PREEKLAMPSIJA: obvezno monitoriranje krvnog tlaka poslije poroda

Stručne zanimljivosti

Trudnice s preeklampsijom pomno se prati, ali istraživači kažu da je potrebno učiniti više kako bi se utvrdilo ostaje li im krvni tlak visok i u mjesecima nakon poroda

Studija objavljena u časopisu Hypertension, glasilu udruge American Heart Association, otkrila je da je dugotrajna hipertenzija česta kod žena koje imaju tešku preeklampsiju tijekom trudnoće te mnoge žene i ne znaju da imaju povišen krvni tlak nakon poroda, a to predstavlja rizik.

„Već smo znali da žene srednjih godina s teškom preeklampsijom imaju trostruko veći rizik od hipertenzije i do sedam puta veći rizik od kardiovaskularnih bolesti poslije poroda. No, nismo znali da je postotak žena s hipertenzijom već tako visok godinu dana nakon trudnoće i da veliki postotak žena ima nedovoljan pad sistoličkog krvnog tlaka tijekom noći, a to je stanje koje povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti“, rekla je dr. Laura Benschop, glavna autorica studije, znanstvenica u području ginekologije i porodništva u medicinskom centru Erasmus u Nizozemskoj. Ona je ujedno naglasila da njihovi nalazi upućuju na to da bi žene koje imaju visok krvni tlak tijekom trudnoće trebale nastaviti pratiti svoj krvni tlak dugo nakon što su rodile djecu. „Nije važno samo pratiti krvni tlak u liječničkoj ordinaciji, nego i u različito doba dana i noći, kod kuće, i to ne samo tijekom šest tjedana“, dodala je.
 

www.healthline.com, 30. svibnja 2019.

Datum objave članka: 15. 7. 2019.