Prvi tjedni s prinovom

Dječje zdravlje / Rast i razvoj Maja Lisjak Besedić mag. pharm. / dipl. ing.

Stigla je prva beba. Sve je spremno, no u jednom trenutku u glavi nastaje totalni kaos... Što i kako napraviti?

I puno prije odlaska u rodilište buduće majke pomalo pripremaju sve što je potrebno njihovoj prinovi u prvim tjednima života. Pa možda čak i malo pretjeraju. Ali kako u iščekivanju sretnog događaja odoljeti brojnim primamljivim sitnicama? Mnoge žene već se u trudnoći počinju pripremati za ulogu majke. Puno čitaju, istražuju, raspituju se o iskustvima svojih majki, sestara, prijateljica... Ali kad napokon s djetetom dođu kući, u njihovoj glavi odjednom nastaje totalni kaos. Sve informacije koje su vrijedno prikupljale posljednjih devet mjeseci kao da su odjednom isparile. No, nema razloga za brigu, jer toliko savjeta lako bi zbunilo i iskusnije roditelje.

Uz to, nakon povratka iz rodilišta u posjet treba doći i patronažna sestra iz najbližeg Doma zdravlja (o čemu bi se trebalo informirati tijekom posljednjih tjedana trudnoće), koja će mladu majku savjetovati o njezi pupka, prvom kupanju, dojenju, stavljanju pelena i presvlačenju dojenčeta. No, nije naodmet skrenuti pozornost na nekoliko detalja.

Njega pupka

Pupčana vrpca koja tijekom trudnoće povezuje majku i plod, nakon porođaja se podvezuje, a zaostaje pupčani batrljak, koji treba svakodnevno njegovati, to jest održavati ga suhim i čistim. Jednom do dva puta dnevno okolnu kožu i rubno područje treba očistiti otopinom antiseptika, pustiti kratko da se osuši i potom prekriti sterilnom gazom. U idućih nekoliko dana pupčani batrljak postupno se osuši, stvrdne i potamni, a između sedmog i desetog dana nakon poroda i otpadne, nakon čega zaostaje pupčana ranica koja zacijeli za nekoliko dana. Njega traje cijelo vrijeme, sve dok pupčana ranica na kraju ne zaraste i prestane vlažiti.

Ako se pupak ne održava suhim i čistim, moguć je razvoj infekcije, što se prepoznaje po crvenilu i otečenosti kože oko pupka. Dno pupčane ranice također je crveno, a može se pojaviti i gnojni iscjedak neugodna mirisa. Pojave li se takvi simptomi, potrebno je potražiti pomoć pedijatra.

Važno je još napomenuti da njega pupka za bebu nije bolna i da tijekom njege beba može biti nemirna zbog osjećaja nelagode, ili jednostavno nije raspoložena za vašu intervenciju.

Koliko često mijenjati pelene

Dijete koje uredno siše trebalo bi imati barem šest do osam mokrih pelena dnevno, te tri do četiri stolice u 24 sata. Kako god, pelene je preporučljivo mijenjati što češće, barem šest do osam puta dnevno i obvezno nakon svake stolice, što u prvim danima može značiti nakon svakog podoja.

Bebinu stolicu najprije treba obrisati pelenom, a potom guzu isprate pod mlazom tekuće vode. Alternativno, za čišćenje guze može se koristiti platnena pelena, komad vate umočene u toplu vodu ili vlažne maramice. Prilikom čišćenja važno je pažljivo obrisati sva uprljana područja, uzduž i poprijeko, te uvijek brisati od spolnih organa prema dolje. Nije osobito važno kako dijete izgleda u pelenama nego da su one čiste, suhe, da su koljena slobodna i da bebu nigdje ne žulja.

Prvo kupanje

Zaista se može reći da je to događaj koji se ne zaboravlja. Pritom je najvažnije da budete mirni i opušteni, to jest da se tome činu posvetite u potpunosti. Imajte na umu da kupanje svako dijete različito prihvaća - neka djeca od početka ga vole i u njemu uživaju, a drugima treba vremena da se priviknu. Iako naizgled jednostavno, pri kupanju je poželjno pridržavati se nekih pravila. Kupanje djeteta neposredno prije hranjenja treba izbjegavati jer će dijete zbog gladi biti nervozno i neće uživati, ali i neposredno nakon hranjenja, jer je tada dijete pospano. Prostorija u kojoj se beba kupa treba biti topla i bez propuha, a optimalna temperatura je oko 37°C (provjerava se na unutarnjoj strani podlaktice ili termometrom). Kako dijete ne bi ležalo na skliskoj podlozi, na dno kadice može se staviti ručnik ili platnena pelena. Prilikom kupanja glavicu i tijelo najbolje je pridržavati podlakticom jedne ruke, kako bi vam druga bila slobodna. Nakon kupanja, koje ne smije trajati predugo, bebu treba dobro obrisati laganim tapkanjem nježnim ručnikom.

Što treba imati u kućnoj ljekarni

Kod kuće je dobro imati nekolicinu lijekova koji će možda zatrebati i prije liječničkog pregleda. Preporučuju se samo lijekovi za česte tegobe i savjetovanje s ljekarnikom ili liječnikom prije kupnje:

  • toplomjer,
  • lijek za snižavanje temperature,
  • sredstvo protiv kašlja i za olakšavanje iskašljavanja (biljni sirup),
  • tablete protiv bolova,
  • sredstvo za nadoknadu tekućine i elektrolita (rehidraciju) kod povraćanja i proljeva,
  • antiseptik,
  • ljepljive trake/flaster, sterilne gaze i zavoje različite veličine, širine i dužine,
  • sredstvo za zaštitu od sunca.

Obratite posebnu pozornost na to gdje i kako čuvate lijekove, jer moraju biti na suhom, hladnom i od svjetlosti zaštićenom mjestu, te svakako izvan dohvata djece.

Očekivanje i rođenje djeteta sigurno su među najljepšim događajima u životu. U trenutku kad je ono tu, život se zauvijek mijenja. A kako vaše dijete raste, rastete i vi i mijenjate se kao osoba, jer uloga roditelja zahtijeva razumijevanje, upornost, maštu, energiju, znanje i jako puno strpljenja. Kroz njegovo odrastanje nalazite se u stalnom međuodnosu, u kojem će katkad sve biti tako savršeno lako i razumljivo, a na trenutke neshvatljivo teško, pri čemu ćete se osjećati zbunjeno, zastrašeno i nedoraslo. U tim trenucima bitno je znati da su osjećaj potpune sreće i osjećaj nemoći sastavni dio svake roditeljske priče, te da ni vi u tome niste iznimka.

Datum objave članka: 1. 12. 2013.