Zašto tinejdžeri puše i kako im pomoći prestati?

Zdrav život / Prevencija bolesti

Tinejdžeri lakše potpadaju pod utjecaj drugih i fokusiraju se na ono što drugi vršnjaci rade pa tako često primjećuju da svi puše, iako je stvarnost drugačija

Odgojni izazov

Buntovni, temperamentni, mrvicu neposlušni, često divlji... Ako je vaše dijete navršilo 13 godina, vjerujemo da vam ove promjene u ponašanju zvuče prilično poznato. Imati tinejdžera predstavlja izazov u odgoju s kakvim se roditelj dotad nije imao prilike susresti, pritom je jako važno ispred svega staviti razumijevanje.

Ako primijetite, načujete ili pronađete dokaze da dijete formira štetnu naviku pušenja, a samim time riskira značajne dugoročne posljedice za zdravlje, vrijeme je za intervenciju. Iako tinejdžeri vaš trud vjerojatno neće znati cijeniti dok im se um nalazi pod utjecajem velike količine hormona i „kul“ vršnjaka, kasnije će vam biti zahvalni. A kada za to dođe trenutak, bit će spremni primijeniti ili nadograditi vaše dobro prokušane taktike na vlastitoj djeci.

Tko je kriv?

Čak devet od 10 odraslih pušača počelo je pušiti prije 18. godine. Prije nego što krenete krivca tražiti u drugima, bitno je znati da djeca pušača imaju veću šansu odlučiti se na pušenje cigareta od djece nepušača. Iako buntovni, tinejdžeri će kopirati vaše ponašanje i to najčešće ono loše pod slatkom izlikom - „Pa i ti to radiš“.

U tinejdžerskoj dobi jača težnja za pripadnošću grupama i bliskosti s vršnjacima, što je i razlog da se djeca skupno odlučuju na određene aktivnosti - ponekad pozitivne poput sporta, a nerijetko negativne kao što je pušenje u skrivenom kutku školskog dvorišta ili parka. Tinejdžeri strahuju od izolacije ili propuštanja aktivnosti s prijateljima te popuštaju pod pritiskom društva. S obzirom da još nemaju čvrsto formiran karakter ni ličnost, lakše potpadaju pod utjecaj drugih. Također, djeca se fokusiraju na ono što drugi vršnjaci rade pa tako često primjećuju da svi puše, iako je stvarnost drugačija.

Znate li da su cigarete u Bernaysevoj kampanji iz sredine 20. stoljeća ženama predstavljene  kao „baklje slobode“ tijekom borbe za njihova prava? I sami tinejdžeri pušenje vide slično - kao svoj način pobune i pokazivanja neovisnosti - roditeljima, ali i ostalim vršnjacima. Tome svemu ne pomaže niti način na koji mediji, primarno filmovi i serije, pušače prikazuju kao zanimljive, odvažne, neustrašive i popularne likove.

Važno je zapamtiti da cigarete dugoročno ne donose ništa dobro - osim što pušači na ovaj način novac bacaju u dim, nikotin stvara snažnu ovisnost s kojom borba traje i godinama, a najgore posljedice, one zdravstvene, gotovo su neizbježne.

Puši li moje dijete?

Ako ste došli do ovog dijela teksta, znak je da postoji opravdana sumnja. Nekoliko narednih koraka može vam pomoći na vrijeme detektirati sumnjivo ponašanje vašeg djeteta, nakon čega možete zajedno krenuti u borbu za zdravije sutra.

Odjeća miriše na cigarete - Znak je koji se podrazumijeva, a često zanemaruje u nadi da naše dijete neće imati problema s odolijevanjem iskušenju da zapali cigaretu. Miris „tuđih“ cigareta teško je objasniti i zahtijeva veliku maštovitost pri formiranju prikladne laži, tim više što trenutačne prilike ne podržavaju boravak više osoba u zatvorenom prostoru poput kafića.

Žuti prsti - Svaki pušač može se vrlo lako otkriti uz pomoć žutih tragova na prstima među kojima inače drži upaljenu cigaretu. Obratite pozornost!

Žvakanje velike količine žvakaćih guma - Kako bi tinejdžer prikrio loš zadah uzrokovan pušenjem cigareta, rješenje će pokušati pronaći u žvakaćim gumama. Potrebno je odrediti razliku između uobičajene količine koju dijete žvače do potrošnje nekoliko paketa u par dana. Usmjerite fokus na navedeno i jako brzo ćete primijetiti uzorak u ponašanju, ili bolje rečeno - žvakanju.

Smanjena tjelesna kondicija - Dijete se lakše umori i ima poteškoća s disanjem kod lakšeg fizičkog napora? Ako je ono sportaš i primijetili ste pad performansi, a sumnjate i na ostale navedene znakove, vrijeme je za razgovor.

Odjeća oštećena cigaretama - Djeca obično puše u društvu vršnjaka te postoji mogućnost da tijekom takvog skupa dođe do oštećenja odjeće. Primijetili ste oštećenja cigaretama na odjeći tinejdžera? Istražite razlog!

Kašljucavi tinejdžer - Kašalj je simptom, a ne bolest. Ako znate da vaše dijete nije bolesno, a nema nijednu poznatu alergiju, provjerite postoji li neki drugi uzrok.

Kako djetetu pomoći da prestane?

Ako ste u navedenim točkama prepoznali svog tinejdžera, nastojte procesuirati informaciju što smirenije  sa samim sobom, a posebno u pristupu djetetu. Nemojte galamiti i svađati se jer bi to tinejdžera moglo dodatno isprovocirati i potaknuti u njemu osjećaj prkosa.

Iako to nisu, tinejdžeri žele da ih se percipira kao odrasle osobe. Tako im i pristupite kada se budete suočavali s njima. Razgovarajte o razlogu njihove odluke o početku pušenja te im obavezno naglasite što sve ona sa sobom nosi - od manjeg budžeta za stvari koje bi ih mogle uveseljavati bez posljedica na zdravlje, preko estetskog dojma (žuti zubi i nokti, neugodan miris u kosi, prerano starenje i bore) pa sve do narušavanja zdravlja.

Neovisno o teškoj situaciji, djetetu dajte do znanja da ćete mu pružiti podršku kada se odluči na prestanak pušenja. To nije jednostavna odluka i uvelike ovisi o osobnosti djeteta - koliko je neovisno, povodljivo i (ne)zrelo, je li introvert ili ekstrovert, ima li problem s održavanjem obećanja danih sebi ili drugima?

U idealnoj situaciji, prevencija i razgovor o štetnosti pušenja, ali i vaše ponašanje koje će potkrepljivati navedeno najbolja je solucija. No ako ste posrnuli na tom koraku i imate mladog aktivnog pušača, važno je znati da postoji rješenje, a to je neosuđivanje i vaša aktivna podrška kod odluke o prestanku.
Datum objave članka: 12. 5. 2021.
izdvojeni proizvodi