Njega suhe kože

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Marija Markota Jurić dipl. ing. preh. teh.

Kod svih stupnjeva suhoće kože zapaža se nedostatak masnoća i vode, što kožu čini ljuskavom, hrapavom i grubom

Dolaskom hladnijih dana većina nas primjećuje da nam je koža sve isušenija i da traži pojačanu njegu, a kod velikog dijela svjetskog stanovništva problem suhe kože izražen je i tijekom cijele godine.

Suha koža najčešće pogađa djecu i starije, a više problema imaju žene nego muškarci. Njezina pojava povezana je s različitim unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Osnovni problem je nedostatak masnoća i vode, što kožu čini vrlo osjetljivom i zbog čega reagira na vanjske podražaje, kao što su hladnoća, vjetar i voda. Unutarnji čimbenici su oni koji pridonose suhoći kože iznutra, a to su genetska predispozicija i hormonalni utjecaji.

Možemo razlikovati nekoliko stupnjeva i oblika suhe kože, od lakših, pa do težih patoloških stanja. Kod svih se, međutim, zapaža nedostatak masnoća i vode, što kožu čini ljuskavom, hrapavom i grubom, zategnuta je i javlja se svrbež. Osim normalne suhe kože, teža stanja su atopijska suhoća kože i različiti oblici ihtioze.

Problem suhe kože prati i najmlađe, dijelom zbog nasljednih čimbenika, a dijelom zbog pretjerana korištenja sapuna ili upotrebe neprilagođenih proizvoda za higijenu i njegu. Kao dodatni problem, kod djece su vrlo česti i atopijski ekcemi, a prate ih upala i jak svrbež.

Redovita i prilagođena njega

Osobe koje imaju prirodno suhu kožu moraju je redovito njegovati nanošenjem emolijentnih krema i upotrebom blagih sredstava za pranje kože, poput uljnih gelova ili kupki bez dodatka sapuna. U slučajevima atopijskog dermatitisa i ihtioze, upotreba emolijentnih krema obvezna je nakon svakog pranja, a katkad je potrebno i nekoliko nanošenja dnevno.

Suha koža je osjetljivija, što za posljedicu ima i nepodnošenje kozmetičkih sredstava. U tim slučajevima treba odabrati proizvode posebno namijenjene njezi osjetljive suhe kože, i pritom voditi računa o tome da ne sadrže tvari koje je mogu dodatno iritirati.

Zaštitna krema za suhu kožu

Medicinski proizvod Dexeryl krema je zaštitna krema namijenjena je liječenju znakova i simptoma suhoće kože (xerosis), posebice kod različitih kožnih bolesti kao što su atopijski dermatitis i ihtioza.

Dexeryl krema sadrži tri aktivna sastojka koji zajednički djeluju na suhu kožu, a to su vazelin i bijeli mekani parafin, koji stvaraju zaštitni film i tako sprječavaju pretjerano isparavanje vode s površine kože i štite je od isušivanja, te glicerol, koji vlaži kožu i povećava elastičnost epidermisa, površinskog sloja.

Ne sadrži lanolin i mirise te se odlično podnosi. Učinkovitost i podnošljivost klinički su ispitani pod nadzorom dermatologa. Zbog jednostavna sastava sigurna je za korištenje kod djece i odraslih, a posebno se preporučuje osobama s osjetljivom suhom kožom i starijima, čija je koža sklona iritacijama. Poželjno je nanositi je u tankom sloju jednom do dva puta dnevno, a po potrebi i više puta.

Datum objave članka: 6. 6. 2018.
promo