COVID-19: primjena enterosorbenata prema smjernicama Ministarstva zdravstva Ruske Federacije

Stručne zanimljivosti Ivanka Veselčić dr. med. dent.

Primjena enterosorbenata preporučuje se kao simptomatska terapija kod oboljelih od COVID-19 u slučaju izražene intoksikacije, bolova u trbuhu, mučnine i/ili povraćanja

COVID-19 pandemija, koja je u zadnje vrijeme promijenila živote ljudi u svim zemljama svijeta, iziskuje velike napore zdravstvene i epidemiološke struke u nastojanjima da zaštite živote ljudi.
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organisation), najčešći simptomi COVID-19 su povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj i umor. Pored toga, kod nekih oboljelih mogu se javiti bolovi, začepljenost nosa, bolno grlo i proljev.
 
Reakcije na ovu pandemiju i poduzete mjere razlikuju se od zemlje do zemlje. Tako je Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije izdalo smjernice za prevenciju, dijagnozu i tretman nove korona virusne infekcije, u koje je uključena i primjena enterosorbenata, među ostalim i polimetilisloksan polihidrata. Primjena polimetilsiloksan polihidrata preporučuje se kao simptomatska terapija kod oboljelih od COVID-19 u slučaju izražene intoksikacije, bolova u trbuhu, mučnine i/ili povraćanja.
 
Na hrvatskom tržištu je već duži niz godina prisutan Enterosgel, oralni crijevni adsorbent (enterosorbent), koji se temelji na organskom mineralu - polimetilsiloksan polihidratu (hidrogel metil silikatne kiseline) s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih i štetnih tvari u crijevima (npr. endotoksini, enterotoksini), a koje fizički veže na svoju površinu.
 
Enterosgel se uklanja iz tijela stolicom, a na taj način zajedno s njim i adsorbirani toksini i štetne tvari. Indiciran je za simptomatsko liječenje akutnog proljeva i kroničnog proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog crijeva. Više o proizvodu: https://www.oktal-pharma.hr/hr/zastupstva/enterosgel.

Izvori:
https://www.rosminzdrav.ru/ministry/med_covid19
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses#:~:text=symptoms

Datum objave članka: 27. 4. 2020.