Kosa bez prhuti

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Način i učestalost upotrebe različitih pripravaka protiv prhuti razlikuju se od osobe do osobe i ovise o stupnju izraženosti problema

Prhut, neugodna pojava na koži vlasišta, pogađa gotovo 40 posto odraslih osoba. Može je dobiti svatko, u bilo kojem životnom razdoblju, no učestalost je ipak najveća oko četrdesete godine.
Kao i na ostalim dijelovima tijela, i na vlasištu se koža stalno obnavlja, tj. nove stanice zamjenjuju stare, odumrle. Kod osoba koje pate od prhuti proces odbacivanja odumrlih stanica je ubrzan, pa se na površini stvara veći broj odumrlih stanica koje primjećujemo kao bijele ljuskice (prhut), ili bjelkaste naslage u koži vlasišta. Osim na vlasištu (najčešće), može se javiti i u obrvama, iza uški, na prsima ili čak na leđima između lopatica.

Iako ova kronična promjena vlasišta nije zdravstveni problem, u današnje vrijeme potpuno je neprihvatljiva. No, treba istaknuti da nije zarazna.

Zašto se prhut stvara

Za ovaj problem na koži prije svega je odgovaran tip kože sklon jačem mašćenju, tzv. seborojički tip kože, a pojava crvenila i stvaranje prhuti na koži vlasišta naziva se seborojički dermatitis. Kliničke simptome seborojičkog dermatitisa pogoršava gljiva Pityrosporum ovale. Ona je uobičajen stanovnik vlasišta i drugih dijelova kože, i u normalnim uvjetima ne stvara probleme. No, na masnoj koži vlasišta i pod utjecajem određenih klimatskih ili hormonskih promjena, pa i stresa, počinje se brže razmnožavati i pogoršavati simptome cvenila vlasišta i ljuskanja.

Ne smijemo zaboraviti da u nastajanju prhuti određenu ulogu ima i živčani sustav. Unutarnji nemir uvijek loše utječe na stanje kože, uključujući i kožu vlasišta. Stoga, ako ste pod stresom, borite se protiv njega vježbanjem, odmaranjem i pravilnom prehranom.

Ljuskanje kože vlasišta najuočljivije

Subjektivne smetnje koje prate prhut su svrbež vlasišta, ljuskanje kože vlasišta (najočitija pojava) i crvenilo vlasišta, koje se pojavljuje rjeđe, uglavnom u težim oblicima prhuti. Prisutna je i nelagoda zbog prhuti na odjeći, pa osobe nerado nose tamnu odjeću.

Simptomi prhuti ljeti su u pravilu manje izraženi zbog djelovanja UV zraka, a zimi se pogoršavaju. Prhut se nikako ne smije ignorirati, jer će nemar tijekom najranijih simptoma dovesti do nakupljanja sve većeg broja ljuski, što može izazvati jači svrbež, pojavu sitnih ranica na površini kože i infekciju. Razlikujemo dva oblika prhuti:

  • suha prhut - čest problem vlasišta koji se očituje u vidu malih, laganih, sivo-bijelih ljusaka, praćenih svrbežom vlasišta. U terapiji se koristi šampon koji sadrži jedan posto selen-disulfida koji djeluje antimikotički (uništava Pityrosporum ovale) i redovitom primjenom sprječava njezino razmnožavanje;
  • masna prhut - oblik prhuti povezan s povećanom proizvodnjom loja na koži vlasišta. Koža vlasišta je masna, kosa je teška i izgleda masno. Ljuske prhuti su veće, žućkaste i prianjaju uz vlasište. Uz njih se često javlja svrbež, a katkad i crvenilo. U terapiji se koriste šamponi koji sadrže tvari za usporavanje ljuštenja rožnatog sloja vlasišta, a ujedno sadrže i salicilnu kiselinu za brzo uklanjanje tvrdokornih ljusaka.

Problem se ne rješava preko noći

S obzirom na to da na pojavu prhuti utječe nekoliko činitelja (tip kože, hormoni, stres), teško je se riješiti preko noći, ali u svakom slučaju, simptomi se potpuno mogu ukloniti pravilnim odabirom preparata za njegu vlasišta sklonog prhuti. Stoga je za osobe koje muči prhut dobra vijest da postoje tretmani koji su učinkoviti u liječenju i u terapiji održavanja vlasišta. Ritam primjene određenih pripravaka određuje se u suradnji s dermatologom, i treba imati na umu da brzina odgovora na terapiju nije uvijek ista kod svih osoba. U većini slučajeva poboljšanje se osjeti već nakon dva tjedna, no uobičajeno je da se terapija provodi barem četiri do šest tjedana.

S obzirom na to da simptome prhuti pogoršava gljiva Pytirosporum ovale, u terapiji se koriste šamponi koji sadrže i antimikotik (ketokonazol) i pripravke koji su uobičajeni za uklanjanje prhuti, najčešće katran i cink pirition. Kombinacija tih pripravaka smanjuje razmnožavanje uzročnika i lučenje loja te djeluje protuupalno. Način i učestalost upotrebe ovih pripravaka razlikuju se i ovise o stupnju izraženosti problema kod svake osobe posebno.

Zahvaljujući poznavanju problema kose i vlasišta, liječenje se uglavnom provodi u dvije faze:

  • faza liječenja - odnosi se na upotrebu određenog šampona ovisno o tipu kose i problemu vlasišta. Dok se vlasište šamponira, šampon valja nježno umasirati u vlasište jagodicama prstiju, što će pomoći u uklanjanju nakupina ljuski, i nakon toga ga ostaviti da odstoji tri minute. Radi boljeg djelovanja šampona, neki dermatolozi savjetuju da se na mokru kosu stavi kapa za plivanje, ostavi sat vremena, a nakon toga kosa ispere. No, treba imati na umu da se koža može "naviknuti" na sastojke šampona, pa je vrstu šampona dobro promijeniti svakih nekoliko mjeseci. U početku se šampon koristi dva puta tjedno, najčešće četiri do šest tjedana;
  • faza održavanja - slijedi nakon faze liječenja, a obuhvaća upotrebu šampona posebne formule koja održava rezultate liječenja.

Ukratko o terapiji...

Osobe koje pate od simptoma prhuti trebaju češće prati kosu odgovarajućim pripravcima kako bi se prhut mogla kontrolirati. Vlasište uvijek treba šamponirati dva puta. Čim stanete pod tuš, najprije šamponirajte kosu i ostavite šampon na glavi sve dok traje tuširanje (pet - 10 minuta). Neposredno prije izlaska iz kade temeljito isperite kosu, a zatim prijeđite na brzo drugo šamponiranje i ispiranje.

  • Šamponi sa selen-disufidom ili cink-piritionom djeluju najbrže, ometajući brzinu stvaranja novih stanica tjemena.
  • Šamponi sa salicilom i sumporom - omekšavaju prhut, pa se ona lakše ispere tijekom pranja.
  • Šamponi s antibakterijskim supstancijama - uništavaju bakterije tjemena i smanjuju mogućnosti infekcije;.
  • Šamponi na bazi katrana - usporavaju rast stanica.
  • Šampon s ketokonazolom - smanjuje razmnožavanje uzročnika.
Datum objave članka: 1. 12. 2006.
izdvojeni proizvodi