CRIJEVNE BAKTERIJE: otkriveno 2000 novih vrsta

Stručne zanimljivosti

Dobre bakterije u crijevima utječu na tjelesno i psihičko zdravlje. Iako studije stalno donose nove podatke vezane za dobre bakterije, u crijevima postoji još mnogo neotkrivenih bakterija

Istraživači s Europskog bioinformatičkog instituta, u suradnji s kolegama s Wellcome Sanger Instituta, pomoću računalnih metoda otkrivaju nove dobre bakterije u ljudskim crijevima, koje još uvijek nije moguće kultivirati u laboratoriju.

Računalne metode omogućuju da shvatimo mnoge bakterijske vrste koje žive u ljudskom crijevu, kako su evoluirale i kakvu ulogu mogu imati u svojoj mikrobnoj zajednici. Jedna od tih metoda je metagenomika (analiza genetskog materijala) koja pomaže rekonstruirati genom novootkrivenih bakterija koje inače ne mogu preživjeti izvan crijeva čovjeka. Tako se otkriva nova karta crijevne mikrobiote.

Iz uzoraka 11.850 različitih mikrobiota crijeva tim je uspio rekonstruirati 92.143 genoma, što je istraživačima omogućilo da identificiraju 1952 vrste crijevnih bakterija za koje nitko do sada nije znao da postoje.

Istraživanja poput ovoga pomažu stvoriti tzv. kartu ljudskih crijeva, koja bi mogla pridonijeti ne samo boljem razumijevanju zdravlja i bolesti, nego i pomoći u dijagnostici i liječenju gastrointestinalnih bolesti.

www.medicalnewstoday.com, 12. veljače 2019.

Datum objave članka: 20. 3. 2019.