Njegovana koža skriva godine

Zdrav život / Kultura tijela Dina Majstorović dr. med. dent.

Starenje kože ne možemo zaustaviti, no ima načina da dulje održimo njezin mladenački i svjež izgled

Koža, osobito lica, ogledalo je naših godina. Nakon tridesete na licu se postupno počinju pojavljivati znakovi starenja, u obliku borica i bora, te smeđih mrlja. Započnemo li na vrijeme voditi brigu o svojoj koži i ujedno spoznamo što sve ubrzava njezino starenje, možemo dulje održati mladenački izgled svoje kože. No, valja prepoznati čimbenike koji nam u svakodnevnom životu iz dana u dan najviše štete, odnosno suočiti se sa svojim navikama.

Zato je dobro postaviti sebi nekoliko pitanja i pokušati pronaći odgovore na njih: koliko vremena boravimo na suncu, koristimo li dovoljnu zaštitu od negativna utjecaja sunčevih zraka, koliko dugo spavamo, kakva je naša prehrana, koliko smo dobri u upravljanju stresom, jesmo li i koliko fizički aktivni...

Što sve utječe na starenje kože

Prirodni čimbenici starenja kože su svi oni na koje ne možemo utjecati, to jest izvan su naše kontrole. Oni uključuju:

  • genetsko naslijeđe - nekim osobama znakovi starenja kože počet će se pojavljivati prije negoli drugima ili će biti izraženiji zbog njihove genetske sklonosti;
  • smanjena aktivnost staničnih funkcija - proces starenja započinje slabljenjem staničnih funkcija, npr. usporavanjem metaboličkih i regeneracijskih procesa;
  • klimakterij - hormonalne promjene za vrijeme menopauze uvelike utječu na proces starenja kože.

Osim prirodnih čimbenika, postoje i oni čiji utjecaj na starenje kože možemo kontrolirati ako promijenimo navike i odaberemo zdraviji način života. To su:

  • pušenje - kod pušača se u koži povisuje razina enzima matriksmetaloproteinaze, zbog čega se kolagen razgrađuje i smanjuje njegova proizvodnja. Kao posljedica toga nastaju bore i smanjujese elastičnost kože. Pušenje dovodi i do sužavanje krvnih žila, a time i do smanjene opskrbe kože kisikom, što dodatno negativno utječe na kožu, ali i zdravlje u cjelini;
  • prekomjerno izlaganje suncu - prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama izaziva fotostarenje ili prijevremeno starenje kože. Koža na područjima koja se prekomjerno izlažu suncu izgleda starije u odnosu na dob. Fotostarenje se očituje suhom, stanjenom, naboranom, žućkastom kožom s neravnomjernim smećkastim mrljama i proširenim kapilarama. Ultraljubičaste zrake (ponajprije UVA) prodiru u dublje dijelove kože i oštećuju strukturu kolagenih i elastičnih vlakana, zbog čega se gube gipkost i elastičnost kože, kao i sposobnost vezanja vode, uz postupno razvijanje naborane i suhe kože;
  • onečišćenje zraka - onečišćenje zraka šteti koži na isti način kao i pušenje;
  • klima - ekstremni klimatski uvjeti (visoke temperature, vrlo hladne, oštre i vjetrovite zime) također se nepovoljno odražavaju na našu kožu;
  • prehrambene navike - pravilna i uravnotežena prehrana bitna je za zdrav izgled kože. Najvažniji nutrijenti koji pomažu zdravlju kože su omega-3 masne kiseline te većina vitamina i minerala. Posebno važni su antioksidansi, kojih ima u voću i povrću, osobito u citrusima, koji sadrže vitamin C. Vitamin C je antioksidans koji smanjuje broj slobodnih radikala, molekula koje pospješuju štetne oksidativne procese u stanicama, što za posljedicu ima smanjenje elastičnosti, pojačano starenje kože i pojavu bora;
  • nedostatak sna - premalo sna čini nas starijima, a i osjećamo se umorno;
  • stres - kako bismo spriječili prerano starenje kože, potrebno je koliko je moguće držati stres pod kontrolom i svjesno nastojati smanjiti izloženost stresu, ljutnju, mrštenje i zabrinuti izraz lica.

Kako ublažiti znakove starenja

Znanstvena istraživanja pokazala su da, ako se nakon tridesete godine započne s anti-age tretmanima, lice može dugo vremena zadržati mladolik izgled.

Medicinski piling glikolnom kiselinom - Prvi korak u tom smjeru su lokalni tretmani, koji se izvode ambulantno i omogućuju restrukturiranje kože lica i popunjavanje bora. Idealan i jednostavan dermatološki tretman koji će restrukturirati kožu lica, zagladiti sitne bore, rehidrirati i vratiti sjaj umornoj i sivoj koži je medicinski piling glikolnom kiselinom. Tretman je jednostavan i ne zahtijeva izostanak s posla.
Kako bi se dobila nova koža, medicinskim pilingom uklanjaju se slojevi kože zajedno s nepravilnostima koje se na njoj javljaju (ljuštenjem, guljenjem, skidanjem). Glikolna kiselina uklanja površinski sloj kože (epidermis) i dugotrajno stimulira potkožno tkivo te tako potiče kožu na obnavljanje.
Medicinski piling glikolnom kiselinom provodi se u nizu od najmanje pet tretmana u razmacima od dva do tri tjedna. Kako bi se postigli što bolji rezultati, prijeko je potrebna njega kože prije i nakon pilinga posebno prilagođenim čistačima i kremama. Prije tretmana medicinskim pilingom u pravilu je poželjno provesti pripremu najmanje dva tjedna, a nakon pilinga zaštititi kožu od negativna utjecaja sunčevih zraka kremom za zaštitu od sunca s maksimalnim zaštitnim faktorom (SPF 50+) kako bi se sačuvao učinak postignut medicinskim pilingom.

Hijaluronska kiselina - Najbrži i najučinkovitiji način za popunjavanje i prevenciju daljnjeg produbljivanja bora je tretman injektivnim proizvodima na bazi hijaluronske kiseline (fileri ili punila). Ubrizgana u kožu na mjestu bore, hijaluronska kiselina mehanički, svojim volumenom, ispunjava boru. Osim povećanja volumena, hijaluronska kiselina će i rehidrirati kožu jer na sebe veže molekule vode i tako koži daje punoću i elasticitet. Učinak je vidljiv odmah nakon tretmana, a traje i do dvanaest mjeseci, ovisno o proizvođaču, to jest proizvodu koji se koristi, o strukturi kože, načinu života, dobi, mjestu primjene i tehnici injiciranja. Svaki idući tretman dat će trajnije i bolje rezultate, jer hijaluronska kiselina dodatno potiče razvoj vlastitoga vezivnog tkiva u koji se ubrizga.
Kao i medicinski piling glikolnom kiselinom, tako je i tretman injektivnim proizvodima na bazi hijaluronske kiseline jednostavan, kratko traje i ne zahtijeva odvojenost od svakodnevnog života.

Kombinacija medicinskog pilinga i hijaluronske kiseline - Daje najbolje rezultate u očuvanju mladolikog izgleda kože lica. 

Starenje kože ne možemo zaustaviti, jer je pojava nekih znakova starenja ipak neizbježna. Međutim, promjenom stila života, redovitom njegom kože, brigom o koži i primjenom anti-age tretmana možemo ublažiti znakove starenja i održavati mladolik i svjež izgled iz godine u godinu.

Datum objave članka: 1. 4. 2010.
izdvojeni proizvodi