Osjetljivost, netolerancija ili alergija?

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Zvonimira Petričević

Često dolazi do zabune u razlikovanju osjetljive, netolerantne i alergiji sklone kože. Dok je alergija uzrokovana imunološkim odgovorom, osjetljivost i netolerancija uvjetovane su utjecajem okoline ili kontaktom

Prirodna osjetljivost kože

Stres, neuravnotežena prehrana, onečišćenje, nepravilna higijena… Što zapravo utječe na osjetljivost kože? Osjetljiva koža reagira na mnoge čimbenike koje normalna koža inače dobro podnosi. To je tip kože koji je prirodno osjetljiv na vanjske utjecaje i na njih iznimno burno reagira. Te reakcije mogu podrazumijevati zatezanje, svrbež, osjećaj topline ili žarenja, crvenilo ili bockanje

Uzrok takve reaktivnosti kože može biti posljedica djelovanja nekoliko čimbenika, a to su:
  • okolina (toplina, hladnoća, vjetar, sunce ili čak nagle temperaturne promjene);
  • kontakt (nanošenje proizvoda koji sadrže sastojke koji se teško podnose);
  • vaskularni faktor (stijenke krvnih žila oslabljene su pod utjecajem određenih vanjskih čimbenika, poput temperaturnih promjena, ili unutarnjih čimbenika, poput konzumacije začinjene hrane ili alkohola).

Stupnjevanje osjetljivosti kože

Često dolazi do zabune u razlikovanju osjetljive, netolerantne i alergiji sklone kože. Radi boljeg razumijevanja, osjetljivost kože stupnjevana je na slijedeći način:
  • 1. stupanj - osjetljiva koža: koža katkad burno reagira bez ikakva očiglednog razloga. Obično je riječ o osobama sa svijetlim tenom i/ili suhom i tankom kožom koja lako crveni, a prisutan je i osjećaj peckanja i zatezanja.
  • 2. stupanj - netolerantna koža: na najmanji podražaj koža pecka, ljušti se i svrbi. Ne podnosi kozmetičke proizvode koji nisu prilagođeni tom tipu, kao ni ekstremne vanjske uvjete (izlaganje suncu, niske temperature).
  • 3. stupanj - alergijama sklona koža: uzrokovana je imunološkim odgovorom organizma na alergen. Ovaj tip kože može prolaziti kroz teža razdoblja koja se očituju prolaznim burnim reakcijama i izrazitom osjetljivošću. Takva razdoblja mogu trajati danima ili čak tjednima. Koža je crvena, osjetljiva pa čak i bolna te više ne podnosi nikakva kozmetička sredstva za njegu. Reakcija kože popraćena je ekcemom, otokom, svrbežom i osipom.

Pravilna njega osjetljive kože

U njezi bilo kojeg od tri spomenuta stupnja osjetljivosti kože potrebno je pridržavati se sljedećih savjeta: 
  • 1. korak - odaberite odgovarajuće sredstvo za higijenu: sastojci proizvoda koji se koriste za čišćenje kože, poput sapuna i sintetičkih deterdženata, mogu isušiti kožu i uzrokovati iritacije. Stoga, u slučaju osjetljive, netolerantne i alergijama sklone kože, treba koristiti proizvode za čišćenje posebno prilagođene takvoj koži.
  • 2. korak - koristite termalnu izvorsku vodu: nakon čišćenja, poželjno je koristiti termalnu vodu čije djelovanje umiruje kožu i djeluje antiiritacijski.
  • 3. korak - za njegu kože odaberite proizvode s minimalnim brojem sastojaka: najčešći alergeni su parabeni, parfemi i konzervansi. Oni mogu oštetiti zaštitni sloj kože, koja time gubi svoju zaštitnu ulogu. Zbog toga se preporučuje korištenje proizvoda s minimalnim brojem sastojaka, hipoalergenih formula, koje smanjuju reaktivnost kože i rizik od alergijskih reakcija na minimum. 
Proizvode iz Eau Thermale Avène linije za netolerantnu kožu kao i proizvode iz Eau Thermale Avène linije za alergijama sklonu kožu karakterizira mali broj sastojaka, lagana tekstura koja hrani i istodobno umiruje kožu, velik udio Avène termalne izvorske vode te oznaka Sterile Cosmetics tehnologije proizvodnje

Osjetljiva koža voli sterilnu kozmetiku

Kako bismo osjetljivoj, netolerantnoj ili alergijama sklonoj koži koži osigurali samo esencijalne sastojke i maksimalnu sigurnost, potrebno je iz proizvoda izostaviti konzervanse, tvari koje djeluju kao potencijalni iritansi ili alergeni. Sve do izuma sterilne kozmetike, nije bilo moguće izostaviti ove tvari jer su one spriječavale kvarenje proizvoda i produljivale njegov životni vijek jednom kada se kozmetički proizvod otvori za uporabu.

Kako bi osjetljivoj, netolerantnoj ili alergijama sklonoj koži zaista osigurala sigurnost i maksimalnu učinkovitost proizvoda, francuska farmaceutska tvrtka Pierre Fabre je patentirala jedinstvenu Sterile Cosmetics tehnologiju proizvodnje. Ovaj proizvodni proces razvijen je na osnovu dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji lijekova, jer proizvodnja sterilne kozmetike zahtijeva specifično okruženje i proizvodne pogone koji udovoljavaju najvišim tehnološkim zahtjevima, kao i znanje i iskustvo u proizvodnji u sterilnim uvjetima.

Zahvaljujući Sterile Cosmetics tehnologiji, novom načinu proizvodnje i posebnom sustavu zatvaranja proizvoda koji onemogućava kontaminaciju, danas je moguće proizvesti Eau Thermale Avène proizvode koji su bez konzervansa i/ili tvari koje djeluju kao konzervansi, a namijenjeni su netolerantnoj i alergijama sklonoj koži.
Datum objave članka: 1. 4. 2019.
promo
izdvojeni proizvodi