CUSHINGOV SINDROM: potvrda dijagnoze analizom kose

Stručne zanimljivosti

Istraživači s američkog Nacionalnog instituta zdravlja navode kako analizom kose mogu otkriti tzv. hormon stresa, odnosno kortizol, koji je pokazatelj Cush­ingova sindroma

Cusghingov sindrom rijetka je bolest koja se javlja kao posljedica izlaganja visokim razinama kortizola tijekom duljeg razdoblja, primjerice zbog liječenja bolesti kao što su lupus, astma ili reumatoidni artritis, ali i tumor hipofize ili nadbubrežne žlijezde, iako su to rjeđi slučajevi. Ako se ne dijagnosticira na vrijeme, posljedice mogu biti kobne. Redovite dijagnostičke metode zahtijevaju nekoliko analiza mokraće, krvi i sline, a dodatna dijagnostika obuhvaća tehnike slikanja/snimanja mozga i punkciju sinusa.

Znanstvenici sa spomenutog instituta ispitali su pouzdanost mjerenja razine kortizola iz vlasi kose u usporedbi s podacima dosadašnjih biokemijskih testova. Endokrinolog dr. Mihail Zilbermint, voditelj istraživanja u kojemu je sudjelovalo 30 ispitanika s Cushingovim sindromom i šest pacijenata bez sindroma, navodi da je, s obzirom na to da je riječ o rijetkoj bolesti, broj sudionika bio najveći do sada u povijesti analiziranja kortizola. Uzorci vlasi za analizu uzeti su blizu vlasišta i bili dugi tri centimetra. Analizirani su po segmentima od po jedan centimetar duljine i označeni, ovisno o njihovoj udaljenosti od tjemena, kao: najbliži, srednje udaljen i najviše udaljen. Rezultat analize svakog segmenta uspoređen je s rezultatima laboratorijskog istraživanja.

Zaključeno je da je razina kortizola u uzorcima vlasi usko povezana s razinom kortizola dobivenom standardnim testovima. Segmenti vlasi koji su bili najbliži tjemenu imali su i najvišu razinu kortizola. U usporedbi s razinama kortizola u preostala dva segmenta kose, koji su više udaljeni od tjemena, znanstvenici su zaključili da je razina kortizola u segmentima najbližima tjemenu najtočnija u odnosu na one dobivene laboratorijskim testiranjem mokraće i krvi tijekom noći. Naime, kod većine osoba razina kortizola tijekom noći se smanjuje, a osobe s Cushingovim sindromom upravo tada imaju povišenu razinu kortizola. Znanstvenici navode kako su njihovi rezultati ohrabrujući te se nadaju da će ubuduće analiza kose olakšati dijagnosticiranje ovog sindroma.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 1. 3. 2017.