Naš najveći organ na udaru klimatskih uvjeta

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Ivana Burulic dipl. ing. preh. teh.

Neovisno o stupnju suhoće kože, valja očuvati i obnavljati njezin hidrolipidni zaštitni sloj uz primjenu odgovarajućih proizvoda

Koža (grč. dermis; lat. cutis) je vrlo složen i heterogen, ujedno i najveći organ, koji pokriva cijelu površinu tijela. Njezin je primarni zadatak zaštita tijela i unutarnjih organa od negativnih utjecaja iz okoline. Koža nas štiti od mehaničkih, kemijskih i bioloških podražaja, dehidracije, sunčeva svjetla i patogenih mikroorganizama. Ima i termoregulacijsku, sekrecijsku, osjetnu (bol, svrbež, toplina, hladnoća, dodir, pritisak i vibracije) i vrlo bitnu imunosnu funkciju.

Za zdravo funkcioniranje kože od velike je važnosti njezina dobra opskrbljenost vodom, koja joj daje elastičnost i prozračnost te omogućava normalno odvijanje biokemijskih procesa.

Što se događa tijekom zimskih mjeseci

Zimski dani su hladni i vjetroviti, zrak vrlo suh, a naša koža često izložena negativnim vremenskim utjecajima, koji mogu dovesti do njezina pojačana isušivanja i posljedično ljuskanja, pucanja i iritacije. Koža je tada gruba, bez sjaja i peruta se.

Zašto je koža zimi pojačano osjetljiva i sklona suhoći? Priča o suhoj koži počinje u gornjem sloju kože (stratum corneum) koji čine odumrle stanice bez jezgre (korneociti). Lipidi, koji se nalaze između korneocita, međusobno ih povezuju i tako tvore zaštitnu barijeru kože koja sprječava prevelik gubitak vode. Hladnoća, vjetar i suhi zrak tijekom zimskih mjeseci nepovoljno djeluju na gornji sloj kože, koja zbog manjka lipida i prevelika isparavanja vode s njezine površine postaje suha, gruba i ispucala, sklona iritacijama i ekcemima. Na suhoću kože mogu utjecati i unutarnji čimbenici, a to su genetska predispozicija i hormonalni utjecaji.

Nekoliko stupnjeva suhoće

Razlikujemo nekoliko stupnjeva i oblika suhe kože, od lakših do težih patoloških stanja, no kod svih se zapaža nedostatak masnoća i vode, što kožu čini zategnutom, ljuskavom, hrapavom i grubom, uz izražen svrbež.

Suha koža najčešće pogađa djecu i starije, a više problema imaju žene nego muškarci. Problem suhe kože kod najmlađih djelomično nastaje zbog nasljednih čimbenika, a dijelom zbog pretjerana korištenja sapuna ili neprilagođenih proizvoda za higijenu i njegu. Dodatni problem kod djece su i česti atopijski ekcemi, koje prate upala i jak svrbež. Stoga valja očuvati i obnavljati hidrolipidni zaštitni sloj kože primjenom proizvoda sa zaštitnim i hranjivim sastojcima.

Tijekom zime pogoršavaju se i druge kronične bolesti kože, poput seborejičkog dermatitisa i psorijaze. Zbog naglih promjena temperature (prelaskom iz hladnog okruženja u tople prostorije), crvenilo i proširene kapilare na licu također postaju jače izraženi.

Savjeti o njezi kože tijekom zimskih mjeseci

Dermatološki laboratoriji Avène, specijalist za njegu osjetljive kože, donosi vam nekoliko savjeta o njezi kože tijekom zimskih mjeseci.

HIGIJENA SUHE KOŽE

Izbjegavajte sredstva za čišćenje koja sadrže sapune jer oni uništavaju zaštitnu barijeru kože i čine je suhom. Koristite sindete i gelove za čišćenje bogate teksture, koji su obogaćeni zaštitnim sastojcima, a ne sadrže sapune niti alkohole koji dodatno odmašćuju kožu. Tijekom tuširanja koristite mlaku vodu te izbjegavajte dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njezine prirodne masnoće. Nakon kupanja ili tuširanja, ne trljajte kožu kako ne biste izazvali dodatnu iritaciju, nego je posušite nježnim tapkanjem ručnikom.


NJEGA SUHE KOŽE

Suhoću kože možemo spriječiti i/ili ublažiti svakodnevnim korištenjem hidratantnih i hranjivih krema te emolijensa. Takve proizvode važno je nanositi odmah nakon tuširanja jer ih tada koža najbolje upija. Nanosite ih nekoliko puta na dan, naročito nakon pranja lica i tuširanja te prije izlaska na hladnoću. Proizvodi za njegu su vrlo važan dio prevencije suhoće kože jer obnavljaju kožnu barijeru, zadržavaju vodu u korneocitima i nadoknađuju manjak lipida u koži.

NJEGA USANA

Usne su zimi izuzetno osjetljive, lako se suše i pucaju, tako da gotovo i nema osobe koja se tijekom hladnijih mjeseci ne žali na ispucale usne. Da biste to spriječili, koristite balzame za usne nekoliko puta tijekom dana, čim osjetite suhoću. Ne zaboravite i prije spavanja usnice namazati debljim slojem balzama, kako biste održali njihovu vlažnost i nježnost.

NJEGA KOŽE RUKU

Koža na rukama je tanja i osjetljivija od ostalih dijelova tijela te ima manje lojnih žlijezda, tako da je i zimi često sklona sušenju, pucanju i nastanku ekcema. Da biste to spriječili, nužno je izbjegavati dulji kontakt sa sapunima bez zaštitnih rukavica. Tijekom boravka na otvorenome ruke obvezno utoplite i ne zaboravite često nanositi zaštitnu kremu.

Datum objave članka: 11. 10. 2019.
promo
izdvojeni proizvodi