Koje proizvode koristiti za njegu masne kože?

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Dina Majstorović dr. med. dent.

Dermokozmetički proizvodi osnova su svakodnevne njege masne kože sklone nastanku akne

Problem masne i nečiste kože pojavljuje se u adolescenciji, životnom razdoblju koje sa sobom nosi niz promjena uzrokovanih radom reproduktivnih žlijezda. Čak 80 posto adolescenata u isto vrijeme ima i probleme s aknama. Nažalost, neke osobe i nakon završetka puberteta i dalje imaju nečistu kožu i javljaju im se akne. Akne u odrasloj dobi uglavnom su upalnog tipa i praćene crvenilom, boli i ožiljcima koji sporo zacjeljuju. A sve počinje masnom kožom...

Zašto koža postaje masna?

U normalnim uvjetima loj izlazi na površinu kože putem izvodnih kanala žlijezda lojnica. Kod pojačana izlučivanja loja, stanice u stjenki izvodnog kanala umnožavaju se i sprječavaju izlazak loja iz kanala, zbog čega dolazi do širenja pora i začepljenja. Tvorba koja se stvara naziva se komedon, a može biti otvoren (miteser) ili zatvoren, nalik na malu kvržicu u boji kože (bijeli prištić ili mikrocista).

Povećana proizvodnja loja potiče bakterije C.acnes na razgradnju masnih sastojaka i izlučivanje enzima koji uzrokuju upalu. Posljedično, pojavljuju se crveni prištići koji katkad u sredini imaju malu količinu gnoja.

U određenim slučajevima lojne žlijezde toliko se mogu proširiti da dolazi do stvaranja ciste, koja se može upalno promijeniti uz gnojenje, stvarajući tako ružne i katkad bolne promjene na licu, gornjem dijelu prsa i na leđima.

Iako uzroci masne kože nisu dovoljno poznati, jasno je da osim nasljednih čimbenika u obzir dolaze i još neki koji su uočeni na temelju proučavanja procesa vezanih uz masnu kožu, a to su:

  • hormonska aktivnost - poput menstrualnog ciklusa i puberteta,
  • stres - pokreće pojačano izlučivanje hormona nadbubrežnih žlijezda (tzv. hormoni stresa),
  • hiperaktivnost lojnih žlijezda,
  • nagomilavanje izumrlih stanica površinskih slojeva kože i prisutnost bakterija u porama, što pokreće alergijsku reakciju.

Savjeti za čišćenje masne kože

Ovom tipu kože potreban je nježan pristup, odnosno svakodnevno čišćenje proizvodom koji je nježan, koji štiti, hidratizira i hrani kožu te koji je nekomedogen, to jest koji neće pogodovati nastanku prištića. Dermokozmetički proizvodi osnova su svakodnevne njege masne kože sklone nastanku akne, a svim navedenim zahtjevima odgovara upravo Eau Thermale Avène linija dermokozmetičkih proizvoda za masnu sklonu nastanku akne, koji uz pravilnu primjenu pružaju izvrsne rezultate.

Za one koji vole čišćenje uz ispiranje preporučujemo Cleanance gel za čišćenje i mlaku vodu te mali čisti ručnik za brisanje lica koji se koristi samo jednom. Proizvod je bez sapuna (soap-free) s blagom osnovom za uklanjanje nečistoća i prekomjerne masnoće.

Za one koji više vole proizvode za čišćenje bez ispiranja preporučujemo Cleanance micelarnu vodu uz uporabu blazinica ili vate. Nakon što ste očistili lice i vrat, blago raspršite na kožu Avène termalnu izvorsku vodu, pričekajte dvije do tri minute, a zatim višak uklonite papirnatom maramicom. Vaša koža će biti čista i umirena.

Pranje se preporučuje najviše dva puta dnevno, ujutro i navečer. Prečesto pranje dodatno isušuje kožu, što potiče lojne žlijezde na pojačano lučenje masnoća. Drugim riječima, što smo revniji pri čišćenju i uklanjanju masnoća, to ih naša koža više proizvodi kako bi nadoknadila manjak. Ako je koža na dodir gruba, može pomoći i blagi piling, no ako na licu imate akne, odluku o pilingu prepustite dermatologu.

Savjeti za njegu masne kože

Kao što smo kod higijene istaknuli preporuku proizvoda bez sapuna (soap-free) te blagu osnovu za uklanjanje nečistoća i prekomjerne masnoće, tako i za njegu masne i sklone nastanku akne preporučujemo proizvode čiji sastojci ne začepljuju pore (nekomedogeni), koji su bez ulja (oil-free) i bazirani su na vodi (hidratantni).

Naša preporuka za njegu je Cleanance matirajuća emulzija.  Cleanance matirajuća emulzija je emulzija koja i hidrira i matira masnu kožu koja se sjaji. Višak sebuma smanjuje se zahvaljujući biljnom djelatnom sastojku COMEDOPLASTINTM , ekstrahiranom iz sjemenki mlijeka čička, u kombinaciji s matirajućim prahom. Lagana tekstura emulzije pruža osjećaj ugode i svježine. Može se koristiti i kao podloga za šminku.

Kako sakriti crvenilo i prištiće?

Kod masne kože sklone nastanku akne vrlo je važan i odabir proizvoda za prikrivanje nepravilnosti. Oni moraju biti nekomedogeni kako bi se izbjegla mogućnost nakupljanja komedogenih sastojaka (ulja, voskovi i slično) u porama te njihovo začepljenje, stoga je naša preporuka Couvrance korektivna kozmetika a na Vama je da izaberete između korektora, tekućih pudera i kompaktnih obojenih krema namijenjenih baš za masnu kožu sklonu nastanku akne.

Pojava upalnih procesa vezanih uz masnu kožu sklonu nastanku akne često ima za posljedicu crvenilo lica koje nije povezano s bolešću crvenila lica (kuperoza ili rosacea). Zato u tom slučaju nemojte kupovati kreme protiv crvenila lica jer one imaju sasvim drugu namjenu (učinak na mikrocirkulaciju kože) i neće pomoći u rješavanju problema kod masne kože koja je sklona nastanku akne.

Datum objave članka: 1. 10. 2019.
promo
izdvojeni proizvodi