KORONAVIRUS: je li BCG cjepivo Hrvatsku spasilo od talijanskog scenarija?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Nova studija nastoji objasniti povezanost između nacionalne politike procjepljivanja BCG cjepivom i razvoja COVID-19. Štiti li uistinu BCG cjepivo od novog koronavirusa?

Proučavanjem epidemiološke situacije prouzročene novim koronavirusom možemo zaključiti kako se u različitim državama bolest manifestira na različite načine. Različiti scenariji uglavnom se temelje na različitim kulturnim obrascima, naporima usmjerenima na smanjenje broja oboljelih, ali i samoj infrastrukturi zdravstvenih sustava. No, nova studija nastoji objasniti povezanost između nacionalne politike procjepljivanja BCG cjepivom i razvoja COVID-19. Štiti li uistinu BCG cjepivo od novog koronavirusa?
 
Bacillus Calmette–Guérin (BCG) je cjepivo živog atenuiranog (oslabljenog) soja bakterije Mycobacterium bovis koje se upotrebljava kao vid prevencije od tuberkuloze. Dok neke države i dalje provode univerzalnu politiku procjepljivanja novorođenčadi (poput Japana, ali i Hrvatske), druge su napustile politiku univerzalnog BCG-iranja zbog razmjerno niskog rizika od razvoja infekcije (Španjolska, Francuska i Švicarska).
 
Nekoliko cjepiva, među kojima je i BCG, uzrokuju pozitivni nespecifični odgovori imunosnog sustava koji omogućuje bolju obranu organizma od drugih patogena (a koji nisu mikobakterije). Kod miševa koji su BCG-irani pokazalo se povećanje u proizvodnji molekula, tzv. proinflamatornih citokina (molekula koji uzrokuju upalu), a koje imaju važnu ulogu u obrani od virusa. Takav vid imuniteta znanstvenici još nazivaju „istrenirani imunitet“. Studija provedena u Gvineji Bisau pokazala je kako je kod djece koja su BCG-irana mortalitet upola smanjen, što se pripisuje učinku cjepiva na smanjenje učestalosti od respiratornih infekcija i sepse.
 
U novoj studiji, znanstvenici su usporedili zemlje bez politike univerzalnog procjepljivanja s onima koje provode univerzalno BCG-iranje, a uvjet je bio da imaju više od milijun stanovnika. Kako mortalitet može biti i pod utjecajem drugih čimbenika, poput zdravstvenog standarda, države su na temelju njihova BDP per capita podijeljene u tri skupine: niskog prihoda, nižeg srednjeg prihoda i visokog srednjeg i visokog prihoda. Upravo je broj umrlih na milijun stanovnika bila vrijednost na temelju koje su se uspoređivale države te izveo zaključak je li BCG cjepivo učinkovito u prevenciji COVID-19.
 
Države visokog srednjeg i visokog prihoda koje provode univerzalno procjepljivanje imaju nešto više od 20 puta manju stopu smrtnosti na milijun stanovnika od onih država koje nikad nisu imale politiku univerzalnog procjepljivanja.
 
Smrtnost od COVID-19 povećava se s povećanjem starosne dobi, stoga se postavlja pitanje: je li u državama koje su ranije uvele univerzalno BCG-iranje smanjena smrtnost starijih osoba?
 
Istraživanje je pokazalo kako su države koje su ranije uvele procjepljivanje kao univerzalno imale veću stopu starije populacije koja je zaštićena. Primjerice, Iran, koji je uveo politiku univerzalnog procjepljivanja tek 1984. godine, ima stopu mortaliteta od 19,7 na milijun stanovnika (u prijevodu, svi stariji od 30 godina nisu primili cjepivo). S druge strane, Japan, koji je politiku uveo 1947., ima otprilike 100 puta manju stopu smrtnosti sa stopom od 0,28. Brazil, koji je pak počeo 1920. godine, ima stopu smrtnosti od tek 0,0573.
 
Španjolska je uvela univerzalnu politiku 1965. godine koja je trajala do 1981., a mortalitet iznosi otprilike 29,5 na milijun stanovnika. Danska, koja je s procjepljivanjem započela 1946. i prestala 1986. godine, ima gotovo deset puta manje smrti na milijun stanovnika. Ovo je još jedan dokaz kako upravo BCG može biti važan čimbenik u prevenciji COVID-19 kod starije populacije.
 
Slična je situacija i s brojem zabilježenih slučajeva: države u kojima se redovno provodi BCG-iranje imaju otprilike četiri puta manje zabilježenih slučajeva infekcije novim koronavirusom.
 
Iako još uvijek ne postoje dokazi kako cijepljenje u starijoj dobi pojačava odgovor imunosnog sustava kod ljudi, to je uspješno pokazano kod zamoraca protiv M. tuberculosis.
 
Potrebno je dodatno provesti randomizirane kontrolirane studije koristeći BCG cjepivo kako bi se nedvojbeno dokazalo u kojoj mjeri ono poboljšava odgovor imunosnog sustava protiv COVID-19.

Izvori:

  • Miller A, Reandelar M, Fasciglione K, Roumenova V, Li Y, Otazu G. Correlation between universal BCG vaccination policy and reduced morbidity and mortality for COVID-19: an epidemiological study. 2020.
  • www.bcgatlas.org

Datum objave članka: 1. 5. 2020.
izdvojeni proizvodi