Zubni aparatić žele i odrasli

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Andrijana Kovačić dr. med. dent., spec. ortodoncije

Zahvaljujući napretku struke i novim terapijskim metodama, ortodontska terapija više nije ograničena samo na djecu i adolescente. Nošenje ortodontskog aparata u odrasloj dobi danas je postalo uobičajeno, toliko da se i brojne slavne osobe pojavljuju u javnosti noseći zubni aparat

Ortodontska terapija može biti sveobuhvatna (terapija svih zuba) ili pomoćna, pri čemu se nastoje stvoriti optimalni uvjeti za druge stomatološke zahvate (fiksna terapija određenog segmenta zubnog luka, kao priprema za daljnju terapiju kirurga, protetičara). U posljednje vrijeme raste broj odraslih osoba koje se odlučuju na pomoćnu ortodontsku terapiju.

Ortodontske naprave

Za odrasle pacijente estetski izgled ortodontske naprave često je presudan u odluci hoće li se podvrgnuti terapiji ili ne. Suvremena ortodoncija pruža širok spektar estetskih naprava, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane, odnosno indikacije i kontraindikacije.

Ortodontske bravice zadovoljavaju visoke estetske kriterije i jedva su primjetne. Umjesto standardnih metalnih, na tržištu se mogu naći estetske bravice izrađene od keramike ili safira koje su izgledom besprijekorne (boja slična boji zuba), a takve ostaju cijelo vrijeme terapije.

Tu je i lingvalna ortodoncija, koja podrazumijeva fiksni ortodontski aparat pričvršćen na stražnju (lingvalnu) površinu zuba. Složeno postavljanje bravice, cijena terapije i teško privikavanje pojedinih pacijenata (problemi s hranjenjem, govorom, eventualna oštećenja sluznice) otežavaju terapiju i ograničavaju broj pacijenata koji dolaze u obzir.

Novije metode podrazumijevaju korištenje prozirnih udlaga Clear Aligner Therapy (CAT). Riječ je o setu prozirnih udlaga koje se rade prema preciznim otiscima čeljusti posebnom CAD/CAM tehnologijom. Uz vodstvo stručnjaka, stvara se simulacija terapije, pri čemu se za svaku fazu pomicanja zuba izrađuje po jedna udlaga. Kad jedna udlaga napravi predviđeni pomak, prelazi se na drugu, i tako do kraja terapije. Prema unaprijed određenim parametrima za pojedine slučajeve, softver određuje koliko je faza, odnosno udlaga potrebno za pojedinog pacijenta. Važno je napomenuti da ovakav vid terapije nije primjeren za teže ortodontske nepravilnosti, kod kojih je klasični fiksni aparatić za zube nezamjenjiv.

Sve navedene terapije daju dobre rezultate i mogu se tretirati ortodontski problemi većine odraslih pacijenata. Ortodont je taj koji procjenjuje koja je terapija najbolja za određenog pacijenta s obzirom na vrstu anomalije, složenost terapije i financijske mogućnosti pacijenta.

(Ne)realna očekivanja

Bilo da je pacijentu potrebna samostalna ili kombinirana ortodontska terapija (s kirurgijom, protetikom, parodontologijom), iznimno je važan individualan pristup.

Odrasli pacijenti katkad imaju velike želje i nerealna očekivanja te je na ortodontu da odabere pravilan pristup i pojasni koje su realne mogućnosti, kako ne bi nastupilo razočaranje nakon terapije i kako bi se izbjegle konfliktne situacije između ortodonta i pacijenta. Ortodont je taj koji treba procijeniti koji pacijenti nisu za ortodontsku terapiju, bilo zbog loše oralne higijene, nedostatka motivacije, patološke osobnosti ili nerealnih očekivanja. Tijekom ortodontske terapije nužno je da se pacijent pridržava dobivenih uputa i održava dobru oralnu higijenu.

Za razliku od adolescenata, odrasli pacijenti često imaju problema s parodontom, zbog čega im je potrebno prilagoditi terapiju. Ako postoje parodontološki problemi, važno ih je staviti pod kontrolu prije nego što se pristupi ortodontskoj terapiji.

Uz to, pacijentu treba jednostavnim rječnikom objasniti očekivano trajanje liječenja i granice ortodontske terapije te naglasiti da ortodontskom terapijom nije moguće ispraviti probleme psihološke i socijalne prirode. Zbog svega toga, komunikacija s pacijentom mora biti kvalitetna, potpuno otvorena i jasna.

Multidisciplinarni pristup

Suvremena stomatološka terapija zahtijeva interdisciplinarni pristup pacijentu, a novija istraživanja upućuju na to da raste broj interdisciplinarno obrađenih pacijenata u dentalnoj medicini. Većina odraslih uglavnom se javlja ortodontu u sklopu složenijega terapijskog plana, kad je na temelju analize pacijentove glavne pritužbe potrebno definirati realne terapijske ciljeve u skladu s potrebama pacijenta.

U nekim slučajevima neće biti dovoljna samo ortodontska terapija, nego nakon nje slijedi protetska ili kirurška. U tom slučaju, odraslom pacijentu se prije izrade protetskih nadomjestaka ili implantata uz pomoć ortodoncije omogućavaju optimalni uvjeti za postavu implantata ili protetskog nadomjestka (krunice ili mosta), kako bi krajnji rezultat terapije bio što bolji po pitanju estetike i funkcije. Ortodont je tada samo dio stručnog tima kojeg čine parodontolog, protetičar, kirurg, doktor dentalne medicine... A što je dentalna medicina na višoj razini, to je ortodont češće uključen u tim.

Na kraju možemo zaključiti da je za uspjeh interdisciplinarne terapije važna stalna interakcija i dobra komunikacija među svim članovima tima, naravno uz dobru suradnju samog pacijenta.

Dobrobiti ortodontske terapije u odrasloj dobi

  • lijep osmijeh koji podiže samopouzdanje kod pacijenta
  • poboljšana mogućnost čišćenja i održavanja oralne higijene, čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa i parodontoloških oboljenja
  • reducirana mogućnost pojave drugih problema, primjerice nepravilna trošenja površine zuba
  • pomicanje zuba u bolji položaj prije izrade implantata, mosta ili krunice
  • ispravljanje loših navika, kao što je škripanje zubima
  • poboljšanje izgovora i harmonije lica
Datum objave članka: 1. 12. 2016.