FDA ODOBRILA VAPE (E-CIGARETE) S MENTOLOM: zagovornici javnog zdravlja nisu zadovoljni

Stručne zanimljivosti

Pružatelji zdravstvenih usluga i skupine protiv duhana su zabrinuti zbog mogućih posljedica odobravanja vape proizvoda s mentolom za mlade ljude

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je četiri proizvoda e-cigareta s okusom mentola, što je prvi put da je u SAD-u dopušteno stavljanje na tržište vape proizvoda bez duhana.

Međutim, odluka je brzo izazvala kritike skupina za javno zdravlje zbog zabrinutosti oko privlačnosti aromatiziranih vape proizvoda za mlade ljude.

Novoautorizirani proizvodi s okusom mentola sastoje se od dvije kapsule za jednokratno punjenje i dvije e-cigarete za jednokratnu upotrebu, a sve ih proizvodi američka tvrtka NJOY.

Kako bi dobili potvrdu FDA-e, ovi su proizvodi prošli kroz specifični put agencije za duhanske proizvode, koji procjenjuje kako su napravljeni, rizike i dobrobiti za stanovništvo te kako bi mogli utjecati na upotrebu duhanskih proizvoda.

„Mi smo agencija koja se temelji na podacima i nastavit ćemo pratiti znanost kako bismo informirali naše preglede aplikacija za duhan prije prodaje“, rekao je u izjavi dr. Matthew Farrelly, direktor Ureda za znanost u FDA-ovom Centru za duhanske proizvode.
Do sada su takve recenzije provedene na više od 26 milijuna novih aplikacija za duhanske proizvode -  samo 27 proizvoda ili uređaja za vaping ušlo je među njih, a četiri NJOY-jeva s okusom su posljednja u izboru.

„Na temelju našeg rigoroznog znanstvenog pregleda, u ovom slučaju snaga dokaza o koristima za odrasle pušače od potpunog prelaska na manje štetan proizvod bila je dovoljna da nadmaši rizike za mlade“, izjavio je Farrelly.

Ali to nije bilo dovoljno da se odupru kritike autorizacije od strane pružatelja zdravstvenih usluga i skupina protiv duhana, koji su zabrinuti što bi ovaj potez mogao značiti za mlade.

Unatoč tome što je isprva stvoreno kao alternativa običnim cigaretama, vaping je uzeo maha među mladima, a e-cigarete su najčešće korišteni duhanski proizvod među srednjoškolcima već 10 godina zaredom.

„Mentol je jedan od najpopularnijih okusa e-cigareta među mladima i pokazalo se da povećava početak pušenja duhanskih proizvoda među djecom prikrivajući oštrinu nikotina. Ovim proizvodima nema mjesta na tržištu“, rekao je u izjavi dr. Benjamin Hoffman, predsjednik Američke akademije pedijatara.

„Ovi će proizvodi neizbježno završiti u ruksacima srednjoškolaca. Kad se to dogodi, FDA će imati obvezu odmah poništiti ovu krajnje nerazboritu odluku.“

FDA je rekla da je „i dalje zabrinuta“ zbog rizika mladih ljudi koji koriste e-cigarete, posebno kada je riječ o privlačnosti proizvoda s okusom, i napominje da odluka dopušta prodaju samo proizvoda s mentolom - to ne znači da su sigurni ili da ih je odobrila FDA.

„Kao i kod prethodno odobrenih proizvoda, FDA je postavila stroga marketinška ograničenja na nove proizvode u nastojanju da spriječi pristup i izloženost mladih“, izjavila je agencija. „Agencija može suspendirati ili povući autorizaciju ako utvrdi da nastavak marketinga više nije prikladan za zaštitu javnog zdravlja, uključujući i ako postoji značajan porast upotrebe proizvoda među mladima.“


Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 1. 7. 2024.