Starenje kože nije samo kozmetički problem

Dermokozmetika / Njega kože odraslih

Prevencija starenja kože ima mnogo veće značenje za zdravlje u starosti od same brige o izgledu kože i njezinoj naboranosti

Starenje kože ne bi trebalo smatrati isključivo kozmetičkim problemom, jer se s produljenjem životnog vijeka susrećemo s mnogim teškoćama stare kože koji nisu samo kozmetičke nego i funkcionalne prirode.

Starenjem se gube međustanične tvari u koži i njezine osnovne komponente, hijaluronske kiseline, koje zajednički stabiliziraju strukturu kože i odgovorne su za njezinu mehaničku, zaštitnu ulogu. Gubitak hijaluronske kiseline i njezinih zaštitnih svojstava izaziva lakše "trganje" i pucanje kože zbog mehaničkih udaraca. Posljedično, mogu se javiti brojne komplikacije, kao što su duboka krvarenja u koži koja često zahtijevaju medicinsku intervenciju te otežano cijeljenje rana.

Dermatoporoza i znakovi starenja kože

Dermatoporoza je naziv predložen za sve kronične znakove kožnih tegoba koji se javljaju starenjem. On holistički obuhvaća sve probleme prirodnoga, kronološkog starenja našega najvećeg organa, pa bi ga, kao i osteoporozu, valjalo na vrijeme prepoznati i provesti mjere prevencije kako bi se izbjegle komplikacije.

Prve kliničke manifestacije dermatoporoze mogu se primijetiti od šezdesete godine, a dobro razvijeno stanje između sedamdesete i devedesete. Dominantan znak je atrofija kože, koja je osobito izražena na područjima izloženima suncu, kao što su podlaktice i potkoljenice. U usporedbi s kožom mlađih osoba, mogu se primijetiti mnoge promjene: koža je jako tanka, gotovo prozirna, jako naborana i ima izražene promjene koje se zovu senilne purpure i pseudoožiljci. 

Senilne purpure su krvarenja u koži, najčešće na rukama i nogama, a javljaju se spontano ili na minimalnu traumu. Purpurno su crvene boje, nakon koje zaostaje duboka smeđa pigmentacija. Uzrokovane su degenerativnim oštećenjima stjenke krvnih žila bez poremećaja zgrušavanja. Javljaju se u 10 posto populacije u dobi između 70 i 90 godina, češće kod žena. U 90 posto slučajeva pojavljuju se zajedno s pseudoožiljcima.

Pseudoožiljci su bijeli ožiljci, najčešće zvjezdastog oblika i smješteni na nadlanicama i podlakticama, koji nastaju zbog spontanih puknuća kože, a ne kao posljedica traume. Možemo ih naći kod 20 do 40 posto populacije u dobi od 70 do 90 godina, puno češće kod žena.

Kako dermatoporoza napreduje, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije, koje danas sve više susrećemo jer je populacija sve starija. Primjer su duboki hematomi (podljevi) u koži, koje uzrokuje minimalna trauma, a češće se javljaju na donjim ekstremitetima, i to kod bolesnika s uznapredovalom dermatoporozom u dobi između 70 i 99 godina. Češće se javljaju kod žena i mogu dovesti do dugih hospitalizacija.

Dermatoporoza se najčešće očituje kao primarna dermatoporoza, odnosno rezultat prirodnog starenja i dugotrajna boravka na suncu bez zaštite. Može se razviti i sekundarna dermatoporoza zbog dugotrajne lokalne ili sistemske upotrebe kortikosteroida. Taj oblik može se pojaviti u ranijoj životnoj dobi i biti jače izražen. Kod primarne dermatoporoze jedan od razloga dermatoporotičnih promjena je smanjenje količine hijaluronske kiseline u koži, zbog čega se smanjuju viskoelastična svojstva kože, pa i manja trauma može dovesti do njezina "pucanja". Starenje kože također je pod utjecajem ultraljubičastog zračenja. Kako je posljednjih godina u porastu izlaganje prirodnim i umjetnim izvorima ultraljubičastog zračenja, sve više se javljaju kožne promjene koje zajednički nazivamo fotostarenje.

Prevencija starenja kože

Istraživanja o starenju i načinu na koji se može usporiti i ublažiti, odvela su stručnjake sve do molekularne razine tog problema. Danas se na staničnoj razini može utvrditi kako starenje usporava i smanjuje količine određenih molekula i njihovih receptora u koži. Važnost spoznaje da ultraljubičasto zračenje i kortikosteroidi ubrzavaju pojavu znakova starenja, vodi nas do zaključka da je s prevencijom starenja važno započeti već u ranoj mladosti, a što se izlaganja suncu tiče, već u djetinjstvu.

Prevencija starenja kože ima mnogo veće značenje za zdravlje u starosti od same brige o izgledu kože i njezinoj naboranosti. Izlaganje suncu trebalo bi svesti na minimum, uz obveznu primjenu sredstava za zaštitu od sunca. Osobito je važna svakodnevna njega kože cijelog tijela radi održavanja dobrog stanja kožne barijere.  Također, obzirom na spoznaje o starenju na staničnoj i molekularnoj razini, dokazanoj činjenici da se starenjem se gube međustanične tvari u koži i njezina osnovna komponenta, hijaluronska kiselina, za prevenciju dermatoporoze poželjna je primjena proizvoda za njegu kože koji mogu nadomjestiti hijaluronsku kiselinu i potaknuti njezinu prirodnu proizvodnju.

Izvor: Gurkan Kaya, Jean-Hilaire Saurat: Dermatoporosis: A Chronic Cutaneous Insufficiency/Fragility Syndrome. Dermatology 2007;215:284-294
Prevela i prilagodila: Melita Smolek, dr. med., Oktal Pharma d.o.o.

Datum objave članka: 1. 2. 2009.
izdvojeni proizvodi