Višak kožnog pigmenta

promo Dermokozmetika / Njega kože odraslih Vladimira Sokač mag. pharm.

U liječenju svih hiperpigmentacija, pa tako i melazme, najvažnija je dobra prevencija - a to je zaštita od djelovanja UV zraka

U površinskom sloju kože, epidermisu, specijalizirane stanice melanociti proizvode smeđi pigment melanin, koji se u formi granula premješta na površinu kože i, ovisno o količini i raspodjeli, diktira boju kože. Melanin se proizvodi iz aminokiseline tirozina pod djelovanjem enzima, a njegova osnovna uloga je zaštita kože i cijelog organizma od štetnog djelovanja sunčeva zračenja.

Proizvodnja melanina, pa tako i boja kože, ovisi o dva bitna činitelja: našoj genetskoj predispoziciji, koja određuje prirodnu boju kože i izloženosti UV zračenju. Izlaganje suncu može znatno promijeniti prirodnu boju kože, jer pod utjecajem sunčevih zraka koža tamni, a učinak traje nekoliko dana ili tjedana. Tamnjenje kože obrambena je reakcija protiv oštećenja izazvanih djelovanjem UV zraka. Zato osobe izrazito osjetljive na djelovanje sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog određenih stanja, moraju svojoj koži pružiti najvišu razinu zaštite od sunca.

Poremećaji pigmentacije, kod kojih sunce igra važnu ulogu, nazivaju se hiperpigmentacije. One nastaju zbog povećana broja pigmentnih stanica u koži ili zbog pojačana stvaranja pigmenta melanina koji se može odlagati u epidermisu (hipermelanoze) ili dermisu. Osim sunca, za stvaranje hiperpigmentacija bitni su još genetski i hormonalni činitelji.

Najčešći oblici hipermelanoze

Staračke pjege (solarni lentigo) javljaju se kod osoba svjetlije puti, starijih od 40 godina, na dijelovima tijela koji su često izloženi suncu: čelo, obrazi, nos, podlaktice, gornja strana šake, ramena i prsa (dekolte).

Sunčane pjege (ephelides) su brojne sitne tamne mrlje koje se javljaju kod osoba svjetlije puti već u dječjoj dobi. Njihov broj i veličina povećavaju se starenjem, a najviše se razvijaju na nadlanicama, licu, vratu, dekolteu i nogama.

Melazma (chloasma) očituje se kao pojava smeđih do tamnije sivih mrlja nepravilna oblika, uglavnom na čelu ili obrazima, katkad i na bradi. Njezin razvoj pospješuje suvišak estrogenih hormona, pa se često javlja potkraj trudnoće, zbog čega se još zove "maska trudnoće". Budući da su joj trudnice osobito sklone, ne bi smjele boraviti na suncu, a da kožu nisu zaštitile sredstvom s visokim zaštitnim faktorom. Javlja se i kod žena koje uzimaju hormonsku terapiju, a može biti uzrokovana i uzimanjem nekih drugih lijekova. Iako rijetko, može se pojaviti i kod muškaraca nakon izlaganja kože suncu.

Melazma i sunčane pjege najčešći su tipovi tamnih mrlja i potpuno su dobroćudne lezije. Stoga dobro pazite da sunčanu pjegu ne zamijenite madežom. Primijetite li bilo kakvu promjenu madeža u veličini, boji ili obliku, odmah se javite liječniku.

Boja tena može biti neujednačena, što je tipično za fotostarenje kože izazvano pretjeranim izlaganjem sunčevu zračenju.

Slika 1
Sunčane pjege
Slika 2
Melazma

 

Slika 3
Staračke pjege

Melascreen linija za posvjetljivanje kože

U liječenju svih hiperpigmentacija, pa tako i melazme, najvažnija je dobra prevencija, to jest zaštita od djelovanja UV zraka. Osobe s tim problemom trebaju se od sunca štititi ne samo ljeti, nego tijekom cijele godine, a zaštitni faktor mora biti visok, najbolje SPF 50+.

Već nastale hiperpigmentacije mogu se posvijetliti kozmetičkim preparatom za posvjetljivanje kože, a u liječničkoj ordinaciji mogu se pokušati ukloniti uz pomoć kemijskog pilinga, lasera ili krioterapije. Iako je uspješnost različitih tretmana individualna, nužna je i pravilno odabrana zaštita od sunca.

Inovacija na području sprječavanja suncem izazvanih pigmentacija na koži i njihova posvjetljivanja je Melascreen, nova i potpuna linija za posvjetljivanje kože iz dermatoloških laboratorija Ducray. Dva proizvoda iz te linije - emulzija za posvjetljivanje kože i krema SPF 50+ - ublažavaju pojačane pigmentacije i ujednačavaju boju tena.


Melascreen krema SPF 50+

  • pruža vrlo visoku UVB i UVA zaštitu od sunca koži sklonoj neujednačenoj pigmentaciji;
  • trajnom primjenom znatno posvjetljuje postojeće mrlje;
  • vodootporna je.

Ako ste skloni nastanku tamnih mrlja i neujednačena tena, tretman započnite Melascreen kremom SPF 50+. Klinički je ispitana u uvjetima intenzivna sunčeva zračenja na Mauricijusu, i to na 30 tamnoputih žena koje su imale tamne mrlje. Nakon mjesec dana primjene i svakodnevna izlaganja suncu, kod 79 posto ispitanih žena primijećeno je znatno posvjetljivanje kože. Uz to, Melascreen krema SPF 50+ osigurala je i vrlo učinkovitu zaštitu od sunčanih opeklina.

Pruža zaštitu od sunca i sprječava nastanak tamnih mrlja na koži, uz istodobno posvjetljivanje postojećih. Pakirana je u tubu s pumpicom, što omogućuje točno doziranje.

Način upotrebe - Pet do šest doza (pritisaka na pumpicu) za lice; devet doza (pritisaka na pumpicu) za vrat i dekolte; jedna doza (pritisak na pumpicu) za svaku nadlanicu. Nanošenje treba redovito ponavljati.


Melascreen emulzija za posvjetljivanje kože SPF 15

Ako već imate tamne mrlje na koži, uz Melascreen kremu SPF 50+ koristite i Melascreen emulziju za posvjetljivanje kože SPF 15. Sadrži dva aktivna sastojka s dokazanim učincima posvjetljivanja: vitamin C s postupnim otpuštanjem, koji sprječava proizvodnju melanina, i niacinamid u visokoj koncentraciji, koji onemogućuje prijenos melanina u stanice epidermisa. Sadrži i zaštitne faktore, čime se dodatno osigurava svakodnevna minimalna zaštita od sunca.

Učinak Melascreen emulzije za posvjetljivanje kože SPF 15 i klinički je ispitan na koži bijelih i azijatskih žena s melazmom. Već nakon dva mjeseca primjene, 88 posto žena primijetilo je ujednačeniji ten i posvjetljivanje hiperpigmentacija. Nakon ukupno četiri mjeseca primjene znatno posvjetljivanje hiperpigmentacija dokazano je globalnom procjenom liječnika kod 93 posto žena.

Način upotrebe - Melascreen emulzija za posvjetljivanje kože SPF 15 koristi se dva puta dnevno, ujutro i navečer. Tri do četiri doze (pritiska na pumpicu) dovoljne su za cijelo lice, vrat i nadlanice.

Datum objave članka: 1. 4. 2011.