MIKROBIOM CRIJEVA: poveznica s agresivnim rakom prostate

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.  /  Katarina Kujundžić

Istraživači s Klinike Cleveland su povezali mikrobiom crijeva muškaraca s agresivnim oblikom raka prostate i otkrili kako prehrana i promjena životnog stila može smanjiti rizik obolijevanja

Glavni autor studije, dr. Nima Sharifi navodi kako bi rezultati analize nad gotovo 700 pacijenata mogli imati kliničke implikacije za dijagnosticiranje i prevenciju smrtonosnog raka prostate.

Prehrana kao biomarker

„Otkrili smo da muškarci s višom razinom određenih molekula povezanih s prehranom imaju veću vjerojatnost za razvoj agresivnog raka prostate“, rekao je dr. Sharifi, direktor Centra za istraživanje genitourinarnih maligniteta Klinike Cleveland. „Dok nastavljamo s našim istraživanjem u ovom području, nadamo se da će se jednog dana ove molekule moći koristiti kao rani biomarkeri raka prostate i pomoći pri identifikaciji pacijenata koji mogu promjenom prehrane i načina života smanjiti rizik obolijevanja.“

U ovoj studiji, dr. Sharifi i njegovi suradnici su analizirali podatke pacijenata koji su prethodno bili upisani u Nacionalni institut za ispitivanje raka prostate, pluća, kolorektalnog raka i raka jajnika. Proučavali su početne razine određenih prehrambenih hranjivih tvari i metabolita (nusproizvoda koji nastaju razgradnjom tvari u crijevima) pronađenih u serumu pacijenata prije dijagnoze karcinoma prostate.

Fenilacetilglutamin

Istraživači su otkrili da muškarci s povišenom razinom metabolita fenilacetilglutamina (PAGIn) imaju otprilike dva do tri puta veću vjerojatnost obolijevanja od smrtonosnog raka prostate. Ovaj metabolit nastaje u crijevima bakterijskom razgradnjom fenilalanina, aminokiseline koja se nalazi u mnogim biljnim i životinjskim izvorima proteina, poput mesa, graha i soje.

Osim PAGIn-a, istraživači su otkrili povišene razine dviju hranjivih tvari - kolina i betaina, koje su također povezane s povećanim rizikom nastanka agresivnog oblika raka. Ove tvari se u velikim količinama nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla, uključujući crveno meso, žumanjke i mliječne proizvode s visokim udjelom masti.

Ranije se proučavala uloga ovih nutrijenata i metabolita crijeva u nastanku bolesti srca i moždanog udara. Ovo je prvi put da je klinički istražena i njihova uloga u razvoju raka prostate.

Beta-blokator smanjuje smrtnost od raka prostate

Dr. Hazen je prvi identificirao PAGIn-ovu povezanost s povećanim rizikom nastanka kardiovaskularnih bolesti, a rezultati istraživanja su objavljeni 2020. godine u časopisu Cell.

„Zanimljivo je otkriće da se PAGIn veže na isti receptor kao i beta-blokatori, lijekovi koji se obično propisuju za snižavanje krvnog tlaka i rizika od srčanih događaja“, rekao je dr. Hazen. „To sugerira da dio snažne učinkovitosti beta-blokatora može biti posljedica blokiranja vezanja metabolita na receptor čime se smanjuje njegova aktivnost.“
 
„Iz mnogobrojnih kliničkih podataka pojavljuje se novi moment koji ukazuje na povezanost između primjene beta-blokatora i niže smrtnosti od raka prostate. Nastavit ćemo zajedno raditi na istraživanju mogućih mehanizama koji povezuju aktivnost PAGIn-a i procese nastanka raka prostate, u nadi identifikacije novih terapijskih ciljeva za naše pacijente“ rekao je dr. Sharifi.

Istraživački tim nastavlja istraživati pouzdanost korištenja kolina, betaina i PAGIn-a kao biomarkera agresivnog karcinoma prostate, kao i način na koji se prehrambene intervencije mogu koristiti za moduliranje njihove razine i smanjenje naknadnog rizika obolijevanja.
Istraživanje su podržali Nacionalni institut za rak i Nacionalni institut za srce, pluća i krv, kao i Zaklada za rak prostate.
 
Datum objave članka: 10. 11. 2021.
izdvojeni proizvodi