Neujednačene pigmentacije - stop

promo Dermokozmetika / Njega kože odraslih Marija Markota Jurić dipl. ing. preh. teh.

Ako ste skloni nastanku tamnih mrlja i neujednačene boje tena, tretman započnite Melascreen UV kremom SPF 50+

U površinskom sloju kože, epidermisu, specijalizirane stanice melanociti proizvode smeđi pigment melanin, koji se u formi granula zatim premješta na površinu kože i, ovisno o količini i raspodjeli, diktira boju kože. Proizvodnja melanina, pa tako i boja kože, ovisi o dva bitna činitelja: našoj genetskoj predispoziciji, koja određuje prirodnu boju kože (fototip), te izlaganju suncu, što uzrokuje tamnjenje kože.

Izlaganje suncu može znatno promijeniti prirodnu boju kože, jer pod utjecajem sunčevih zraka koža tamni, a učinak traje nekoliko dana ili tjedana. Tamnjenje kože obrambena je reakcija protiv oštećenja izazvanih djelovanjem ultraljubičastih zraka. Zato osobe izrazito osjetljive na djelovanje sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog određenih stanja kože, moraju svojoj koži pružiti najvišu razinu zaštite od sunca.

Melazma se očituje kao pojava smeđih do tamnije sivih mrlja nepravilna oblika, uglavnom na čelu ili obrazima, katkad i na bradi. Njezin razvoj pospješuje suvišak estrogenih hormona, pa se često javlja potkraj trudnoće, zbog čega se još zove "maska trudnoće". Budući da su trudnice osobito sklone nastanku melazme, ne bi smjele boraviti na suncu bez sredstava za zaštitu.
Ipak, melazma se ne javlja samo tijekom trudnoće. Tako njezin razvoj može pospješiti uzimanje estrogena u obliku oralne kontracepcije, a može se pojaviti i kod muškaraca nakon izlaganja kože suncu.

Sunčane pjege su brojne sitne tamne mrlje, koje kod starijih osoba često zovemo staračke pjege. Njihov broj i veličina povećavaju se starenjem, a najviše se razvijaju na nadlanicama, licu, vratu, dekolteu i nogama.

Melazma i sunčane pjege najčešći su tipovi tamnih mrlja i potpuno su dobroćudne lezije. Stoga dobro pazite da sunčanu pjegu ne zamijenite madežom. Primijetite li bilo kakvu promjenu madeža u veličini, boji ili obliku, odmah se javite liječniku.

Ten može biti neujednačen, što je tipično za fotostarenje kože izazvano pretjeranim izlaganjem sunčevu zračenju.

Što se može učiniti?

Srećom, postoje dermokozmetički proizvodi koji mogu ublažiti neujednačenu pigmentaciju na koži. Međutim, za uspjeh proizvoda za posvjetljivanje kože prijeko je potrebna pravilno odabrana zaštita od sunca.

Melascreen je potpuna linija za posvjetljivanje kože iz dermatoloških laboratorija Ducray. Inovacija je na području sprječavanja suncem izazvanih pigmentacija na koži i njihova posvjetljivanja. Proizvodi ublažavaju pojačane pigmentacije i ujednačavaju boju tena.

Melascreen UV krema SPF 50+

  • pruža vrlo visoku UVB i UVA zaštitu od sunca koži sklonoj neujednačenoj pigmentaciji;
  • trajnom primjenom znatno posvjetljuje postojeće mrlje;
  • vodootporna je.

Ako ste skloni nastanku tamnih mrlja i neujednačene boje tena, tretman započnite Melascreen UV kremom SPF 50+. Klinički je ispitana u uvjetima intenzivna sunčeva zračenja na Mauricijusu, i to na 30 tamnoputih žena koje su imale tamne mrlje. Nakon mjesec dana primjene i svakodnevna izlaganja suncu, kod 79 posto ispitanih žena primijećeno je znatno posvjetljivanje kože. Melascreen UV krema SPF 50+ osigurala je i vrlo učinkovitu zaštitu od sunčanih opeklina. Pakirana je u tubu s pumpicom, što omogućuje točno doziranje proizvoda, učinkovitu zaštitu od sunca i sprječavanje nastanka tamnih mrlja na koži, uz istodobno posvjetljivanje postojećih.

Način upotrebe:

  • 5 do 6 doza (pritisaka na pumpicu) za lice;
  • 9 doza (pritisaka na pumpicu) za vrat i dekolte;
  • 1 doza (pritisak na pumpicu) za svaku nadlanicu;
  • redovito ponavljajte nanošenje.


Ako već imate tamne mrlje na koži, uz Melascreen UV kremu SPF 50+ koristite i Melascreen DEPIGMENTANT. Melascreen DEPIGMENTANT intenzivna njega posebno je  formulirana za smanjenje i posvjetljivanje  lokaliziranih tamnih mrlja. Djelotvornost  leži u originalnoj kombinaciji djelatnih tvari, koncentriranoj formuli azelaične i glikolne kiseline. Azelaična kiselina je  djelatna tvar prepoznatljiva po svom snažnom depigmentirajućem djelovanju: inhibira ključni enzim uključen u sintezu pigmenta melanina te na taj način smanjuje vidljivost tamnih mrlja. Glikolna kiselina, referentna djelatna tvar u dermatologiji, uklanja površinski melanin, zaglađuje kožu i omogućuje bolje prodiranje azelaične kiseline.

Način uporabe:
Nanesite ujutro i navečer na temeljito očišćene pogođene dijelove (lice, dekolte).
Za najbolje rezultate preporučujemo primjenu Melascreen DEPIGMENTANT intenzivne njege najmanje 3 mjeseca.
Datum objave članka: 1. 9. 2018.
izdvojeni proizvodi