života i prehrane, inzistirati na regulaciji ritma stolice te prehrani bogatoj celulozom (unatoč tome što takva prehrana, osobito u početku, može dovesti do pogoršanja tegoba).

Ponekad je potrebno najprije antibiotikom uništiti prisutnu floru u crijevima, a zatim s eubioticima pokušati popraviti narušeno stanje.

Nekad se može postići poboljšanje i uz kombiniranje obroka, tako da se uz mesne obroke ne uzimaju krumpir, riža, brašno ili tijesto, nego samo kuhano i svježe povrće; ako se dominatno jede ugljikohidratna hrana, uz nju ne bi trebalo jesti meso, nego samo kuhano i svježe povrće.

U principu, treba inzistirati na integralnim žitaricama i riži, ali uvijek uz napomenu da takva hrana u početku može malo pojačati smetnje, dok se ne postigne regulacija ritma stolice na dulji rok.

Od lijekova dolaze u obzir spazmolitik koji može smanjiti meteorizam. Treba ga uzimati kod pojačanih smetnji, tijekom nekoliko tjedana ili po potrebi kod jačeg bola i nadutosti. 

 

Datum objave članka: 1. 12. 2006.