HPV: mogući uzrok raka glasnica

Stručne zanimljivosti

U Americi se bilježi porast broja oboljelih od raka glasnica, a razlog tome pokušava se objasniti širenjem humanog papiloma virusa (HPV)

„Tijekom proteklih 150 godina rak glasnica isključivo se dovodio u vezu s pušenjem i osobama starijim od 40 godina“, navodi dr. Steven Zeitels. U današnje vrijeme, oboljeli od raka glasnica samo su 50 posto pušači, a sve se češće ta bolest dijagnosticira kod osoba mlađih od 40 godina. Analiza uzoraka tumorskog tkiva 10 od 11 pacijenata, koji su imali 30 i manje godina, pokazala je da svi imaju visokorizične sojeve HPV-a, koji uzrokuje rak grlića maternice i neke druge vrste raka.

Dr. Zeitels i njegovi kolege prvi su zabilježili porast karcinoma glasnica među nepušačima prije otprilike 15 godina, kada su to pripisivali porastu putovanja i izloženosti zaraznim bolestima. Međutim, odlučili su istražiti ulogu koju bi infekcija HPV-om mogla imati u slučajevima raka glasnica kod mlađih nepušača. „Sada su potrebne studije velikih razmjera kako bi se odredio tempo povećanja raka glasnica među nepušačima, učestalost visokorizičnih sojeva HPV-a u tim oblicima raka te promjene u dobi i spolu pogođenih”, navodi dr. Zeitels.

Izvor: www.webmd.com

Datum objave članka: 21. 3. 2019.