INSEKTI: komarci mutiraju kako bi izbjegli pesticide

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Komarci su se pokazali jednako otpornima na kontrolu koliko su i dosadni, a mnogi su evoluirali kako bi izbjegli prijetnju pesticida i postali "super" komarci, izvješćuju istraživači

Vrsta komarca, poznata po prijenosniku bolesti Aaedes aegypti, razvila je mutacije velikom brzinom, tvrde istraživači s Nacionalnog instituta za zarazne bolesti u Japanu. Istraživači su promatrali komarce u područjima Vijetnama i Kambodže gdje je denga groznica uobičajena.

Osim denge, ova vrsta komaraca poznata je i po svojoj ulozi u širenju žute groznice i Zika virusa, navodi se u studiji. Zabrinjavajuća mutacija pronađena je kod 78 posto ispitanih komaraca.

ABC News je izvijestio da bi "otkrića mogla predstavljati ozbiljnu prijetnju programima kontrole i iskorjenjivanja zaraznih bolesti, budući da je mutacija jedna od najvećih otpornosti na insekticide viđena u terenskoj populaciji komaraca."

"Važno je biti svjestan da insekticidi koje inače koristimo možda neće biti učinkoviti protiv komaraca", rekao je za ABC News Shinji Kasai, autor studije i viši znanstveni suradnik Odjela za medicinsku entomologiju pri Nacionalnom institutu za zarazne bolesti.

Studija je krajem prosinca 2022. objavljena u časopisu Science Advances. Izvješće ABC-ja navodi da se čini da komarci evoluiraju kako bi izbjegli ljudske pokušaje da ih unište. Ranije tijekom 2022. istraživači su otkrili da komarci uče izbjegavati pesticide koji ih ubijaju.

Autori studije napisali su: "Potrebni su daljnji eksperimenti za karakterizaciju svake mutacije i treba uzeti u obzir oštru činjenicu da su na pomolu prijetnje kontroli denga groznice i drugih arbovirusnih zaraznih bolesti."


Izvor: www.webmd.com
Izvor fotografije: Shutterstock


 

Datum objave članka: 9. 1. 2023.
izdvojeni proizvodi