Važnost vode u koži i organizmu

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Nevena Čilić

Proizvod za hidraciju trebao bi osigurati vodu, kao esencijalni element rehidracije, ali i lipide za uspostavu učinkovite barijere koja sprječava gubitak vode

Hidracija kože

Voda je važan i udjelom velik dio našeg organizma. Sama koža sastoji se od 70 posto vode, što čini u prosjeku osam litara vode. Veći dio, oko 70 posto, možemo naći u donjim slojevima kože (dermisu), a ostatak se nalazi u gornjim slojevima (epidermisu). U epidermisu se količina vode progresivno smanjuje prema sloju najbližem okolini, zvanom stratum corneum, u kojem se nalazi samo 10 posto vode.

Hidracija kože rezultat je dvaju različitih, a istodobno komplementarnih procesa. Transepidermalni gubitak vode (TEWL) dinamičan je regulatorni proces kojim voda iz krvotoka prolazi kroz različite dijelove epidermisa i prelazi u okolnu atmosferu isparavanjem. U transepidermalnom protoku voda osigurava stanicama kože opskrbu prehrambenim tvarima (kisik, glukoza i esencijalne masne kiseline), potrebnima za normalno funkcioniranje. Zbog toga neprimjetnog isparavanja, ljudsko tijelo svaki dan izgubi pola litre vode.

Hidracija kože uvelike ovisi i o kapacitetu stanica epidermisa, keratinocita, da zadrže vodu u gornjim slojevima epidermisa, u kojem važnu ulogu ima sloj stratum corneum koji djeluje kao zaštitna barijera. Kako bi ti procesi bili uravnoteženi, od osobite je važnosti održati pravilnu strukturu kože, u kojoj, osim vode, treba biti zastupljena i dovoljna količina lipida.

Karakteristike dehidrirane kože

Dehidrirana koža je stanje zamjetnog nedostatka lipida i vode, koje je, srećom, privremena i reverzibilna pojava. No, ako se ne tretira, može imati nepovoljne posljedice.

Osnovna razlika optimalno hidrirane i dehidrirane kože:

 • optimalno hidrirana koža
  • postojani hidrolipidni sloj
  • normalna kohezija stanica
 • dehidrirana koža
  • izmijenjen hidrolipidni sloj
  • oslabljena kohezija stanica.


Problem dehidracije moguć je kod svih tipova kože, od normalne, preko masne i mješovite do suhe i vrlo suhe kože. Dehidrirana koža je siva, gruba na dodir, nema sjaja, nedostaje joj elastičnosti, postaje fragilnija i sklonija iritacijama. Dehidraciju prati i osjećaj nelagode i zatezanja, a česta pojava su i tzv. dehidracijske linije, to jest tanki i sitni nabori nalik na bore.

Proces koji dovodi do dehidracije kože uzrokovan je izmjenom sastava, odnosno neravnotežom hidrolipidnog filma, čime najviši vanjski sloj kože, stratum corneum, gubi ulogu nositelja zaštitne barijere, što rezultira prekomjernim gubitkom vode iz epidermalnih slojeva. Kad je sadržaj vode u epidermisu manji od 10 posto, koža je dehidrirana.

Dehidracija može biti uzrokovana ili pogoršana vanjskim klimatskim uvjetima, poput vjetra, hladnoće, vrućine i klimatiziranih prostora. No, velik utjecaj imaju i mnogi vanjski kemijski i mehanički čimbenici, neprikladna njega i kozmetika, sredstva za čišćenje, brijanje i odstranjivanje dlačica i slično. Određenu ulogu imaju i endogeni čimbenici, elementi koji sudjeluju u normalnom funkcioniranju epidermisa, fiziološko starenje, bolest ili medicinski razlozi.

Tri koraka do uspješne hidracije

Kako bi se osigurala uspješna hidracija kože, proizvod za hidraciju trebao bi osigurati vodu, kao esencijalni element za rehidrataciju stanica, ali i lipide, kako bi se uspostavila učinkovita barijera za sprječavanje gubitka vode.

Prvi korak uspješne hidracije je obnova vanjske zaštitne barijere, lipidnih komponenti u sloju stratum corneum. Kad je kožna barijera obnovljena, smanjuje se gubitak vode jer ona ostaje "uhvaćena" između staničnih slojeva.

Drugi korak je stvaranje zalihe vode u epidermisu. Kad su lipidi nadomješteni, moguće je zadržati i sačuvati vodu koja dolazi iz dubljih slojeva kože.

Treći, zadnji korak je normalizirati kožnu osjetljivost. Normalizacija funkcije barijere i epidermalna rekonstrukcija učinit će kožu otpornijom.

Važno je napomenuti i da je, uz odgovarajuću njegu, za zdravlje i ljepotu kože nužna i hidracija cijelog organizma, a nju možemo osigurati vrlo jednostavno - samo treba dnevno popiti između jedne i pol do dvije litre vode.

Serum i intenzivna hidracija

Što je serum? Serum je koncentrat djelatnih sastojaka s finom, iznimno upijajućom teksturom koji ima ciljano djelovanje. To su zapravo učinkovite, tehnološki napredne teksture koje su iznimno lagane i ugodne za uporabu, a koriste se samostalno, ali i nerijetko prije nanošenja njege.

Jedan od takvih je i Hydrance INTENSE rehidrirajući serum namijenjen svim tipovima dehidrirane kože. Pruža intenzivnu i dugotrajnu hidraciju jer sadrži Cohederm kompleks, sastavljen od lipidnog tria (izocetil stearoil stearat, trietilheksanoin i beta-sitosterol), koji ima trostruko djelovanje:

 • obnavlja rezerve vode u rožnatom sloju kože,
 • pojačava koheziju (povezanost) stanica,
 • obnavlja hidrolipidni sloj.

Hydrance INTENSE rehidrirajući serum umirit će dehidriranu kožu i obnoviti prirodne rezerve vode Avène  termalnom izvorskom vodom koja ima umirujuće i antiiritacijsko djelovanje. Nanosi se ujutro i/ili navečer na lice, vrat i dekolte.

Naš savjet: Ako je koža izrazito dehidrirana, savjetujemo nanošenje nekoliko kapi seruma, lagano masirajući kružnim pokretima, prije nanošenja proizvoda za njegu. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a nakon toga nanesite Hydrance hidrirajuću njegu lagane ili bogate teksture, dostupne i sa faktorom za zaštitu od sunca SPF 30.
 

Datum objave članka: 1. 8. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi