EKSPLOZIJA VOKABULARA: što se događa kod djece s 18 mjeseci?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Poznato je kako djeca s otprilike 18 mjeseci doživljavaju tzv. eksploziju vokabulara, odnosno u kratkom vremenskom roku usvajaju nove riječi daleko većom brzinom. Postoje čak teorije da iza tog fenomena stoje kompleksni mehanizmi, no novo istraživanje znanstvenika na Sveučilištu u Iowi to opovrgava

Područje razvojne psihologije i jezika oduvijek je smatralo da postoje određeni mehanizmi u trenutku kada djeca drastično šire vlastiti vokabular. Tako djeca otkrivaju kako stvari imaju imena te počinju koristiti složeniji način komunikacije koji uključuje korištenje prvih riječi, što im dalje omogućava otkrivanje i učenje novih riječi.
 
U znanstvenom radu, objavljenom u časopisu Science, znanstvenici pišu kako postoji mogućnost da djeca prolaze kroz opisane kompleksne procese. No, brojne provedene simulacije upućuju na daleko jednostavnije objašnjenje fenomena eksplozije vokabulara. Ono se svodi na jednostavno ponavljanje uobičajenih riječi tijekom vremena, mogućnost učenja više riječi odjednom, ali i činjenicu da postoji razlika u „težini“ naučenih riječi. Drugim riječima, djeca su izložena određenim riječima i njihovim ponavljanjem na dnevnoj bazi, što omogućuje paralelno učenje više riječi odjednom. Uz to, možemo se složiti kako su neke riječi izuzetno jednostavne, što dodatno olakšava proces njihova usvajanja. Sve su to pretpostavke koje objašnjavaju fenomen eksplozije vokabulara u jednom trenutku djetetova života.
 
McMuray, sa Sveučilišta u Iowi, proveo je računalnu simulaciju i matematičku analizu s ciljem otkrivanja parametara koji uzrokuju eksploziju vokabulara. Tvrdi kako moraju biti ispunjene dvije pretpostavke kako bi do nje došlo: paralelno učenje više riječi te naglasak na učenju težih ili srednje teških riječi. McMuray tvrdi da, ukoliko postoji veći broj teških u odnosu na lake riječi koje djeca uče, eksplozija je zajamčena.
 
Prema znanstvenicima, ovo istraživanje je dokaz kako ne postoji potreba za specijalnim mehanizmima učenja riječi u razdoblju od 18 mjeseci. Naše sposobnosti mogu nam pružiti daleko više no što mislimo.

Izvor: www.sciencedaily.com

Datum objave članka: 10. 2. 2020.
izdvojeni proizvodi