Prestanak pušenja - u dvoje je jednostavnije

Zdrav život / Prevencija bolesti

Prema istraživanju Europskog kardiološkog društva, parovi imaju šesterostruko veće šanse da uspješno pobijede ovisnost o nikotinu, osobito ako žive u istom kućanstvu

Prilika umjesto prepreke

Želite prekinuti sa štetnom navikom pušenja, no svaki put pokleknete jer vam je teško disciplinirati se? Vrijeme je da isprobate nešto drugačije - odvikavanje u dvoje. Pronađite osobu koja također želi odbaciti pušenje i zajedno krenite u smjeru istog cilja - oslobođenja od duhanskog ropstva.

Zašto pušačima odvikavanje toliko teško pada? Osim nikotina koji izaziva ovisnost, kao potencijalna prepreka nameću se društveni i psihološki aspekt. Odjednom ne možete izlaziti na pauze za pušenje s kolegama i prijateljima, a nakon par propuštenih sastanaka i bezbrižnih razgovora primijetili ste da se „bliski krug“ zatvara? Više niste informirani o događanjima, ne razumijete interne šale, imate dojam da vas bliske osobe ignoriraju i osjećate se izostavljeno? Niste jedini, no umjesto prepreke, počnite uviđati priliku!

Postoji li univerzalni recept za prestanak pušenja?

Nema jedinstvenog načina koji može pomoći svima kod prestanka pušenja. Svatko je drugačiji pa će se tako neki odlučiti proći kroz čitav proces sami, dok će drugima podrška prijatelja ili partnera u pothvatu biti od neizmjerne važnosti.

Pozitivne strane odvikavanja u paru su da s drugom osobom prolazite kroz proces što vam dopušta formiranje plana uzajamne pomoći i zamjenskih aktivnosti. Prijatelji koji prolaze kroz istu situaciju, bolje će međusobno razumjeti svoje osjećaje i poteškoće te će točno znati reći pravu riječ u pravom trenutku.

Još jedan benefit je da ćete tijekom zajedničkog druženja u grupama lakše kontrolirati i ohrabrivati jedno drugo u trenutcima iskušenja. Ovdje doista vrijedi izreka - zajedno smo jači!

Ako ste dosad imali društvo u kojem se pretežno nalaze okorjeli pušači, odvikavanje od cigarete bi vam se moglo dodatno zakomplicirati. Bitno je okružiti se ljudima koji će podržati vašu odluku i neće vas nesvjesno i svjesno dovoditi u potencijalna iskušenja.

Odvikavanje u paru

Zašto bi upravo odvikavanje u paru mogla biti vaša magična formula do slobode od duhanskog ropstva?

Ako ste pokušali sami, i pokušaj je završio neslavno, isprobajte ovu alternativu. Odvikavanje u paru - s prijateljem, partnerom, članom obitelji, poznanikom - ima veći postotak uspješnosti.

Prema istraživanju Europskog kardiološkog društva, parovi imaju šesterostruko veće šanse da uspješno pobijede ovisnost o nikotinu, osobito ako žive u istom kućanstvu. Razlog je poprilično jednostavno objasniti - osim izuzetno važne uzajamne podrške, obećanje koje damo nekom drugom puno je teže prekršiti od obećanja koje damo sami sebi.

Kojim zajedničkim aktivnostima možete zamijeniti pušenje?

Osim što ćete jedno drugome biti telefonski i virtualno na raspolaganju od 0 do 24 sata, tijekom najveće krize posebno vrijedni bit će zajednički trenutci uživo.

Izlazak u šetnju, na trčanje, predstavu ili u kino dobra su zamjena da barem nakratko zajedno pobjegnete od problema. Kod biranja mjesta izlaska vodite računa o tome da izbjegnete mjesta okupljanja pušača poput kafića, ali i konzumaciju pića i hrane koje ste prije kombinirali uz cigaretu. Ovdje se najčešće radi o ispijanju kave ili vina, no svakako dobro promislite u čemu ste prije uživali samo uz dim cigarete, a što bi vas moglo pokolebati - barem dok vam ne ojača snaga volje.

Ovisnost o pušenju moguće je zamijeniti drugim aktivnostima koje neće štetno utjecati na vaše zdravlje. Tako svaki put kad poželite zapaliti cigaretu možete popiti čašu vode, pojesti komad povrća, zagristi u omiljenu voćku, posegnuti za orašastim plodovima ili oprati zube.

Naravno, aktivnost ne mora nužno uključivati hranu ili pranje zuba. Ona može biti hodanje ili sport - trčanje, vožnja biciklom, pilates, yoga... Simptomi nikotinske krize smanjuju se tijekom vježbanja, a učinak će trajati gotovo sat vremena nakon njezina završetka. Osim što će vama i partneru zajedničke sportske aktivnosti pomoći u kriznim trenutcima, koristit će vam i za pobjedu nad drugim čestim „simptomom“ prestanka pušenja - debljanjem. Varijante fizičkih aktivnosti su brojne, a na vama je da odaberete ono što najbolje odgovara vašem organizmu i bioritmu.

Kada pokušavaju pobijediti nikotinsku ovisnost, pušači se s prestankom bore i po nekoliko puta. Iako često obeshrabreni, svaki put se primiču bliže k cilju - izdržljiviji su, odlučniji i uporniji.

Nadomjesna terapija nikotinom

Ako krećete u avanturu odvikavanja, osim snažne volje i partnera svakako biste trebali istražiti dostupne preparate.

Nadomjesna terapija nikotinom osigurat će vam dovoljno nikotina kako bi apstinencijski simptomi bili lakši i podnošljiviji.

U lijekove čija je učinkovitost potvrđena kod odvikavanja od pušenja ubrajaju se: ljekovita guma za žvakanje, sprej za usnu sluznicu i transdermalni flasteri s nikotinom. Navedene lijekove možete pronaći u Nicorette asortimanu dostupnom u Zdravlje Plus ljekarnama.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

NIC-CRO-OTC-10-04/2021

 

 

Datum objave članka: 7. 5. 2021.
promo
izdvojeni proizvodi