PARACETAMOL U TRUDNOĆI: primjena povezana s problemima spavanja i pažnje kod predškolske djece

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.  /  Stjepan Lešnjak

Rezultati nove studije potvrđuju nalaze prijašnjih studija koje sugeriraju da bi prenatalna upotreba paracetamola mogla dovesti do problema s pažnjom i sa snom

Prema studiji istraživača s Medicinskog fakulteta Penn State, čiji su rezultati objavljeni krajem rujna 2022. u časopisu PLO, upotreba paracetamola tijekom trudnoće povezana je s problemima spavanja i ponašanja koji su u skladu s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti (ADHD).

Upitna sigurnost paracetamola u trudnoći

Paracetamol je lijek koji se često koristi kod raznih problema, uključujući groznicu, infekciju, bolove u mišićima, glavobolju, migrenu, prehladu i alergiju. Tradicionalno, medicinski stručnjaci smatrali su njegovu primjenu u trudnoći sigurnom.

Međutim, Kristin Sznajder, docentica javnog zdravstva s Huck Instituta za znanost o životu i glavna autorici studije, kaže da rezultati nove studije podupiru ideju da ovaj lijek može utjecati na razvoj djeteta i biti povezan s problemima s pažnjom i da je to prva studija koja je uopće uočila povezanost između upotrebe paracetamola tijekom trudnoće i problema sa spavanjem djeteta.

"Trudnice osjećaju bol, temperaturu i druge tegobe koje bi se mogle ublažiti upotrebom paracetamola", rekla je Sznajder, "Iako lijekovi mogu pružiti olakšanje u određenom trenutku, istraživanja sve više ukazuju na moguće dugoročne učinke koji bi mogli biti štetni za razvoj djeteta. Stoga su potrebna dodatna istraživanja kako bi se mogle dati odgovarajuće preporuke trudnicama."

Trogodišnje praćenje majki i djece

Znanstvenici su koristili podatke iz studije na preko 2400 žena koje nikad prije nisu rodile te su pratili njih i njihovu djecu od trećeg tromjesečja trudnoće do treće godine nakon poroda. Žene su jednom anketirane tijekom trudnoće o uzimanju lijekova te o učestalosti i razini stresa. Od ukupnog broja, 41,7 posto žena izjavilo je da su koristile paracetamol tijekom trudnoće.

Sudionice su potom intervjuirane jedan, šest, 12, 18, 24, 30 i 36 mjeseci nakon rođenja djeteta. Tijekom 36-mjesečnog praćenja, sudionice su trebale ocjenjivati i svoje dijete s pomoću ljestvice od tri stupnja kako bi opisale koliko često dijete pokazuju različite ishode ponašanja i neurološkog razvoja (vrlo često točno, donekle ili ponekad točno te netočno) poput "ne može mirno sjediti ili je nemiran", "izbjegava gledati druge u oči" i "ne želi spavati sam". Rezultati za svako ponašanje zatim su sastavljeni kako bi se utvrdilo imaju li djeca visok rezultat u domeni emocionalno reaktivnog, anksioznog ili depresivnog, povučenog i agresivnog ponašanja te problema sa spavanjem.

Koristeći odgovore s popisa za provjeru ponašanja djeteta od 99 točaka, istraživači su zatim procijenili postoji li veća vjerojatnost da će djeca majki koje su uzimale paracetamol tijekom trudnoće imati problema s pažnjom, spavanjem ili drugim problemima ponašanja. Budući da su žene koje su koristile paracetamol tijekom trudnoće imale veću vjerojatnost da im je prije trudnoće dijagnosticirana tjeskoba ili depresija i da su prijavile visoku razinu stresa tijekom trudnoće, istraživački tim kontrolirao je stres i depresiju tijekom trudnoće te prethodne dijagnoze depresije ili tjeskobe uzeo u obzir u statističkoj analizi.

Rezultati studije

Studija je pokazala da je kod djece žena koje su koristile paracetamol postojala značajno veća vjerojatnost da će imati problema sa spavanjem i pažnjom u usporedbi s djecom onih žena koje nisu koristile paracetamol tijekom trudnoće.

Rezultati potvrđuju nalaze prijašnjih studija koje sugeriraju da bi prenatalna upotreba paracetamola mogla dovesti do problema s pažnjom, a pritom također pokazuju da to može utjecati i na san.

Među ženama koje su koristile paracetamol tijekom trudnoće, 22,7 posto njih je reklo da njihovo dijete ima problema sa spavanjem, a 32,9 njih da postoji problem s pažnjom.

Od sudionica koje nisu izjavile da su koristile paracetamol tijekom trudnoće, 18,9 posto je izjavilo da je njihovo dijete imalo problema sa spavanjem, dok je 28 posto izjavilo da je dijete imalo problema s pažnjom.

Ključni podaci za buduća istraživanjima

Istraživači su zaključili da je potrebno još istraživanja kako bi se razumjeli ovi odnosi. U anketnim pitanjima nedostajali su podaci o tromjesečnoj primjeni, učestalosti i dozi, a prema Kristin Sznajder, to su čimbenici koji bi mogli utjecati na ishod. Ona je napomenula kako je u tijeku studija koja će pokušati dublje zaroniti u navedene parametre kao i na njihov utjecaj na rezultate. Također je mišljenja da uključivanje stručnjaka za razvoj djeteta u smislu procjene ponašanja djece može pomoći u osiguravanju još točnijih rezultata.

Nije jasno koji procesi u prenatalnom razvoju mogu biti poremećeni prenatalnom upotrebom paracetamola, no istraživači misle da u pitanju može biti oštećenje posteljice paracetamolom čime se ometa razvoj fetusa, ili oštećenje jetrenih stanica fetusa paracetamolom, što zauzvrat remeti zdravlje crijeva i utječe na neurološki razvoj.

"Ove rezultate trebamo tumačiti s određenim stupnjem opreza", rekla je Sznajder. "Iako se paracetamol općenito smatra sigurnim za upotrebu tijekom trudnoće, podaci iz brojnih studija pokazuju da bi njegova upotreba mogla utjecati na razvoj u djetinjstvu. Važno je da naučimo što više o ovoj temi kako bismo budućim majkama mogli pružiti preporuke za brigu o djeci i sebi i to na temelju čvrstih podataka.“


Izvor: www.sciencedaily.com
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 14. 11. 2022.
izdvojeni proizvodi