Kad je dijete bolesno... 2. dio

Dječje zdravlje / Pedijatrija prof. dr. sc.   Duška Tješić Drinković dr. med., spec. pedijatar gastroenterolog

Proljev, povraćanje, otežano disanje, neki su od simptoma bolesnog djeteta. Što možete učiniti sami, a kada zatražiti stručnu pomoć

Većina zdravo rođene djece ostaje zdrava u prvim mjesecima života, osobito ako su dodatno zaštićena majčinim mlijekom. Nadamo se da je tako i s vašim malenim. Ako niste te sreće, upamtite da procjenu o težini bolesti i liječenje treba prepustiti onima koji su se dugo godina školovali kako bi mogli savjesno i dobro obaviti svoj posao - liječnicima. No, važno je da roditelji znaju prepoznati kad je njihovo dijete bolesno, što nije uvijek jednostavno.

Djetešce ima proljev

Ako se broj stolica vašeg djeteta u jednom danu iznenada poveća, a one su vodenaste, odnosno rjeđe nego inače, dobilo je proljev. Proljev je samo simptom bolesti, jer može biti odraz različitih stanja, osobito u prvim mjesecima života. No, najčešći je infektivni proljev, dakle onaj koji uzrokuju virusi i, rjeđe, bakterije. Bolest se prenosi preko nečistih ruku ili zagađenom hranom i vodom. Neki virusi uzročnici proljeva prenose se i kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem, općenito sekretom iz dišnog puta), stoga svakodnevno trebate paziti na higijenu, posebice higijenu ruku!

Imajući na umu da se zdravstveno stanje malog djeteta može relativno brzo urušiti ako putem stolica izgubi veće količine tekućine i da možda nije posrijedi "obični" proljev, nužno je da dijete koje je u prvom tromjesečju odvedete liječniku, jer proljev može biti znak ozbiljne bolesti. On će procijeniti jesu li potrebne posebne mjere ili ćete provoditi kućno liječenje.

Što možete učiniti sami?

Kad se pojavi proljev, možete pravilnim postupcima spriječiti dehidraciju, tj. manjak tekućine u tijelu. Važno je djetetu dati dovoljno piti kako bi nadomjestilo gubitak tekućine stolicom. Ako dojite, opetovano i češće stavljate dijete na prsa, jer ćete tako najbolje nadoknaditi ono što mu treba. Dajete li mu druge napitke, neka to ne bude uobičajeni čaj ili sama voda. Umjesto toga, preporučujemo posebnu otopinu koja se može kupiti u ljekarni, a zove se oralna rehidracijska sol, ili skraćeno ORS. Prodaje se kao prašak, koji se točno prema uputama otopi u određenoj količini vode i nudi djetetu za piće. Ta otopina savršeno je ujednačena za vaše dijete: uz vodu i šećer, sadrži i neke minerale koji se također pojačano gube dok traje proljev. Svi ti sastojci važni su jer olakšavaju malenome da prebrodi proljev i smanjuju mogućnost iscrpljivanja od bolesti, klonuća i nastanka dehidracije. Prehranu djeteta nemojte mijenjati prije nego što se posavjetujete s liječnikom. Pogrešno je prekinuti dojenje zbog proljeva.

Što ako povraća

Povraćanje često ide ruku pod ruku s proljevom ili mu prethodi, ali se može javiti i nevezano uz crijevnu infekciju. Što je dijete mlađe, to je povraćanje ozbiljniji problem. Može upućivati na neke prirođene pogreške u probavnom sustavu ili bolesti izvan njega. Dijete treba pregledati liječnik. Izbacivanje hrane nakon obroka u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi po tipu bljuckanja nije isto što i povraćanje i prije je pravilo nego izuzetak.

Ne može disati na nos

Ako dijete ne može disati na nos, vjerojatno ima prehladu, jednu od najčešćih bolesti u dječjoj dobi. Prehlada je zarazna bolest, a ne posljedica propuha, laganog odijevanja ili hladnog napitka. Uzrokuju je najčešće virusi.

Ako svi ukućani šmrcaju, vjerojatno će se i dijete zaraziti. No, često se dogodi da roditelji ne mogu otkriti pravog "krivca" koji je donio bolest, jer mnoge osobe nose u sebi viruse, a da pritom same nisu bolesne. Zbog toga nije dobro da tek rođeno dijete "navali" vidjeti puno ljudi koji ga žele nositi, ljubiti i slično...

Prostorije u kojima dijete boravi treba češće provjetravati, a bolesna osoba neka ne prilazi djetetu i ne njeguje ga. Izuzetak je majka, posebno majka dojilja. Nema razloga da prestaje dojiti ako je sama prehlađena. Štoviše, svojim će mlijekom prenijeti djetetu antitijela (zaštitne tvari) upravo protiv te bolesti i tako štititi njegovo zdravlje.

U nastavku ćemo vam pomoći u procjeni je li riječ o banalnoj prehladi za vrijeme koje možete dijete njegovati sami, ili o ozbiljnijem stanju, odnosno upozoriti vas kad trebate potražiti stručnu pomoć.

Prvi i osnovni znak prehlade je začepljen nos. Nerijetko se dogodi da novorođenče već iz rodilišta dolazi sa začepljenim nosićem. Otečena sluznica i više sekreta ometaju prolaz zraka, zbog čega dijete otežano diše, jako je nervozno, vrlo teško prihvaća dojku i otežano sisa. Evo kako mu možete pomoći ako nije ozbiljno bolesno nego je samo začepljen nosić i malo šmrca:

  • provjerite je li u sobi previše toplo i je li zrak suh. Stavite mokri frotirni ručnik na peć ili radijator ili uključite ovlaživač zraka ako ga imate;
  • ovlažite mu sluznicu nosa. Uzmite kapi fiziološke otopine ili sljezova korijena pa ih kapnite djetetu u nosić prije obroka ili kad otežano diše. Ako to ne pomaže, kupite u ljekarni specijalne dojenačke kapi za nos, a za novorođenče ih dodatno možete razrijediti fiziološkom otopinom. Smijete ih upotrebljavati samo kratko vrijeme, najviše četiri do pet dana, jer dulja primjena, umjesto da pomogne, može dodatno oštetiti sluznicu;
  • dišni put će se ovlažiti i ako s djetetom boravite desetak minuta u prostoriji punoj vodene pare; tako oponašate inhalacije. Začepite li odvod u kadi i pustite vruću vodu iz tuša, začas će se kupaonica napuniti parom. Donesite dijete u naručju, pazeći da nije previše odjeveno;
  • ako ste vještiji, a dijete ima pun nos sekreta, pokušajte pumpicom izvući sluz iz nosnice. Pritisnite pumpicu, prislonite je u jednu nosnicu, a drugu začepite prstom. Kad otpustite pumpicu, u nju će se uvući nešto sluzi iz nosa. Postupak ponovite i na drugoj strani;
  • zbog začepljenog nosa mala djeca lošije jedu. Teškoće s hranjenjem nastaju jer uz začepljeni nosić dijete ne može istodobno sisati i disati, pa se stalno odvaja od dojke da bi udahnulo. Stoga prije hranjenja pokušajte osloboditi nos viška sluzi, kako je prethodno navedeno.

U ranoj se dobi prehlade kompliciraju češće nego kasnije u životu, bilo upalom uha ili "spuštanjem" upale u donje dišne putove, pa liječničku pomoć treba potražiti ranije nego što biste to učinili za sebe. Kad je mališanu začepljen nosić, možete čuti neobične zvukove, poput hrkanja ili grubog krkljanja, koje "proizvodi" sluz i iscjedak u nosu ili na putu iz nosa u ždrijelo. Međutim, slično može zvučati i kad je posrijedi teža bolest. Kašalj, ubrzano disanje, otežano disanje kad dijete uvlači prema unutra međurebrene prostore ili gornji dio trbuha - sve to može biti znak teže bolesti. Zato, u svakom trenutku imajte na umu da ozbiljnost bolesti u prvim mjesecima života ipak treba procijeniti stručnjak!

Kad je dijete bolesno... 1. dio
Kad je dijete bolesno... 3. dio

Izvor: priručnik "Moja prva godina" - 1. dio, sastavni dio edukativnog paketa za trudnice "Evo me!"

Datum objave članka: 1. 12. 2011.