NOVA COVID VARIJANTA JN.1: evo što trebate znati

Stručne zanimljivosti

Nova varijanta koronavirusa nije uobičajena, ali je prijavljena u SAD-u i diljem Europe

JN.1 je najnovija varijanta SARS-CoV-2 virusa koja je privukla pozornost, nakon što je označena u izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) krajem prošlog mjeseca.

Novi, visoko mutirani soj je potomak Omicrona, točnije varijante BA.2.86 (Pirola) i, iako se trenutačno ne vjeruje da je široko rasprostranjen, čini se da se pojavljuje u Europi i SAD-u.

Prema izvješću, JN.1 se prvi put pojavio u rujnu u SAD-u i od tada je otkriven u 11 drugih zemalja. Niti on niti BA.2.86 nisu uobičajeni u SAD-u: JN.1 trenutačno čini manje od 0,1 posto virusa SARS-CoV-2. U svijetu je do sada prijavljen samo 51 slučaj, piše Express.

Po čemu se razlikuje nova varijanta COVID virusa

Iako CDC kaže da još uvijek „uče“ o novoj varijanti, znaju ponešto o tome kako ona izgleda. JN.1 razlikuje se od svog prethodnika BA.2.86 po jednoj mutaciji u proteinu šiljaka koji je ključan u pomaganju virusu da inficira stanice.

„BA.2.86 ima više od 20 mutacija na šiljastom proteinu i pojavila se zabrinutost kada je prije nekog vremena prvi put otkriveno da bi ovo mogao biti pravi problem“, rekao je dr. Thomas Russo, profesor i šef odjela za zarazne bolesti na Sveučilište u Buffalu u New Yorku za Prevention.com.Moguće je da bi JN.1 mogao još više izbjegavati imunosni sustav, prema Russou, koji je varijantu opisao kao „prilično lukavu“.

Međutim, CDC uvjerava da, prema najnovijim podacima, BA.2.86 „nije izbjegao naš imunitet niti se brzo proširio“ i kako se čini da ga ažurirana cjepiva protiv COVID-19 2023-2024 blokiraju. Stoga očekuju da JN.1 bude sličan.

Unatoč dosad slaboj rasprostranjenosti varijante, slučajevi su prijavljeni u Velikoj Britaniji, Islandu, Portugalu, Španjolskoj i Nizozemskoj. „Također, sve je učestaliji u Francuskoj", rekao je Russo,“čini se da uzima maha.“

Simptomi na koje treba obratiti pozornost

Što se tiče simptoma na koje treba obratiti pozornost, smatra se da JN.1 uzrokuje simptome slično prethodnim varijantama.

Prema CDC-u, to uključuje:
 • groznica ili zimica
 • kašalj
 • kratkoća daha ili otežano disanje
 • umor
 • bolovi u mišićima ili tijelu
 • glavobolja
 • gubitak okusa ili mirisa
 • grlobolja
 • začepljen nos ili curenje nosa
 • mučnina ili povraćanje
 • proljev.

Kakva zaštita se preporuča?

Za najbolju zaštitu preporuča se biti u tijeku s najnovijim cjepivima.

„S obzirom na zabrinutost zbog novih varijanti COVID-a, od vitalne je važnosti da prilagodimo program cijepljenja i ponudimo ga unaprijed za one koji su najviše izloženi riziku“, rekao je Steve Russell, direktor za cijepljenja i probir NHS-a (National Health Service), u izvješću BMJ-a (British Medical Journal) o širenju BA. 2.86. "Snažno pozivam sve koji ispunjavaju uvjete da se jave što prije za ovu važnu zaštitu u hladnijim mjesecima."


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 8. 11. 2023.
izdvojeni proizvodi