Kako izbjeći pojavu neugodnih mirisa u pazušnoj regiji

promo Dermokozmetika / Njega kože odraslih Dina Majstorović dr. med. dent.

Uvođenje dezodoransa u svakodnevnu higijenu ima za cilj sprječavanje nastanka neugodnih mirisa

Neugodan miris tijela je normalna je pojava i možemo ju opisati kao kombinaciju znoja, mikroorganizama i nečistoće koja se skuplja na  površini kože.  Zato je važno posvetiti pozornost koži tijela i dnevnoj higijeni, jednako tako kao što to činimo s kožom lica.

Pazušna regija i neugodni mirisi

Jedno od osjetljivih područja tijela po pitanju neugodnih mirisa je pazušna regija. Zbog uklanjanja dlačica iz pazušne regije (najčešće brijanjem), koža je izložena stalnoj mehaničkoj iritaciji, a zbog vlažnosti te regije zacjeljivanje manjih površinskih ranica može biti otežano i praćeno osjećajem nelagode, zatezanja i pečenja.

Uz estetske, pazušna regija brije se i zbog higijenskih razloga, jer je upravo ondje naglašen razvoj neugodnih tjelesnih mirisa. U pazušnoj regiji prisutne su dvije vrste žlijezda koje igraju veliku ulogu u perspiraciji, to jest stvaranju i izlučivanju znoja te posljedičnom nastanku neugodna mirisa. Jedna vrsta su ekrine žlijezde ili žlijezde znojnice, koje su vrlo brojne. Naime, na cijeloj površini tijela ima ih oko tri milijuna i pod kontrolom su parasimpatičkoga živčanog sustava. Iako prisutne duž cijele površine tijela, ipak su najbrojnije u pazušoj regiji, na dlanovima, tabanima, čelu i trbuhu. Predstavljaju dio termoregulacijskog sustava jer izlučivanjem znoja hlade površinu tijela. Znoj je tekućina bez mirisa, koja se sastoji od vode, ureje, mliječne kiseline i soli.

Drugu vrstu žlijezda u pazušnoj regiji nazivamo apokrine ili mirisne žlijezde. Manje su brojne nego žlijezde znojnice i smještene su gotovo isključivo u toj regiji. Tekućina koju izlučuju sastoji se od lipida, proteina i hormona, što uz toplinu i vlažnost u pazušnoj regiji omogućuje razvoj bakterija koje se hrane tim sastojcima. Razgradni produkti koje oslobađaju bakterije odgovorni su za nastanak neugodnih tjelesnih mirisa. Najčešća bakterijska flora u pazušnoj regiji koja dovodi do nastanka neugodnih mirisa je Corynebacterium xerosis.

Kako djeluju dezodoransi

Na prvome mjestu treba istaknuti važnost redovite higijene kojom se bakterije uklanjaju s kože. U tome pomaže i uklanjanje dlačica iz pazušne regije, jer se time smanjuje površina na kojoj se može zadržavati vlaga i obitavati bakterija. Treće je uvođenje u svakodnevnu higijenu posebnih dezodorantnsa s ciljem sprječavanja nastanka neugodnih mirisa.

Dvije su osnovne vrste proizvoda:

  • dezodorans u pravom smislu riječi (od lat. de = uklanjanje i odor = miris) - prikriva, smanjuje ili sprječava nastanak neugodnog mirisa djelujući na bakterijsku floru, bez utjecaja na rad žlijezda znojnica i mirisnih žlijezda. Svojim sastojcima onemogućuju bakterije u razgradnji osnovnih sastojaka izlučevina mirisnih žlijezda. Dakle, ne smanjuju znojenje nego samo ne dopuštaju da se stvore neugodni mirisi;
  • antiperspirant (od lat. perspiratio = znojenje) - smanjuje proizvodnu znoja tako što djeluje adstringentno, odnosno sužava otvore izlaznih kanalića mirisnih i znojnih žlijezda. Tim učinkom smanjuje se vlažnost u pazušnoj regiji i ukupna količina znoja, što znači da ima manje tekućine koju bakterije mogu razgrađivati, čime se smanjuje mogućnost nastanka neugodnih mirisa.

Kad govorimo o osjetljivoj koži pazuha, osobito onoj koja teško podnosi brijanje, dezodoransi imaju prednost pred antiperspirantima, jer su blažeg sastava i manje iritiraju kožu. Uz to, učinak sužavanja otvora žlijezda u pazušnoj regiji može dodatno iritirati osjetljivu kožu.

24 - satni dezodorans za osjetljivu kožu

Dermatološki laboratoriji Avène razvili su posebnu formulu za njegu pazušne regije, 24 - satni dezodorans za osjetljivu kožu. Riječ je o deodoransu u pravom smislu te riječi, čija je formula bogata Avène termalnom izvorskom vodom, koja umiruje kožu i djeluje antiiritacijski. Ovaj 24-satni dezodorans za osjetljivu kožu štiti od neugodnih mirisa i smanjuje osjećaj vlage, s antibakterijskim i upijajućim sastojcima. Obogaćen oleo-umirujućim kompleksom, prava je njega, koja umiruje i vlaži kožu. 

Važno je napomenuti da ne sadrži aluminijeve soli, jer nije antiperspirant i ne ostavlja bijele tragove na odjeći i koži. Ne sadrži ni konzervanse niti alkohol. Sve ga to čini pogodnim za primjenu odmah nakon brijanja pazušne regije, čak i kod osoba koje imaju vrlo osjetljivu kožu. Blagog i nježnog mirisa, na koži ostavlja osjećaj svježine.

ZADOVOLJSTVO REZULTATIMA


Kako bi se u praksi dokazao učinak Eau Thermale Avène 24-satnog deodoransa za osjetljivu kožu, proveden je nekoliko testova.

Štiti od mirisa 24 SATA
Dvadeset ispitanika s osjetljivom kožom koristilo je proizvod 3 dana, primjenjujući ga samo jednom dnevno. Procjena intenziteta mirisa neposredno nakon primjene, nakon 8 sati i nakon 24 sata.

Nakon nanošenja koža je HIDRIRANA (95%), MEKA (98%) i  PODATNA (96%) 
Postotak zadovoljstva, ispitan kod 125 ispitanika, primjena jednom dnevno, tijekom 20 dana primjene.

Datum objave članka: 1. 8. 2019.
izdvojeni proizvodi