DEPRESIJA KOD MUŠKARACA: skrivena unutarnja borba

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.  /  Katarina Kujundžić

Što je pokazalo istraživanje o unutarnjoj borbi muškaraca s depresijom i zašto ne dobivaju potreban tretman

Iako žene imaju dva puta veću vjerojatnost da će dobiti dijagnozu depresije, muškarci značajno više umiru od samoubojstva i puno manje traže stručnu pomoć.

Da bi se odgovorilo zašto je to tako, treba razmotriti zašto se depresija znatno manje dijagnosticira kod muškaraca u odnosu na žene. Ovo je pitanje s kompleksnim odgovorom. Bolje rečeno, podrazumijeva više od jednog odgovora, jer hormonalni, okolišni, psihološki i sociološki čimbenici zajedno stvaraju ovu rodnu razliku.

Društvena stigma

U pravilu, uzdizanjem samopouzdanja, snage i potiskivanja emocija kao muških vrlina društvo stvara stigmu nad muškarcima. To ponekad sprječava muškarce da potraže stručnu pomoć ili ih tjera da traženje pomoći odgađaju što je duže moguće.  

Muškarce kroz život često uče vjerovati da su „slabići“ ako traže pomoć i liječenje. Zabluda je to s opasnim posljedicama.

Kanadska istraživačka studija dr. Mackenzie i kolega otkrila je da su depresivni muškarci prijavljivali osobnu stigmu u vezi traženja pomoći znatno više nego žene („Bilo bi mi neugodno tražiti stručnu pomoć za depresiju.“).

Osim toga, Mackenziejev tim istraživao je javnu stigmu depresije kod muškaraca. Otkrili su da muškarci, kao grupa, više stigmatiziraju depresiju i samoubojstvo kod muškaraca, navodeći da se „muškarci s depresijom mogu trgnuti iz toga kad god požele“. Također, mlađi muškarci više normaliziraju i veličaju samoubojstvo te ga povezuju sa snagom, hrabrošću, plemenitošću i odanošću. Nasuprot tome, žene smatraju da su muškarci koji su izvršili samoubojstvo bili izolirani ili depresivni.

Međutim, muške norme, kao što su snaga, briga o vlastitim problemima i „gutanje“ emocija, mogu stati na put dijagnozi i liječenju.

Mit o muškarcima koji ne plaču

Muškarci su skloniji mišljenju da nije u redu razgovarati o teškim iskustvima poput zlostavljanja i zanemarivanja. Iako znaju da razgovor većinom pomaže, u pozadini vibrira glas koji uvjerava da takvo stanje mogu i trebaju ignorirati, a ako to ne uspiju - slabi su.

„Tuga je znak slabosti“, izjava je zbog koje ne treba čuditi da priznavanje problema s mentalnim zdravljem može biti vrlo teško. Umjesto suočavanja sa svojim unutarnjim svijetom, muškarci pozornost i frustraciju usmjeravaju prema van.

Različiti znakovi depresije kod muškaraca

Još jedan razlog zašto se muškarcima rjeđe dijagnosticira depresija je taj što se ona kod njih malo drugačije prezentira nego kod žena. Općenito, muškarci češće maskiraju simptome depresije agresivnim, rizičnim i impulzivnim ponašanjem (ponašanja koja nisu navedena kao simptomi depresije). Stoga je za razumijevanje razlike među spolovima potrebno razumjeti i sličnosti.

Postoji devet uobičajenih simptoma depresije koje svi doživljavaju, s tim da je za dijagnozu depresije potrebno iskusiti najmanje pet od navedenih simptoma:
 1. depresivno raspoloženje - loše raspoloženje većinu dana, skoro svaki dan
 2. gubitak interesa i zadovoljstva - znatno smanjen interes/zadovoljstvo u svim (ili skoro svim) aktivnostima u danu
 3. promijenjen apetit ili tjelesna masa - češće ili rjeđe uzimanje hrane nego uobičajeno
 4. poremećaj spavanja - previše ili premalo sna
 5. usporen hod ili besmisleni pokreti zbog tjeskobe - primjerice uvrtanje ruke
 6. nedostatak energije - umor skoro svaki dan
 7. osjećaj pretjerane krivnje i/ili bezvrijednosti
 8. problemi s koncentracijom i/ili donošenjem odluka
 9. ponavljajuće misli o smrti, samoubilačke misli ili želja za vlastitom smrću.

U dodatku navedenim uobičajenim simptomima, znakovi depresije kod muškaraca mogu biti sljedeći:
 • pretjerana ljutnja i agresivno ponašanje
 • kronična razdražljivost
 • preuzimanje rizika ili impulzivnost
 • sklonost prekomjernom radu (kao način nošenja s depresijom)
 • pretjerano uživanje alkohola ili zlouporaba drugih supstancija
 • arogancija (maskiranje nesigurnosti).

Depresija kod muškaraca ne očituje se uvijek kroz devet uobičajenih simptoma, iz čega proizlazi rizik da muškarci dobiju krivu dijagnozu, a depresija ostane neprepoznata. Zato je važno biti svjestan različite manifestacije depresije međi spolovima.

Nasilje - potencijalni rizik

Širi pogled otkrit će da se razlika između znakova depresije kod muškaraca i žena ogleda i u tome što muškarci imaju veću sklonost aktivnom izražavanju svoje depresije, na primjer vikom ili tučom. Iako je ovo, naravno, generalizacija, individualne razlike nikada ne treba zanemariti. Ipak, potencijalni rizik zbog nasilja previše je važan da bi bio se zanemario.

Prethodno navedeni znakovi depresije kod muškaraca mogu dovesti u opasnost obitelj i prijatelje. Iako agresija ne mora nužno završiti nasiljem, ponekad se ipak dogodi. Stoga adresiranje odnosa između agresije i depresije kod muškaraca može pomoći zaštititi depresivnu osobu i ljude oko nje.

Hormonske razlike

Biologija ima određenu ulogu u depresiji, ali ne nužno i glavnu. Hormoni donekle mogu pomoći objasniti zašto depresija rjeđe pogađa muškarce. Žene, kao grupa, mogu patiti od više različitih oblika depresije, poput postporođajne depresije, premenstrualne depresije ili depresije u menopauzi. Osim tih oblika, na njih utječu svi oblici depresije koji pogađaju i muškarce.
 

Prepreke koje treba nadići  

Među ostalim, biološki, okolišni, psihološki i sociološki čimbenici razlog su rjeđeg dijagnosticiranja depresije kod muškaraca. Manje muškaraca nego žena pati od depresije, ali kada depresija pogađa muškarce, manja je vjerojatnost da će sami prepoznati simptome i potražiti stručnu pomoć. Stoga je opravdano vjerovati da nemaju svi depresivni muškarci kliničku dijagnozu depresije.

Stigma koja okružuje depresiju kod muškaraca i odvajanje kronične tuge i muških vrlina može imati ozbiljne, pa čak i smrtonosne, posljedice jer sprječava muškarce da potraže pomoć i liječe se.

Treba znati da muškarci osjećaju, i to duboko osjećaju. I zato, kako bi se lanac skrivene depresije prekinuo bitno je educirati, podizati svijest, otvoreno slušati i poticati traženje pomoći.

Izvor: www.openaccessgovernment.org

Datum objave članka: 17. 11. 2021.
izdvojeni proizvodi