Hijaluronska kiselina - više od filera

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Dina Majstorović dr. med. dent.

Hijaluronska kiselina svoju je slavu stekla primjenom dermalnih filera za punjenje bora, no danas je dostupna u svim mogućim oblicima i teksturama te u kozmetici kao proizvod za njegu kože

Uloga hijaluronske kiseline u koži

Hijaluronska kiselina (HA) je molekula koja čini sastavni dio naše kože, točnije, vezivnog tkiva dermisa, ispunjavajući prostor između kolagenih i elastičnih vlakana. Sudjeluje u transportu tvari, štiti kožu od mehaničkih i kemijskih oštećenja, no najčešće je spominjana njezina sposobnost vezanja vode, čime se održava optimalna vlažnost i elastičnost kože. Koža sadrži malo više od 50 % od ukupne količine HA u našem tijelu, a nalazi se još i u zglobovima, oku te manje količine u nekim drugim tkivima. U ljudskom se organizmu HA neprestano stvara i razgrađuje, no poluvrijeme razgradnje se razlikuje, tako da ono iznosi 2 do 5 dana u koži, a 1 do 2 sata u unutrašnjosti oka. Dok je u mlađoj dobi taj proces uravnotežen, u starijoj doživljava promjene. Vezivno tkivo dermisa s godinama se stanjuje, a obnavljanje i proizvodnja HA smanjuje, čineći kožu opuštenom i naboranom.
Zbog svega navedenog, HA je važna molekula u procesu starenja kože, ali i u prevenciji procesa starenja kože koji zovemo dermatoporoza. Dermatoporoza je naziv koji obuhvaća sve promjene koje prate kronične promjene starenja kože i pojavu krhkosti i osjetljivosti kože kod starijih osoba.
 

Djelovanje hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina može ostvariti tri različita tipa djelovanja, ovisno o tome unosimo li je putem injekcije u kožu ili nanosimo na kožu:

  • tip 1 ili punjenje (filling) - postiže se injekcijskim unošenjem cijele molekule HA u kožu, čime se nadomješta njezin nedostatak u koži i vraćaju viskozna i elastična svojstva;
  • tip 2 ili signaliziranje (signalling) - HA se može razlomiti u manje segmente nazvane fragmenti hijaluronske kiseline (HAF - Hyaluronic Acid Fragments) koji mogu ulaziti duboko u kožu, gdje pokreću vrlo specifične fiziološke mehanizme, kao što su epitelijalno i dermalno zacjeljivanje i poticanje sinteze vlastite HA;
  • tip 3 ili hidracija (hydrating) - zbog svoje veličine, cijela molekula HA vrlo teško ulazi u kožu izvana, eventualno u površinske slojeve epidermisa, tako da većina proizvoda koji sadrže cijelu molekulu HA ostvaruje samo učinak vlaženja.

Dermalni fileri vs. kozmetika koja sadrži hijaluronsku kiselinu

U korektivnoj i estetskoj medicini HA se koristi u obliku dermalnih filera. Uz pomoć injekcije HA dopire do dubokih slojeva kože, nadoknađuje volumen, ali se istodobno ponaša i poput spužve vežući vodu, što daje napetiji i mladenačkiji izgled koži. Dodatno, potiče i sintezu naše vlastite HA. Iako su u uporabi već više od 15 godina, dermalni fileri HA i dalje su najpopularniji injektibilni materijal, s učinkom koji je vremenski ograničen, dakle, nestaje nakon određenog razdoblja.

Novija istraživanja pokazala su da je kombinacijom primjene filera HA i kozmetike koja sadrži HA moguće produljiti učinak primarno postignut filerom. U kozmetičkim proizvodima za njegu kože HA treba biti razbijena na manje molekule, fragmente, kako bi lakše prodrla u površinske slojeve kože. Također, često se u kozmetičkim proizvodima iz istog razloga koristi i sol dobivena iz hijaluronske kiseline, natrijev hijaluronat.

Djelovanje kozmetičkog proizvoda koji sadrži HA razlikuje se od djelovanja HA unesene u kožu putem injekcija tj. filera koji omogućuje nadoknadu volumena. HA se u kozmetičkim proizvodima koristi za dvije osnovne namjene. Jedna je primjena nakon dermatoloških tretmana (npr. nakon pilinga, mikrodermoabrazije ili laserskih tretmana), kada nanesena na površinu kože HA potiče zacjeljivanje i obnovu oštećenih površinskih slojeva kože. Druga primjena je svakodnevna njega kože kada HA stvara zaštitni film na površini kože, zadržava vodu u površinskim slojevima kože te ostvaruje privremeni učinak napetije, zaglađenije i mekše kože.

HA je svoju slavu stekla primjenom dermalnih filera za punjenje bora, no danas je dostupna u svim mogućim oblicima i teksturama te u kozmetici kao proizvod za njegu kože. Zbog toga je važno istaknuti razliku i prilagoditi svoja očekivanja jer nanesena na kožu HA ne može imati isti učinak kao u obliku filera. Proizvodi za njegu kože s HA ne mogu poslužiti kao zamjena za filer HA, ali će zasigurno rehidrirati kožu i dati joj svjež izgled.

Datum objave članka: 21. 2. 2019.
promo
izdvojeni proizvodi