Nanotehnologija u funkciji zdravlja

Hrana i zdravlje / Hranjive tvari Hrvoje Lisjak dr. med.

Korištenjem nanotehnologije molekule Q10 transformiraju se u molekule topive u vodi i mastima, što povećava njihovu bioraspoloživost

Koenzim Q10 jedan je od najvažnijih čimbenika za pravilan rad stanica, tj. stvaranje ATP-a (adenozintrifosfata). Nalazi se u svim tkivima, a posebice u srcu, jetri, bubrezima i gušterači, gdje je od iznimne važnosti za nastanak energije u stanicama tih organa te, u konačnici, za fiziološke procese u tim i ostalim strukturama. S godinama se stvaranje koenzima Q10 smanjuje čak do 80 posto (prema nekim podacima, dostupnost Q10 kod pedesetogodišnjaka je čak 20 do 50 posto manja negoli u dvadesetogodišnjaka), što za posljedicu ima oslabljenu produkciju energije u stanicama i njihovo propadanje.

Osim na stvaranje stanične energije, koenzim Q10 utječe na sagorijevanje masti i fleksibilnost stanične membrane. Zbog facilitacije konverzije masti u ATP, učinkovito pridonosi i boljoj kontroli tjelesne težine.

Kao snažan antioksidans sudjeluje u sprječavanju oštećenja nastalih djelovanjem endogeno i/ili egzogeno induciranih slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje dovode do destrukcije i starenja stanica, tkiva i posljedično organizma u cjelini. Ima sinergističko djelovanje s moćnim antioksidansima glutationom i selenom, te pridonosi regeneraciji vitamina E. Taj se učinak najbolje manifestira u srčanožilnom sustavu, gdje koenzim Q10 štiti LDL kolesterol od peroksidacije i posljedično od stvaranja aterosklerotskih plakova na krvnim žilama. Uz to, brojna klinička ispitivanja i znanstveni radovi potvrdili su povoljan učinak koenzima Q10 na srčanu funkciju. Srce je mišić koji neprestano radi i samim time zahtijeva veliku količinu energije za ostvarenje svoje fiziološke funkcije, a dokazano je da srčani bolesnici često imaju izrazit deficit tog nutrijenta.

Neka od kliničkih ispitivanja pratila su djelovanje koenzima Q10 na srčani mišić, ponajprije parametre kao što su:

  • smanjenje rizika za nastanak ateroskleroze i posljedičnog suženja krvnih žila,
  • pozitivan utjecaj na poremećaje srčanog ritma (aritmije),
  • jačanje oslabljenoga srčanog mišića i povećanje snage srčane kontrakcije,
  • smanjenje rizika od razvoja i posljedica angine pektoris i infarkta,
  • smanjenje rizika za razvoj komplikacija kod operacija na srcu.

Koristan učinak primijećen je i u terapiji postinfarktnog stanja, jer Q10 osigurava bolje stvaranje energije u preostalom, zdravom dijelu srčanog mišića.

Treba spomenuti da i lijekovi, koje često koriste srčani bolesnici, poput statina (za snižavanje masnoća u krvi) ili pojedinih skupina antihipertenziva (za snižavanje tlaka), nepovoljno utječu na prirodno stvaranje koenzima Q10. Stoga je za vrijeme uzimanja takve terapije potrebno redovito nadoknađivati koenzim Q10 kako bi se usporili destruktivni procesi i očuvala funkcija tkiva, ponajprije na staničnoj razini.
Posebnu korist od koenzima Q10 imaju sportaši jer povećava trenažne kapacitete, ali jednako tako povoljno djeluje i na hvatanje slobodnih radikala, koji se ubrzano stvaraju prilikom aerobnih vježbi.

Smanjena koncentracija koenzima Q10 može dovesti do opće slabosti i malaksalosti, slabljenja imunosnog sustava, te pojačane akumulacije masnih naslaga.

Novi medicinski standardi

Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju, odnosno građenje stvari i predmeta na razini atoma, grupirajući pojedine atome i molekule. To u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto". Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi dio metra (nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijunti dio milimetra). Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike pet do 10 atoma jedan pored drugoga.

Nano čestice su umanjene čestice nekog elementa koje su zadržale sva svojstva tog elementa, ali i poprimile neka svojstva od posebne važnosti za razvoj novih medicinskih standarda. Jedno od tih posebnih svojstava je i selektivno uništavanje određenih vrsta bakterija, virusa i gljivica blokiranjem staničnog disanja, a učinak nano čestica zlata na karcinomske stanice otvara novo poglavlje pristupu liječenja malignih bolesti. Kanadski znanstvenici razvili su nano čestice koje su u laboratorijskim uvjetima uspješno uništavale stanice raka pluća. Zanimljivi su i tekstilni nano materijali jer imaju svojstvo antibiotika bez loših negativnih učinaka, a nano čestice k tomu zrače far-infrared zrake cijeljenja i povećavaju količinu aniona u tijelu, što pogoduje zdravlju. Nano čestice pojedinih elemenata, ponajprije bakra, srebra i zlata, počele su se primjenjivati gotovo u svim aspektima proizvodnje, tako da je nanotehnologija trenutačno vodeća primijenjena znanost u svijetu.

Koenzim Q10 je vitaminima slična tvar velike molekularne mase topiva u mastima, što otežava njegovu apsorpciju i bioraspoloživost. Za razliku od uobičajenih formulacija u obliku praha ili kapsula na uljnoj bazi, CoQ10 Nutri Nano je patentirani oblik znatno bolje bioraspoloživosti, odnosno prirodan proces identičan apsorpciji masti koja se uobičajeno unosi hranom, a omogućuje iskorištenje Q10 tamo gdje je i potrebno - u stanici. Korištenjem nanotehnologije molekule Q10 transformiraju se u ambifilne molekule topive u vodi i mastima. Površina molekule prekrivena je micelima, nanočesticama topivima u vodi, koji prenose molekulu Q10 direktno do mjesta djelovanja, omogućujući bržu i veću apsorpciju. Ovaj patentirani i nagrađivani mehanizam djelovanja svrstava CoQ10 Nutri Nano među najkvalitetnije proizvode iz te skupine dodataka prehrani.

Datum objave članka: 1. 6. 2013.