Odstranite neprijatelja vaše ljepote

Dermokozmetika / Njega kose i vlasišta Antonija Lovrić bacc. kozmetolog

Prhut vlasišta može biti suha ili masna, pa se i specifična terapija predlaže ovisno o tome o kojem je tipu prhuti riječ

Sadržaj članka
Suha prhut

Zasigurno ste barem jednom u životu otkrili prhut u svojoj kosi, pošast koja zahvaća oko 40 posto stanovništva i izaziva velik estetski problem. 

Na vlasištu se prirodno nalazi sloj površinskih stanica koje čine barijeru i štite ga od utjecaja okoline. No, kako su kosa i vlasište stalno na udaru štetnih utjecaja iz okoline, vlasište s vremenom postaje izrazito osjetljivo. Prhut nastaje kad se pojačano ljušti, a uzroci mogu biti različiti, od kojih je najčešći povezan s pojavom mikroorganizma Malassezia na vlasištu. 
 

Suha prhut

Suha prhut je sitna, bijela, lagana i pada s kose, zbog čega je vidljiva na odjeći i teško ju je odstraniti samo u jednom navratu. Kosa je pritom mekana i bez sjaja. Prhut se može javiti zbog smanjene kiselosti kože vlasišta, uporabe neprimjerena šampona i ostalih sredstava za njegu kose ili zbog prisutnosti mikroorganizma Malassezia.

Rješavanju problema prhuti namijenjeni su šamponi koji sadrže kombinaciju djelatnih tvari antimikotskog i keratoregulirajućeg djelovanja. Ako imate problem ssuhom  prhuti, a skloniji ste odabiru proizvoda na biljnoj bazi, najbolja preporuka su šamponi Laboratorija Klorane.

Klorane šampon s dragoljubom
Preporučuje se osobama s problemom prhuti zbog jakoga pročišćavajućeg učinka dragoljuba (Nasturtium Tropaeolum majus L.), koji sadrži glukotropeolin. Uklanja prhut, a kosu ostavlja mekom i svilenkastom.

Klorane šampon s božurom
Kao nastavak tretmana prhuti, za fazu održavanja, preporučuje se Klorane šampon s božurom. Zahvaljujući umirujućim svojstvima i cvjetnom mirisu pruža trenutnu ugodu. Formula s uravnoteženim pH nježno čisti i štiti vlasište. Kosu ostavlja mekom i svilenkastom.

Datum objave članka: 1. 12. 2019.
promo