MAMURLUK: napokon otkriveno spasonosno rješenje?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Novo istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Nutrition Prevention & Health otkriva kako biljni ekstrakt pridonosi smanjenju neželjenih pojava konzumacije alkohola

Sve osobe koje su iskusile mamurluk očajnički su tražile „magičnu“ tabletu koja će ih osloboditi svih boli i neugoda. Postoje različiti „lijekovi“ koji se promoviraju za liječenje mamurluka, iako je provedeno izuzetno malo istraživanja u tom području. Upravo zato tim znanstvenika odlučio je znanstvenim pristupom odrediti koji bi spojevi mogli pridonijeti rješavanju specifičnih tegoba povezanih s mamurlukom.
 
Znanstvenici su izradili suplement koji je sadržavao acerolu (trešnju s Barbadosa), indijsku smokvu, ginkgo, vrbu i korijen đumbira. Smatra se kako su polifenoli i flavonoidi, koji su u sastavu ekstrakata navedenih biljaka, povezani sa smanjenjem simptoma mamurluka, iako točan mehanizam djelovanja još uvijek nije razjašnjen. Za potrebe istraživanja, u dobiveni ekstrakt dodali su se vitamine i minerale, kao što su magnezij, kalij, soda bikarbona, cink, riboflavin, tiamin i folna kiselina.
 
U istraživanju je sudjelovalo 214 zdravih volontera dobne skupine od 18 do 65 godina koji su konzumirali 7,5 grama u vodi topljivog suplementa - kombinaciju svih navedenih sastojaka. Pristupnici istraživanju popili su suplement 45 minuta prije i odmah nakon početka konzumacije pive, bijelog vina ili spritzera.
 
Svi pristupnici istraživanju podijeljeni su u tri skupine. Prva skupina dobila je biljni ekstrakt bogat antioksidativnim spojevima, steviolom, glikozidima i inulinom. Druga skupina dobila je sličan suplement bez biljnih ekstrakata, dok je treća skupina dobila samo glukozu radi postizanja placebo učinka.
 
Znanstvenici su bilježili koliko su pristupnici istraživanju popili alkohola te koliko puta su mokrili. Uzorke mokraće uzeli su za analizu. Kao izvor podataka poslužli su i uzorci krvi i mjerenja krvnog tlaka prije i nakon četverosatne sesije pijenja.
 
Nakon 12 sati pristupnici su ponovno morali dati uzorke i ispuniti upitnik čiji cilj je bio ispitati težinu mamurluka.
 
Rezultati su bili raznoliki - intenzitet simptoma varirao je među svim ispitanicama, iako su kod onih koji su konzumirali suplement zabilježeni daleko slabiji simptomi u odnosu na placebo skupinu. Zašto je tomu tako, znanstvenici još uvijek nisu otkrili.
 
Prosječan intenzitet glavobolje bio je otprilike 34 posto manji u prvoj grupi, a mučnina za 42 posto. Također, pristupnici iz te skupine bili su 27 posto manje apatični i 41 posto manje nemirni.
 
Rezultati nisu pokazali značajan pad u intenzitetu simptoma kod skupine koja je konzumirala suplement bez biljnih ekstrakata, što ukazuje na činjenicu kako su oni odigrali glavnu ulogu u smanjenu simptoma mamurluka. Osim toga, ovo istraživanje ukazuje da neravnoteža elektrolita i minerala, unatoč općem vjerovanju, ne igra glavnu ulogu kod mamurluka. U prilog tomu ide činjenica da suplementi s mineralima nisu imali učinka na olakšavanje mamurluka.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 2. 7. 2020.
izdvojeni proizvodi