Višak kožnog pigmenta

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Antonija Lovrić bacc. kozmetolog

U liječenju svih hiperpigmentacija, pa tako i melazme, najvažnija je dobra prevencija - a to je zaštita od djelovanja UV zraka

U površinskom sloju kože, epidermisu, specijalizirane stanice melanociti proizvode smeđi pigment melanin, koji se u formi granula premješta na površinu kože i, ovisno o količini i raspodjeli, diktira boju kože. Melanin se proizvodi iz aminokiseline tirozina pod djelovanjem enzima, a njegova osnovna uloga je zaštita kože i cijelog organizma od štetnog djelovanja sunčeva zračenja.

Proizvodnja melanina, pa tako i boja kože, ovisi o dva bitna činitelja: našoj genetskoj predispoziciji, koja određuje prirodnu boju kože i izloženosti UV zračenju. Izlaganje suncu može znatno promijeniti prirodnu boju kože, jer pod utjecajem sunčevih zraka koža tamni, a učinak traje nekoliko dana ili tjedana. Tamnjenje kože obrambena je reakcija protiv oštećenja izazvanih djelovanjem UV zraka. Zato osobe izrazito osjetljive na djelovanje sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog određenih stanja, moraju svojoj koži pružiti najvišu razinu zaštite od sunca.

Poremećaji pigmentacije, kod kojih sunce igra važnu ulogu, nazivaju se hiperpigmentacije. One nastaju zbog povećana broja pigmentnih stanica u koži ili zbog pojačana stvaranja pigmenta melanina koji se može odlagati u epidermisu (hipermelanoze) ili dermisu. Osim sunca, za stvaranje hiperpigmentacija bitni su još genetski i hormonalni činitelji.

Najčešći oblici hipermelanoze

Staračke pjege (solarni lentigo) javljaju se kod osoba svjetlije puti, starijih od 40 godina, na dijelovima tijela koji su često izloženi suncu: čelo, obrazi, nos, podlaktice, gornja strana šake, ramena i prsa (dekolte).

Sunčane pjege (ephelides) su brojne sitne tamne mrlje koje se javljaju kod osoba svjetlije puti već u dječjoj dobi. Njihov broj i veličina povećavaju se starenjem, a najviše se razvijaju na nadlanicama, licu, vratu, dekolteu i nogama.

Melazma (chloasma) očituje se kao pojava smeđih do tamnije sivih mrlja nepravilna oblika, uglavnom na čelu ili obrazima, katkad i na bradi. Njezin razvoj pospješuje suvišak estrogenih hormona, pa se često javlja potkraj trudnoće, zbog čega se još zove "maska trudnoće". Budući da su joj trudnice osobito sklone, ne bi smjele boraviti na suncu, a da kožu nisu zaštitile sredstvom s visokim zaštitnim faktorom. Javlja se i kod žena koje uzimaju hormonsku terapiju, a može biti uzrokovana i uzimanjem nekih drugih lijekova. Iako rijetko, može se pojaviti i kod muškaraca nakon izlaganja kože suncu.

Melazma i sunčane pjege najčešći su tipovi tamnih mrlja i potpuno su dobroćudne lezije. Stoga dobro pazite da sunčanu pjegu ne zamijenite madežom. Primijetite li bilo kakvu promjenu madeža u veličini, boji ili obliku, odmah se javite liječniku.

Boja tena može biti neujednačena, što je tipično za fotostarenje kože izazvano pretjeranim izlaganjem sunčevu zračenju.

Sunčane pjege
Melazma

 

Staračke pjege

Kako spriječiti fotostarenje?

U liječenju svih hiperpigmentacija, pa tako i melazme, najvažnija je dobra prevencija, to jest zaštita od djelovanja UV zraka. Osobe s tim problemom trebaju se od sunca štititi ne samo ljeti, nego tijekom cijele godine, a zaštitni faktor mora biti visok, najbolje SPF 50+.

Odgovorno ponašanje najbolja je zaštita od fotostarenja kože. U skladu s tim:

  • izbjegavajte dugotrajno izravno izlaganje kože na suncu, posebno između 11 i 16 sati
  • odaberite proizvode sa vrlo visokim zaštitnim faktorom
  • odaberite proizvode širokog spektra UVB-UVA zaštite
  • ponavljajte nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca svaka 2 sata
  • nanosite proizvod za zaštitu od sunca svakodnevno, a ne samo u vrijeme značajnog izlaganja suncu
  • koristite zaštitnu odjeću: šešire širokog oboda za zaštitu lica, ušiju i vrata, sunčane naočale s UV filterom, majicu.

Ducray Melascreen - program za prevenciju i korekciju fotostarenja

Ducray Melascreen PHOTO-AGING linija nudi potpun program za prevenciju i korekciju znakova fotostarenja. Proizvode čine ekskluzivni i u dermatologiji vodeći djelatni sastojci - azelaična kiselina, glikolna kiselina, hijaluronska kiselina, vitamin E, vitamin C i niacinamid - s dokazano visokom učinkovitošću protiv znakova fotostarenja.

Melascreen PHOTO-AGING Noćna krema omogućava sveobuhvatnu noćnu njegu s djelovanjem na ujednačavanje tena, korekciju bora i intenzivnu hidrataciju. SynerWhite® je ekskluzivni kompleks koji djeluje na korekciju tamnih mrlja, a hijaluronska kiselina hidratizira dermis, pa koža postaje čvršća, a bore zaglađenije. Bogato hrani, njeguje i hidratizira kožu tijekom cijele noći, pružajući i do šest sati hidratacije. Nanosi se navečer na područje lica, vrata i dekoltea, nakon primjene Melascreen PHOTO-AGING Global seruma.

Melascreen PHOTO-AGING Global serum korigira tamne mrlje, zaglađuje bore i učvršćuje kožu. Nanosi se svakodnevno, ujutro i/ili navečer, na lice, vrat i dekolte, pri čemu ne smijemo zaboraviti na svakodnevnu zaštitu od UV zračenja koju pruža Melascreen UV SPF50+.

Melascreen PHOTO-AGING Global njega za ruke SPF50+ djeluje na posvjetljivanje tamnih mrlja, učvršćuje i zaglađuje te bogato njeguje kožu. Nanosi se svakodnevno, tijekom cijele godine, po potrebi i nekoliko puta na dan.

Melascreen UV SPF50 + bogata i lagana krema su prva fotozaštitna njega 2 u 1 za prevenciju i korekciju tamnih mrlja, i svih drugih znkova fotostarenja. Visoko fotostabilni sustav filtara pruža maksimum UVB zaštite i pojačanu UVA zaštitu. Tekstura je vrlo ugodna za primjenu i nudi zaštitu za sve tipove prilagođenu svakodnevnoj primjeni.

Starenje kože je neizbježno, no pravilnom zaštitom i svakodnevnom njegom možemo odgoditi nastanak i smanjiti vidljivost već postojećih znakova fotostarenja!
 
Datum objave članka: 1. 2. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi