Anti-aging - hijaluronska kiselina

Zdrav život / Kultura tijela

Intervju - Miroslav Kinčl, dr. med.: Uloga hijaluronske kiseline u estetskoj kirurgiji

Hijaluronska kiselina, o kojoj se u svijetu i u nas sve više govori, kemijski je spoj prisutan u svim živim organizmima. U istom obliku javlja se kako u običnoj bakteriji, tako u ljudskom organizmu. Sastavni je dio mnogih tkiva (zglobova, očne jabučice), ali i kože, u kojoj ima iznimno važnu ulogu jer "navlači" vodu, omogućujući time dobru hidrataciju, što se direktno odražava na njezinu čvrstoću. Uloga hijaluronske kiseline u elastičnosti i čvrstoći kože, odnosno stvaranju bora, znanstvenicima je postala zanimljiva kad su otkrili da je u koži djeteta ima mnogo više nego u starijih osoba. To se objašnjava činjenicom da starenjem stanice kože gube sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline, zbog čega koža gubi vlažnost, čvrstoću, volumen i elastičnost te se javljaju bore.

S obzirom na prisutnost hijaluronske kiseline u brojnim tkivima, postoji nekoliko različitih principa njezine primjene. Uglavnom se primjenjuje intraartikularno (u zglob) putem injekcije, primjerice u zglob koljena, pri čemu omogućuje veću pokretljivost zgloba, zatim u kozmetičke svrhe kao čest sastojak krema protiv bora nove generacije (topička primjena) ili kao tkivni implantat u estetskoj kirurgiji. O upotrebi hijaluronske kiseline u estetskoj kirurgiji razgovarali smo s dr. Miroslavom Kinčlom, specijalistom opće i subspecijalistom plastično-rekonstruktivne kirurgije, voditeljem Poliklinike za plastičnu i opću kirurgiju Barbel u Zagrebu.

Revolucionarne promjene u tretmanima estetske kirurgije

Dr. Kinčl smatra da proizvodi hijaluronske kiseline nisu unijeli revolucionarne promjene u tretmane estetske kirurgije, ali su svakako korisni i potrebni, pa ih i sam upotrebljava u svakodnevnoj praksi. "Takvi proizvodi imaju dobru indikaciju, osobito kod prigodnih tretmana, kad pacijenti žele za vrlo kratko vrijeme postići učinak pomlađivanja i uljepšavanja, te kod pacijenata koji stalno rade na svom izgledu, jer pritom ne moraju strahovati zbog komplikacija i štetnih utjecaja. 

Proizvodi hijaluronske kiseline, kad su estetski tretmani posrijedi, u organizam se unose putem injekcije, a učinak u tretiranom tkivu zadržavaju od šest mjeseci do godine dana, nakon čega se razgrađuju na potpuno prirodan način, bez nuspojava. "To nisu trajni preparati. Trajni preparati tog tipa ne postoje", navodi dr. Kinčl. "Iako se ponavljanje tretmana isprva može činiti nedostatkom, zapravo je velika prednost jer nema opasnosti od ozbiljnih deformacija lica kojima smo svjedočili za afera s tekućim silikonom, kad su mnogim ženama upropaštena lica, a time i životi."

Hijaluronska kiselina koristi se u estetskim tretmanima za brisanje bora, povećanje usana te oblikovanje kontura lica, primjerice jagodica. Proizvod se injekcijom unosi ispod bore, ispunjava se potkožno tkivo i izdiže utor bore. "Proizvodi na bazi hijaluronske kiseline djeluju zahvaljujući svojoj gustoći, sami ili u kombinaciji s drugim metodama. Često se koristi metoda skarifikacije - narezivanje bore uzdužno, poprečno ili u križ u potkožnom tkivu - kojom se odiže formirano tkivo i postiže odličan rezultat. Tkivu je tako dodan volumen, čime ostvarujemo učinak punoće tretiranog dijela", objašnjava dr. Kinčl. Navodi kako se proizvodi hijaluronske kiseline mogu kombinirati s botulinum toksinom tipa A kod tretmana bora ili nakon povećavanja usana masnim tkivom, gdje se koriste za oblikovanje ruba usana. 

Zadovoljstvo pacijenata vrlo je bitan kriterij nakon svakog estetskog tretmana ili zahvata, pa nas je zanimalo iskustvo dr. Kinčla s proizvodima hijaluronske kiseline. Objasnio nam je da su pacijenti u pravilu zadovoljni, osobito oni koji žele jeftinijim tretmanom, bez štetnih učinaka, ostvariti trenutačno poboljšanje. "Općenito su proizvodi hijaluronske kiseline vrlo dobar izbor za pacijente koji su u godinama kad im još ne treba face-lifting, a željeli bi napraviti pokoju korekciju".

Komplikacije vezane uz upotrebu različitih proizvoda za uljepšavanje podjednako su važne pacijentima i liječnicima. Za renomirane proizvode hijaluronske kiseline, koji se odavno koriste, u literaturi se navodi kako pružaju visoku sigurnost te da iznimno rijetko izazivaju nuspojave. "Osobno nisam imao slučaj neželjene reakcije kao direktnu posljedicu upotrebe proizvoda hijaluronske kiseline. Treba, međutim, paziti da se takvim proizvodima ne tretira koža koja je inficirana ili nepogodna za primjenu određenog proizvoda", zaključuje dr. Kinčl.

Intervju: Miroslav Kinčl, dr. med., spec. opće i subspec. plastično-rekonstruktivne kirurgije, voditelj Poliklinike za plastičnu i opću kirurgiju Barbel, Hirčeva 1, Zagreb
Razgovarala: Ivana Topolovec, mag. pharm.

Datum objave članka: 1. 12. 2006.