KORONAVIRUS: kako nam se život promijenio u danu

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Zbog pandemije koronavirusa život nam se u jednom danu potpuno promijenio, zbog čega ćemo ubuduće cijeniti najbanalnije dnevne aktivnosti. No, do tada se moramo prilagoditi i slijediti savjete stručnjaka

Otkazuju se konferencije, kulturni i sportski događaji, putovanja, okupljanja, a dezinficijensi i toaletni papir u roku od nekoliko minuta planu s polica supermarketa – rečenica je koja povezuje dva naizgled nepovezana fenomena, ali jednako tako ne postoji bolji prikaz trenutačnog načina života u bilo kojem dijelu Europe.
 
Život ispunjen nesigurnošću
 
Nesigurnost vodi do razvoja anksioznosti i panike, što se manifestira u neobičnom ponašanju sakupljanja i pohranjivanja raznoraznih stvari, poput dezinficijensa i toaletnog papira.

Tijekom izvanrednih okolnosti, kao što je pandemija, jedan od ključnih čimbenika koji umiruje situaciju i smanjuje anksioznost jesu nedvosmislene i jasne poruke nadređenih tijela. Pitanja prestaju biti politička, a postaju dijelom spektra javnozdravstvenih problema.
 
Psiholozi upozoravaju da, ukoliko poruke i informacije nadležnih tijela nisu sustavne, ljudi počinju sumnjati kako se sve informacije ne daju u javnost. U tom slučaju pojavljuju se specifična ponašanja poput panične kupovine

Činjenica je da nam se zbog pandemije koronavirusa život u jednom danu potpuno promijenio, zbog čega ćemo ubuduće cijeniti najbanalnije dnevne aktivnosti. No, do tada se moramo prilagoditi i slijediti savjete stručnjaka.

Život kod kuće
 
Ukoliko osoba nije uspjela osigurati si dezinficijens, za kućnu uporabu mogu jednako tako poslužiti običan sapun i voda. Jer je dokazano da su jednako djelotvorni u sprječavanju širenja infekcije.
 
Onog trenutka kad dođemo kući, potrebno je dobro oprati ruke i obrisati predmete koje smo imali sa sobom, poput mobitela. To se može učiniti alkoholom ili tako da se papirnati ručnik namoči sapunom i vodom, time prebriše ekran mobitela, a nakon toga posuši. Također je preporučljivo dezinficirati svako toliko i kvake te ostale dijelove doma koji se diraju u razdoblju od ulaska u kuću do pranja ruku.
 
Izlazak u javnost
 
Život ne možemo u potpunosti zaustaviti - potrebno je izaći iz kuće kako bi se kupile namirnice ili otišli na posao. U tom slučaju preporuka je imati maramice sa sobom. Kad god se otvaraju vrata, guraju kolica u dućanu ili čak pritišće dugme u liftu, poželjno je koristiti maramicu kao fizičku barijeru. U tu svrhu može poslužiti i alkohol za dezinficiranje ruku odmah nakon dodirivanja problematičnih površina.
 
Osim toga, potrebno je obratiti pozornost i na novac. Nakon plaćanja i razmjene novca, treba dezinficirati ruke i izbjegavati dodirivanje lica.
 
Veliki događaji
 
Gotovo svi javni događaji otkazani. Bitno je još jednom naglasiti da je jedna od najučinkovitijih metoda držanje socijalne distance – imati što manje kontakata i svesti ih samo na one najnužnije. Što se više pridržavamo dobivenih smjernica, to ćemo prije izaći iz ove izvanredne situacije i vratiti se normali.
 
Uostalom, u današnjem svijetu držanje socijalne distance ne znači prekidanje kontakata u punom smislu te riječi – ipak postoje brojne društvene mreže i alati za videokomunikaciju putem kojih možemo održavati odnose s nama bliskim ljudima.

Izvor: https://www.medicinenet.com

Datum objave članka: 20. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi